Mobilni igre dominira zaradom u gaming industriji, slijede konzole i PC

Mobilni igre dominira zaradom u gaming industriji, slijede konzole i PC

Prihodi od zarade na mobilnim igrama dominiraju gaming tržištem i zamjetno su veći od prihoda koji se ostvaruje kroz igre na konzolama i računalima.

Veliki hitovi i brojni naslovi na svima dostupnoj platformi, pametnom telefonu, probili su barijeru od 50 milijardi dolara, dok se prema statistikama koje je u svojoj analizi tržišta do 2019. godine objavio Gamingscan, konzole su blizu sa skoro 49 milijardi dok su brojevi za PC nešto skromniji s 35,7 milijardi dolara prihoda. Zanimljivo je da u isto vrijeme većina developera ipak razvija igre za računala, no mogući razlog takvoj statistici je i u veličinama timova koji su potrebni da bi se razvio jedan računalni AAA naslov u odnosu na tim za kvalitetnu mobilnu igru.
Najveći dio zarade stiže iz prodaja unutar igre, čak 40%, dok je značajan i udio prihoda koji stižu kroz video reklame unutar igara. Očekivano, trenutačni lider u prihodima je iOS platforma, međutim očekuje se da bi se to do 2023. godine moglo promijeniti u korist Androida. Igre koje najviše zarađuju, podaci su iz travnja prošle godine, su League of Legends na PC, Mortal Kombat 11 na konzolama i Honour of Kings na mobilnim platformama. Najveće tržište je SAD, gdje Clash of Clans i Fortnite imaju najveći rast.

gaming uvidi 2
Ono što je zanimljivo i zapravo potvrđuje dominaciju mobilne ekipe je prokaz najprofitabilnijih tvrtki u kojoj vodi Tencent koja radi spomenuti Clash of Clans. IZVOR: GamingScan


Prema predviđanjima NewZoo koje je koristio GamingScan u analizi, sa 139 milijardi dolara vrijednosti gaming segment bi se 2022 trebao približiti 200 milijardi dolara.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Mobilni igre dominira zaradom u gaming industriji, slijede konzole i PC - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.