Novi VIDI 326: U suradnji s AI tehnologijama

Novi VIDI 326: U suradnji s AI tehnologijama

Koristili smo umjetnu inteligenciju u izradi naslovnice Vidija, programiranju igre za VIDI X, pa čak i za pisanje Uvodnika glavnog urednika.

U novom izdanju časopisa VIDI br. 326 za svibanj velikim dijelom smo se posvetili naprednoj umjetnoj inteligenciji koja već više mjeseci predstavlja glavnu temu u čitavom tehnološkom svijetu.

Nismo željeli samo pričati o AI-ju, već smo ga odlučili testirati u konkretnim zadaćama, što je uključivalo izradu ilustracije na naslovnici ovog broja, pisanju koda za igru namijenjenu VIDI X mikroračunalu, da bi kruna svega bilo pisanje Uvodnika časopisa, što je ChatGPT4 savršeno odradio prema uputama našeg glavnog urednika.

Naravno, AI nije jedino o čemu pišemo u ovom broju pa vam izdvajamo najzanimljivije teme:

 

Usporedni test pametnih satova

 

1.jpg

Proljeće je vrijeme za tradicionalni Vidijev usporedni test pametnih satova. Testirali smo šest atraktivnih modela dostupnih na našem tržištu u potrazi za idealnim suputnikom u sportskim i zabavnim aktivnostima.

 

Tema broja: Umjetna inteligencija

 

3.jpg

"Pogledali" smo u oči generativnih modela umjetne inteligencije, razgovarali s vodećim stručnjacima hrvatskih IT tvrtki, napravili timeline razvoja AI-a, te pisali o trenutačnim primjenama alata kao što su Chat GPT, Midjourney i drugih rješenja koja su u zadnje vrijeme podigla prašinu.

 

Hardver tema: Kako optimizirati potrošnju energije računala

 

2.jpg

Donosimo konkretne trikove i savjete kako optimizirati potrošnju energije bez osjetnog gubitka performansi.

 

Hardver test: Sonos Era 300

 

9.jpg

Testirali smo izvrstan bežični Bluetooth zvučnik koji će vam pružiti odličan zvuk u zabavi na otvorenom.

 

VIDI X radionica: ChatGPT i Vidi X

 

6.jpg

Sa samo 10 ciljanih upita, umjetna inteligencija isprogramirala je samoučeći kod za Hexapawn igru kako bi nam pokazala razumijevanje same igre, znanje programiranja te znanje o umjetnoj inteligenciji.

 

Hardver tema: Isplati li se kombinacija starog CPU-a i novog GPU-a

 

7.jpg

Na testovima u Vidilabu smo odlučili provjeriti isplati li se kupnja gaming računala s najnovijom i superbrzom grafičkom karticom te starijim i nešto sporijim procesorom? Testirali smo jedno moćno high-end gaming računalo kako bismo dobili odgovor na to pitanje.

 

Reportaža: Najbrže superračunalo u Hrvatskoj

 

4.jpg

Posjetili smo kampus Srca na Borongaju kako bismo iz prve ruke saznali što čini novo superračunalo "Supek" najbržim i najmoćnijim u Hrvatskoj i šire.

 

PC Game Pass u Hrvatskoj

 

5.jpg

Popularni gaming servis stigao je u Hrvatsku, a mi smo na prezentaciji provjerili što sve nudi u svojim pretplatama. Naša zemlja jedna je od četrdeset novih koje su sada i službeno podržane ovom Microsoft uslugom koja omogućuje da igrate odlične naslove za PC u okviru mjesečne pretplate.

 

Događaj mjeseca: VIDI X @ Bett London

 

10.jpg

Posjetili smo veliki Bett EdTech sajam u Londonu i prezentirali VIDI X nastavnicima informatike i kreatorima obrazovne politike iz cijelog svijeta.

 

Najava: više od 150 tvrtki na 16. Job Fairu

 

11.jpg

Najavljujemo raznovrstan program najvećeg hrvatskog poslovnog studentskog sajma na kojem će se studentima predstaviti čak 152 visokoprofilna tech poslodavca.

 

PC PLAY: Resident Evil 4 [remake]

12.jpg

 

Kao omiljena igra mnogih, Resident Evil 4 dobio je remake kakvog zaslužuje. Provjerite kako se boriti protiv još jedne horde čudovišta uz bolju grafiku. Capcom je odlično prilagodio gameplay modernim trendovima i novi gameri sigurno neće biti razočarani.

Osim ovih tema u ovom broju donosimo obilje hardverskih testova, vijesti iz svijeta, regije i znanosti, drugi nastavak zanimljive Makove svemirske kolumne o misiji na Triton, reportažu s SRCE DEI 2023 konferencije, temu u najboljim pluginovima za ChatGPT, a tu je i neizostavni VIDI Doktor.

Ukratko, ne bojte se da će vam ubuduće časopis VIDI u potpunosti izrađivati AI jer najveći dio posla i dalje ovisi o predanosti članova redakcije i novinara u ljudskom obliku.

 

VIDImo se!

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Novi VIDI 326: U suradnji s AI tehnologijama - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.