Apple predstavio brojne softverske nadogradnje na WWDC21

Apple predstavio brojne softverske nadogradnje na WWDC21

Na svojoj virtualnoj konferenciji prvog dana WWDC21 konferencije za developere, Apple je predstavio nadogradnje koje se protežu kroz čitav Appleov ekosustav, uključujući iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8 i macOS Monterey.

iOS 15

Jedna od zanimljivih stvari na novom OS-u je poboljšani FaceTime koji će sadržavati prostorni zvuk, glasovnu izolaciju i novi prikaz mreže. Tu će biti i FaceTime poveznice koje vam mogu pomoći da zakažete pozive čak i s ljudima na uređajima i računalima s Androidom i Windowsima 10.

 

ios15 VIDIClanakVelika

Ostala poboljšanja uključuju novi sažetak obavijesti, značajku Live Text koja može hvatati tekst na fotografijama, novu Weather aplikaciju visoke rezolucije i Wallet podršku za osobne iskaznice i druge dokumente.

Apple Maps će također sadržavati više detalja, prilagođene dizajnirane orijentire, noćni način rada, detaljne cestovne trake za vozače, znatno poboljšano tranzitno sučelje i 3D upute za hodanje s AR-om.

Aplikacija Messages također dobiva nekoliko ažuriranja, poput značajke "Dijeljeno s vama" koja će pratiti sadržaj podijeljen u "threadovima" poruka. Dolazi i novi Focus mod koji vam omogućuje da prilagodite svoj uređaj trenutnom načinu rada, pa kada ste primjerice na poslu, prikazivat će se samo aplikacije povezane s poslom.

 

iPadOS 15

Jedna od najvećih promjena u iPadOS 15 operativnom sustavu za Appleove tablete je u tome što je biblioteka aplikacija sada dostupna za iPad i ugrađena je u dock. to vam omogućuje lakše organiziranje stranica, a tu je i novi multitasking izbornik koji vam omogućuje prikaz aplikacije na cijelom zaslonu, podijeljeni prikaz ili "slide over".

 

ipad os15 VIDIClanakVelika

Ostali dodaci uključuju mogućnost slanja poruke nekome u zajedničkoj bilješci i korištenja hashtagova za njihovo organiziranje. Tu je i alat pod nazivom Quick Note koji vam omogućuje da Apple Pencil olovkom prijeđete od kuta zaslona da biste brzo zabilježili bilješku.

 

macOS Monterey

Jedna od najvećih značajki na macOS Montereyu je Universal Control, evoluirana verzija Apple Continuitya koja vam olakšava upotrebu tipkovnice i miša na Macu i iPadu.

 

macos monterey VIDIClanakVelika

Jedinstvena stvar ovdje je što uređaji imaju takozvanu "prostornu svjesnost", tako da možete jednostavno prelaziti kursorom po zaslonima, a računalu ne morate reći gdje se nalaze. Prema Appleu, sav rad na konfiguriranju događa se unutar OS-a.

 

WatchOS 8

Nadolazeći operativni sustav za Appleove pametne satove watchOS 8 sadržavat će nove značajke, uključujući poboljšanu vođenu meditaciju i dodatne mjerne podatke za praćenje spavanja poput broja otkucaja srca, razine kisika u krvi i brzine disanja.

 

watchos 8 VIDIClanakVelika

Nekoliko ažuriranja koja se ne odnose na zdravlje uključuju novo lice sata Portraits s fotografijama u portretnom načinu i lakši način odgovaranja na poruke putem Scribble moda i Digital Crowna.

 

Apple Health

Uz predstavljanje novih zdravstvenih i wellness značajki za watchOS, tvrtka je dodala i nekoliko novih značajki u svoju aplikaciju Health. Sada svoje zdravstvene podatke možete podijeliti s liječnicima i članovima obitelji, što vam također olakšava praćenje zdravlja starijih članova vaše obitelji.

 

Apple Health VIDIClanakVelika

Još jedna važna nova značajka je Walking Steadiness, koja prati promjene u hodu i ravnoteži te procjenjuje rizik od pada. Aplikacija će vas i vaše kontakte obavijestiti postoji li rizik od potencijalnog pada, a tu je u nova značajka Trends koja je sposobna izdvojiti dugoročne uzorke vašeg zdravlja prema različitim metrikama.

 

Apple Home

Do sada ste već mogli koristiti iPhone i Apple Watch kao digitalni ključ za otključavanje automobila, ali iOS 15 sada će vam omogućiti da ih koristite i kao svoj ključ od kuće/stana, pod uvjetom da imate kompatibilnu pametnu bravu.

 

home kit iphone kljuc VIDIClanakVelika

Sada ćete također moći kontrolirati tvOS pomoću glasovnih naredbi i HomePod uređaja. tvOS će imati novu funkciju u značajki Shared With You, sa sadržajem koji su vam preporučili prijatelji.

 

 

 

 

 

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Apple predstavio brojne softverske nadogradnje na WWDC21 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.