Baterije od nuklearnog otpada mogle bi trajati više od 5.000 godina - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Nuklearni otpad elektrane u Fukushimi

Baterije od nuklearnog otpada mogle bi trajati više od 5.000 godina

Znanstvenici na bristolskom Sveučilištu razvili su tehnologiju koja koristi nuklearni otpad i dijamante kako bi generirali električnu energiju, a namijenjeni su uporabi u baterijama.

Baterije pogonjene nuklearnom radijacijom mogle bi tako ponuditi nevjerojatno dugačak životni vijek, te iako je električna struja malena u odnosu na konvencionalne baterije, ove bi baterije mogle trajati do "5.730 godina", što ne znači da će nakon toga "krepati", već će im se samo - prepoloviti kapacitet.

U nastavku pogledajte i video koji objašnjava kako te baterije funkcioniraju.

Tom Scott, profesor na bristolskom Sveučilištu i član Cabot Instituta rekao je: "Nema pokretnih dijelova, ne stvara se emisija radijacije, i ne zahtijeva održavanje. Spremanjem radioaktivnih materijala u dijamante riješili smo dugoročni problem nuklearnog otpada, i pretvorili ga u bateriju na nuklearni pogon."

Dr. Neil Fox je nadodao, "Carbon-14 je odabran kao izvorni materijal jer emitira radijaciju kratkog dometa, koju vrlo brzo upijaju bilo koji čvrsti materijali. Da ga dodirnete golom kožom ili udahnete, bilo bi naravno opasno, no sigurno spremljeno unutar dijamanta ne predstavlja nikakvu opasnost. Zapravo, dijamant je najčvršća poznata supstanca, i ne postoji ništa drugo što bi moglo ponuditi bolju zaštitu."

Iako ne nude jednaku snagu električne energije kao aktualne tehnologije u baterijama, ove bi dijamantne baterije mogle revolucionarizirati napajanje uređaja na dulje periode. Tek se treba odlučiti koja će količina carbon-14 biti u jednoj bateriji, no baterija s 1g carbon-14 mogla bi ponuditi 15 džula dnevno, što je manje od AA baterije.

Standarne alkalne baterije dizajnirane su za kratki rok uporabe, no uz carbon-14 bateriji bi bilo potrebno 5.730 godina kako bi dosegla polovicu kapaciteta, što je otprilike ekvivalent postojanja ljudske civilizacije.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Baterije od nuklearnog otpada mogle bi trajati više od 5.000 godina - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.