OLED na tronu ultimativnih TV prijamnika

OLED na tronu ultimativnih TV prijamnika

Beskonačni kontrast

Nakon vrhunskih plazma televizora koji su ostali u prošlosti, na tron ultimativnih TV prijamnika uspeo se OLED. Prvi modeli pojavili su se prije tri godine i od tada ništa nije isto.

Akronim OLED označava Organic Light Emitting Diode, a na tržištu televizora je postao jako popularan zbog velikih prednosti koje donosi u području kvalitete slike. Ukratko bismo mogli ovog mogućeg nasljednika plazme i LCD televizora okarakterizirati na način da objedinjuje dobre osobine, a nema nedostatke koji muče ostale tehnologije proizvodnje TV ekrana. Dolazak OLED tehnologije je jedna od najvećih prekretnica u tehnologijama TV-a do danas. Inače, s OLED akronimom smo se prvi put susreli na mobitelima.

Magija u pikselima

Kod OLED-a nestaju problemi zamućenja, distorzije i curenja boje, a dolaze odlična reprodukcija boja, fantastičan kontrast i iznimno široki kutovi gledanja. OLED televizori za razliku od LCD zaslona ne zahtijevaju pozadinsko osvjetljenje već svaki pojedini piksel generira svjetlost. Odličan kontrast se postiže neovisno o osvjetljenju prostora ili kuta gledanja, a prikaz tamnijih tonova je gotovo pa savršen budući da se pri prikazu tamnijih tonova piksel može u potpunosti isključiti. OLED tehnologija omogućuje i izradu zakrivljenih televizora koji stvaraju jednaku udaljenost očiju od svakog dijela zaslona, čime se dodatno unaprjeđuje preciznost boja i jasnoća pokreta bez zamućenja.

EISA Award 1

NOVINARSKA NAGRADA: EISA je LG OLED model G6 izabrala za najbolji u kategoriji high-end televizora

 

Dolaskom HDR (High Dynamic Range) sadržaja OLED televizori se nameću kao jedini pravi izbor. HDR donosi prošireni raspon boja i kontrasta te je OLED idealan izbor za prikaz takvog sadržaja. Budući da panel može ponuditi apsolutno crni ton, a dodatni bijeli piksel podići kontrast na veću razinu, rezultat gledanja je izvanredan. LG je jedan od prvih proizvođača koji nudi podršku za HDR sadržaj, ali i partnerstvo s kompanijama za streamanje sadržaja ili vanjskih izvora. Kako bi zvuk bio u skladu s kvalitetom prikaza, LG je sklopio partnerstvo s Harman/Kardonom, predvodnikom u području zvuka, koji je zadužen za implementaciju zvuka.

Najjači OLEDI na policama

Vrh trenutne ponude predstavlja LG Signature OLED TV G6 koji ne samo da nudi fantastičan prikaz ekrana već je i podvig u području industrijskog dizajna i inženjeringa. Uklonjeni su svi nepotrebni elementi koji bi odvraćali pozornost s panela pa je televizor tako lišen svih nepotrebnih obruba i elemenata. Cijeli televizor djeluje u potpunosti kao goli ekran, s postoljem koje krije sve portove i zvučnike. Televizor je uz to i nevjerojatno tanak, s 2,5 mm na najtanjem dijelu.
Uz G6, drugi predstavnik LG OLED ponude je model E6. Oba televizora spaja picture-on-glass ultratanki OLED panel, s pozadinom od prozirnog stakla i soundbar zvučnikom koji sav zvuk usmjerava naprijed – prema gledatelju.

OLED TV E6G6

LG OLEDE6P I OLEDG6: Ovogodišnji OLED modeli iz LG-ja već su pobrali mnoštvo nagrada. Veliki ekrani, mala potrošnja i odlične performanse uz tanak dizajn glavne su im prednosti

G6 i E6 time guraju kućnu zabavu na sasvim novu razinu. LG OLED zaslon koristi WRGB tehnologiju koja uz standardne podpiksele (crveni, zeleni, plavi) dodaje i bijeli podpiksel. Time se crni i svijetli tonovi još dodatno naglašavaju pa boje postaju živopisnije, a kontrast prelazi u beskonačnost. Dodatni bijeli podpiksel zahtijeva i dodatnu obradu slike te je LG razvio Color Refiner, koji dodatno unaprjeđuje prikaz.OLED na koncu omogućuju odličan dizajn znakovit po iznimno malim obrubima oko samog panela. Time imamo dojam kao da se radi o borderless panelu, tj. kao da je cijela površina televizora samo ekran. Petu godinu zaredom EISA (European Imaging and Sound Association- udruženje europskih ICT novinara) proglasila je LG OLED TV najboljim u kategoriji high-end televizora. Model 65G6 posebno se ističe u prikazu crne, a na ruku mu je išla i podrška za HDR 10 i Dolby Vision.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

OLED na tronu ultimativnih TV prijamnika - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.