Intel i AMD udružuju snage protiv Nvidije? - 5.0 out of 5 based on 2 votes
Intel i AMD udružuju snage protiv Nvidije?

Intel i AMD udružuju snage protiv Nvidije?

I Intelu i AMD-u nedostaju neki elementi. Dok Intelu nedostaje moć u grafičkom odjelu, AMD-u treba lova, a sada bi mogli udružiti snage za borbu na tržištu protiv Nvidije.

Iako je ovo trenutno sve još daleko od mogućeg stvarnog scenarija, te je još uvijek duboko u domeni glasine, nešto se konkretno pojavilo ovog ponedjeljka, nakon što je Kyle Bennet, dugogodišnji urednik hardverske web stranice HardOCP.com objavio link u kojem je stajalo da je ovaj deal između Intela i AMD-a već gotova stvar.

Kako PCWorld piše, Bennet nije pojasnio zašto to vjeruje, a i Intel i AMD odbili su komentirati bilo kakva nagađanja. Ipak, bez obzira koliko je bi ovo partnerstvo moglo zvučati pomalo nevjerojatno, Forbes je u kolumni iznio dva moguća scenarija.

Prvi je scenarij taj da Intel treba zaštitu patenata, obzirom da su se NVIDIA i Intel međusobno počeli suditi od 2009. godine oko nFoce čipsetova za Intelove procesore. Dvije godine kasnije došlo je do međusobnog dogovora; NVIDIA je pristala ne proizvoditi čipsetove za Intelove Core i7 procesore, a Intel je slobodno mogao proizvoditi grafičke procesore, bez da ih NVIDIA sudi. Intel je doduše to morao i debelo platiti, s 1,5 milijardi dolara tijekom narednih šest godina.

Forbes tako nastavlja da bi Intelovo licenciranje AMD-ovih grafičkih rješenja AMD-u donijelo željene financijske resurse, što vrlo vjerojatno neće biti jeftino, no Intel je navodno spreman to platiti.

Dogodi li se takav scenarij, fanovima se to vjerojatno neće pretjerano svidjeti, pogotovo zbog rivalstva Intela i AMD-a na polju proizvodnje centralnih procesora.

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Intel i AMD udružuju snage protiv Nvidije? - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.