Cheatless aplikacija- bez varanja na ispitu

Cheatless aplikacija- bez varanja na ispitu

Domaći anticheat softver

Jurica Đurić, profesor na VSITE-u, osmislio je aplikaciju Cheatless koja onemogućuje varanje na online ispitima

Pandemijsko vrijeme donijelo je razne izazove u sve ljudske djelatnosti, a jedna od najpogođenijih bilo je i visokoškolsko obrazovanje. Škola ili studij na daljinu preko online alata ubrzala je proces digitalne transformacije i iznjedrila neke inovativne ideje. Na zagrebačkom VSITE-u profesor Jurica Đurić izradio je alat koji omogućuje pisanje online ispita, a u isto vrijeme onemogućuje varanje i prepisivanje. Do ideje za Cheatless došlo je spontano, ispričao nam je profesor Đurić:
„Supruga je imala psihološko testiranje za posao u vrijeme lockdowna zbog širenja koronavirusa, a tijekom testiranja ju je snimala kamera. Budući da je nastava već bila u tijeku i bilo je neizvjesno hoće li i na koji način biti moguće provesti provjere znanja, razmišljao sam – zašto ne bih izradio aplikaciju koja će studentima omogućavati pisanje provjere znanja na daljinu, ali uz audio i video nadzor?“
Dok je trajala online nastava za vrijeme lockdowna, Đurić je krenuo u istraživanje tržišta ne bi li pronašao gotovi proizvod koji bi odgovarao toj namjeni. Programska rješenja poput Cheatlessa postoje, no ona su ili bila preskupa ili neprilagođena sustavu koji se tada koristio. Izbor je zbog toga pao na izradu vlastite aplikacije.

Cheatless 18
„Tijekom razvoja, naravno da sam uključio kolege s institucije, no kolege su više sudjelovali u idejama za poboljšanja jer sam cijeli kôd pisao sam.“- objasnio je Jurica Đurić.
Sučelje Chetlessa vrlo je jednostavno jer se studentima htjelo olakšati korištenje alata budući da je ionako prisutan stres oko ispita. Cijeli izbornik sa svim opcijama nalazi se s lijeve strane. Prilikom prve instalacije Cheatlessa, preporuka je da student pokrene testni kolokvij kako bi testirao opremu i upoznao se s alatom. Nakon toga, klikom na opciju „Učitaj kolokvij/ispit“ započinje pisanje ispita/kolokvija. Opcija „Uključi/isključi mikrofon“ omogućava uključivanje i isključivanje mikrofona unutar Microsoft Teamsa kako bi student mogao komunicirati s nastavnikom za vrijeme pisanja provjere znanja. Sve što student nakon toga treba napraviti je kliknuti na tipku „Zaustavi kolokvij/ispit“ nakon čega se završava pisanje provjere znanja. Student za vrijeme pisanja provjere znanja vidi prikaz kamere s lijeve strane kako bi bio siguran da se vidi na video snimci.

Cheatless 17

 Vidijevci su Testirali: softver protiv varanja na ispitima i ustanovili da je vrlo učinkovit. Nećemo vam reći jesu li prošli


Developera aplikacije pitali smo o prvim iskustvima korištnja.
„Studenti VSITE-a koji su u testnoj fazi koristili Cheatless bili su iznenađeni kako sustav relativno dobro funkcionira s obzirom na to da je još u razvoju. Naravno, prvobitno je bilo problema, prije svega oko instalacije i prilagodbe na sustav. Nakon što je prošla provjera znanja, većina je studenta izrazila pozitivno mišljenje o cijelom sustavu. Rezultati su bili očekivani, točnije, rezultati se nisu previše razlikovali kada bi ih usporedili s rezultatima provjere koja bi se održala u prostoru.“
Aplikacija je također testirana na Edward Bernays Visokoj školi za komunikacijski menadžment. Studenti na obje institucije podjednako su reagirali na aplikaciju iako se izvode potpuno drugačiji studijski programi. O nekim izazovima i dječjim bolestima Đurić je rekao:
„Smatram kako su studenti zapravo imali strah od nepoznatog, do sada nepoznate tehnike provjere znanja i da je to zapravo bio najveći razlog njihove nesigurnosti. S druge strane, bilo je studenata koji su bez problema prihvatili koncept provjere znanja uz audio i video nadzor jer su bili svjesni kako je to i za njih prihvatljivije i jednostavnije u danim okolnostima, negoli sam odlazak na ispit uživo. Ono što mi je jako drago je da su studenti čak i sami htjeli testirati aplikaciju.“
Video snimke i rezultati provjere znanja pokazuju da su rezultati realni i gotovo isti onima kada su se ispiti polagali uživo. Postoje i veliki planovi, a među njima se izdvaja prilagodba aplikacije kako bi mogla raditi na više operacijskih sustava.
„Među planovima je i usavršiti prepoznavanje sumnjivog ponašanja studenata za vrijeme pisanja provjere znanja koristeći dosege umjetne inteligencije. U planu je i implementacija mogućnosti za dodatnu kameru kako bi nastavnik imao bolji pregled okoline za vrijeme pisanja provjere znanja.“-rekao nam je Jurica Đurić.

Cheatless 7

 Sučelje Chetlessa vrlo je jednostavno jer se studentima htjelo olakšati korištenje alata budući da je ionako prisutan stres oko ispita


S obzirom na raznolikost potreba na ispitima znanja, cilj je u budućnosti implementirati i modul za crtanje koji bi studentima omogućio odgovaranje na pitanja crtežom ili dijagramom, što trenutačno nije moguće zbog ograničenja eksternih rješenja za slaganje ispita poput Microsoft Formsa. Jedna od funkcionalnosti koja će se sigurno razvijati je implementacija dodatne kamere, čime će sustav postati jedinstveno rješenje na tržištu uz dodatnu sigurnost za nastavnike.

Tehnologija iza Cheatless aplikacije

Razvoj aplikacije protekao je uz neke izazove. U početku razvoja probleme su stvarale različite rezolucije kamera i ekrana. To je ujedno bio najveći izazov tokom razvoja.
„Nakon toga sam imao manjih prepreka oko implementacija svih sigurnosnih aspekata jer sam odmah imao dosta ideja kako studente spriječiti u pokušaju prepisivanja. Moram napomenuti kako je aplikacija usklađena prema uredbama GDPR-a jer se od studenta traži privola za snimanje audio i video zapisa prije nego što se Cheatless pokrene i započne pisanje provjere znanja.“- pojasnio je profesor Đurić. Ono što nas je još više zanimalo su tehnologije u pozadini ove zanimljive aplikacije:
„Nisam koristio niti jedan vanjski API, cijeli sustav je samostalno napravljen. Za razvoj sam koristio nekoliko tehnologija kao što su C# i PHP. Tako je, aplikacija trenutno radi samo na Windows operacijskom sustavu, iz jednostavnog razloga jer svi naši studenti imaju računalo koje im daje VSITE na korištenje i na njima je instaliran Windows operacijski sustav. Uz to, to je najpopularniji sustav na našem području. U planu je razvoj aplikacije i za druge operacijske sustave ako se pokaže potreba za time.“

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Cheatless aplikacija- bez varanja na ispitu - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.