Počela IFA 2022 u Berlinu! - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Počela IFA 2022 u Berlinu!

Počela IFA 2022 u Berlinu!

Pratite nas na najvećem sajmu elektronike u Europi

Inovacije u tehnologiji koja nas okružuje u svakodnevnom životu okupljaju se svake godine upravo u Berlinu na IFA sajmu.

 Nakon gotovo tri godine limitiranih evenata, napokon se ponovno vraća pravi IFA sajam sa ogromnim brojem brendova i rješenja što hardverskih, što softverskih.

Prije pandemije gotovo sav fokus bio je na tada potpuno novoj 5G mreži koja je kucala na velika vrata i eto, danas već svatko sa modernim mobitelom u gotovo svakoj cjenovnoj kategoriji može uživati u novoj razini konektivnosti i brzine.

Danas se svijet okrenuo drugim rješenjima koje možemo očekivati u skoroj budućnosti. 5G mreže sve su raširenije te je sada vrijeme da se fokusiramo na njihovu implementaciju van mobitela kako bi se u potpunosti iskoristio novi potencijal.

d1e18f52 780e 412a 8f70 08514e90d868

U to ime, na sajmu sve vrvi hardverom za općenitu povezanost, od najmanjih uređaja do većih sustava poput autonomnih vozila. Svi bi oni uskoro trebali biti povezani i tako ponuditi novu razinu funkcionalnosti i jednostavnosti.

Dobar dio sajma tako se fokusira na kućna rješenja, takozvani Smart home. U prvom valu to su mahom bile nadzorne kamere koje i dalje zauzimaju broj jedan po količini na sajmu, no već imamo priliku vidjeti i naprednije pokućne uređaje koji će vam olakšati rad, a koji porastom popularnosti polako padaju cijenom iz premiuma u mainstream ponudu.

U narednim danima svakako popratite što smo sve vidjeli na IFA sajmu 2022, jer bi upravo neki od uređaja mogao postati novi član vašeg doma koji olakšava neku od svakodnevnih obveza, makar to bilo i zalijevanje biljaka.

Inovacije moderne umreženosti vidjeli smo i na samim ulicama Berlina koji je poput pogleda u budućnost za lijepu našu. Kako se pomalo ljude pokušava odviknuti od vožnje automobilima, alternativna prijevozna sredstva niču po ulicama te su na široko korištena.

Ridesharing, vožnja električnim romobilima i biciklima kod nas je tek u povojima, no ovdje čine svakodnevnicu na koju se brzo naviknete. Ponovno se vraćamo na povezanost putem mobilnih mreža, ali skinete aplikaciju, stisnete start, NFC-om otključate vozilo i brzo možete prijeći kraće udaljenosti. Ako trebate malo dalje, po svuda možete naći i električne motore koji su lako upravljivi te vam je dovoljna klasična B kategorija za vožnju, a sve ponovno funkcionira putem aplikacije na mobitelu.

78bb72cf a5ed 425a 9588 93dcf75fc88a

Ovo nisu revolucionarne tehnologije, no vidjeti kako sve funkcionira na velikoj skali, jednostavno je zaključiti da je samo pitanje dana kada će postati dio i naše realnosti. Laganom šetnjom vide se i druge implementacije modernih tehnologija, poput automatiziranih konobara u restoranu gdje vam hranu poslužuju motorizirana kolica sa LED osvjetljenim očima kako bi vidjelo iskustvo dobilo atraktivniji izgled, te nas pomaknulo još korak dalje od ljudske interakcije.

Tehnologije koje se danas predstavljaju čine još jedan korak prema cloud i edge pristupu obradi podataka koja je fokus mnogih većih kompanija kako bi uređaji koji su jednostavni i lagani mogli pružati uslugu obrade velike količine podataka.

U svakom slučaju, svakako nas pratite na avanturi u narednih nekoliko dana da i sami vidite što možemo očekivati na tržištu u idućih nekoliko godina.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Počela IFA 2022 u Berlinu! - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.