Googleov novi procesor specijaliziran za AI

Googleov novi procesor specijaliziran za AI

Nove TPU procesorske jedinice su napravljene kako bi se ubrzalo strojno učenje.

Izrada hardvera za potrebe podatkovnih centara nije ništa novo za Google, no sada je otišao još jedan korak dalje u tome, pa je počeo proizvoditi vlastite procesore. Američki Google predstavio je TPU (Tensor Processing Unit), specijalan čip koji je namijenjen isključivo strojnom učenju (machine learning).

Ta je procesorska jedinica fokusirana najviše na "sirovu snagu", odnosno na brzinu izvođenja operacija u sekundi, pa kažu da donosi red veličine brži u AI-u u odnosu na konvencionalne procesore na sličnim razinama potrošnje energije, a uz to je učinkovit u uštedi prostora, pa stane u utore za tvrde diskove u "rackovima" podatkovnih centara.

Google kaže kako je TPU bio važan hardverski prioritet u razvoju njegove umjetne inteligencije, pa je prije nekoliko godina započeo taj projekt u relativnoj tajnosti kako bi istražio što se može postići posebno prilagođenim "ubrzivačima" na polju aplikacija strojnog učenja, od čega bi korist imalo više od 100 njegovih timova u servisima koji danas koriste strojno učenje, uključujući Street View, Inbox Smart Reply, te glasovno pretraživanje, navodi Vidi.hr.

Nakon što su otkrili prednosti TPU-a, Googleovi inženjeri su ga već ugradili u mnoge sustave koji uključuju RankBrain koji se koristi za poboljšanje relevantnosti rezultata pretraživanja u Street Viewu, čime se poboljšala točnost i kvaliteta mapa i navigacije. TPU se također koristio u mečevima u igri Go, u kojima je AlphaGo superračunalo razvaljivalo svjetskog prvaka u toj igri Lee Sedola, pa je moglo "razmišljati" brže i predviđati poteze znatno više unaprijed.

Kompanija ga je namijenila isključivo vlastitim potrebama.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Googleov novi procesor specijaliziran za AI - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.