Nova AMD Radeon R9 380X u VIDILABU

Nova AMD Radeon R9 380X u VIDILABU

R7 i R9 300 seriju AMD je objavio malo prije E3 sajma, zamjenjujući tako svoju 200 seriju.

Novo predstavljena grafička kartica u R9 300 seriji, R9 380X, rađena je na Tonga XT (aka Antigua XT) jezgri, te predstavlja prvi GPU koji koristi ovu jezgru u nebrušenoj formi. Također to označava i da su sva 32 shader clustera uključena.

Ovo predstavlja njihovu konačnu promjenu i prelazak na Tonga jezgru, umjesto dosadašnje rebranding taktike.
Zahvaljujući novoj GPU arhitekturi imaju punu podršku za zadnje Radeonove softverske opcije kao što su FreeSync tehnologija, Liquid VR, Virtual Super Resolution i Frame Rate Target Control, opciju koja je drastično poboljšala rad kartice za gaming sesije. Ova nova opcija omogućava korisniku da namjesti frame rate između 55 i 95 FPS-a za DirectX 10 i 11 igre, time dramatičnu reducirajući potrošnju energije kartice, njezinu buku ventilatora i smanjujući temperaturu GPU-a.

Sapphire R9 380X Nitro 4

Također, ono što je posebno za izdvojiti je i njegova sposobnost i konkuretna cijena. Moguće je igrati najnovije igre u 1080p i 1440p rezoluciji, a pritom ne potrošiti više tisuće kuna, kao što je slučaj s Nvidijinom GeForce 980-icom.

Ove overclockane i custom-cooled modeli bit će prodavani po početnoj cijeni od svega 240 američkih dolara (oko 1.706 kn), što je odlična vijest za gamere koji želi izvući maksimum detalja, a da pritom ne moraju "pljunuti" pola plaće ili više.

Ova kartica upravo je na testiranju u VidiLabu, a o njoj možete opširno pročitati u novom broju časopisa Vidi za prosinac.

Specifikacije su slične onoj za R9 380, s tim da 380X ima 256 dodatnih stream procesora. Radni takt mu je 970 MHz i memorijska propusnost od 182,4 GB/s. Dolazi s 4 GB GDDR5, 256-bitnim memorijskim sučeljem i podrškom za DirectX12, Vulkan i Mantle. Kako se snalazi u najzahtijevnijim igrama i aplikacijama i koliki je zbilja rast performansi i snaga naspram Nvidijinih perjanica, pokazat će iscrpni i detaljni testovi.

DSC 0097

Naši recenzenti i 380X 

Prema hardverskim komponentama u rangu je 970-ici koja dođe oko tri tisuće kuna, dok je nova 380X skoro duplo jeftinija.

Kompanija je objavila kako će sedam različitih proizvođača prodavati svoju verziju ove grafičke kartice. Među njima su i Asus, Gigabyte, PowerColor, XFX, Sapphire itd., čije kartice imaju različite brzine takta i opcije. Tako na primjer XFX-ova kartica ima 990 MHz, dok Sapphireova 1040 MHz.

Naš zadnji test AMD-ove grafičke kartice, R9 Nano, možete pročitati na ovoj stranici.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Nova AMD Radeon R9 380X u VIDILABU - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.