Eksperiment dvojnika za Windows Hello

Eksperiment dvojnika za Windows Hello

Windows 10 uveo je mnoge novosti i na pitanju logiranja. Među njima je i opcija Windows Hello pomoću koje korisnik ne mora pamtiti lozinku za ulaz u sustav već je dovoljan otisak prsta, prepoznavanje oka ili lica.

Uvođenje biometričkog prepoznavanja daje se nova dimenzija sigurnosti. Osim otiska prsta, pruža se još i mogućnost prepoznavanja putem oka ili lica. Mnogi novi laptopi sa Windows 10 sustavom pružaju prepoznavanje lica kao alternativu pamćenju i upisavanju lozinki. 

Prepoznavanje lica radi na Intelovoj RealSense tehnologiji i tri kamere (infra-red leće, regularne leće i 3-D leće). U vrlo brzom roku korisnik uđe u sustav. Chris Griffith, tehnološki novinar Chris Griffith eksperimentirao je sa Lenovovim laptopom i problemom dvojnika. Ovim eksperimentom se htjelo isprobati da li je moguće prevariti sustav za prepoznavanje lica uz pomoć dvojnika.  U Australiji je oko 40 tisuća navedenih dvojnika u registru koji su spremni za zdravstvena i medicinska istraživanja, navodi Australian

Eksperiment je rađen sa šest parova istih dvojnika u Melbourneu i Sydneyu. Proces je bio isti za sve, prvi blizanac bi registrirao Windows račun i prošao registracijski proces lica a drugi bi se "švercao" na prvog. Među prvim parovima bile su sestre Annabelle i Miriam Jeffrey. Rezultat je bio da ih je tehnologija uspjela razlikovati. Među drugim su bile sestre Sharon i Nicole Tay pokušavajući varijacijom kose. Sharon je nakon nekog vremena uspjela dok Nicole nije uopće se mogla ulogirati. U slučaju Georga i Harrya Blooda, sustav je uspio logirat Henry ali ne i Georga za razliku od Issie i Tash Secanski gdje ih je instantno prepoznao. 

Jedini primjer gdje je sustav pao bilo je u slučaju Isabelle i Natalie Brown (11) gdje nije uspio ni jednu logirat. Windows Hello je položio ispit, gdje je odmah ili kroz neko vrijeme uspio ulogirati dvojnike, ali nikada nije krivog ulogirao što je odlična činjenica za digitalnu sigurnost.  

Microsoft naglašava kako Hello radi na "asimetričnom ključu kriptografije" te da hakeri ne mogu ukrasti vaše biometričke podatke. Nadodaje kako je biometrički ključ pohranjen jedino na uređaju gdje je propoznavanje lica napravljeno i jedino se koristi sa tim uređajem. Tako da bi hakeri trebali ukrasti laptop da bi mogli uopće i probati autentifikaciju. Ovo je odličan korak prema pravoj i sigurnoj digitalnoj sigurnosti koja sve više dobiva maha u zadnje vrijeme (nedavno hakirani auti).

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Eksperiment dvojnika za Windows Hello - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.