Prva arkadna VR igraonica u Europi nalazi se u Osijeku - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Prva arkadna VR igraonica u Europi nalazi se u Osijeku

Prva arkadna VR igraonica u Europi nalazi se u Osijeku

U Osijeku je otvorena prva VR igraonica opremljena sa 4 HTC Vive Headseta i moćnim računalima.

Iako bi se možda očekivalo da Zagreb kao glavni grad Hrvatske dobije prvu VR igraonicu, čast je ipak pripala gradu Osijeku. Hrvatska tvrtka Culex je u samom centru Osijeka (Vrt Jagode Truhelke 3) otvorila VR igraonicu pod nazivom VR Osijek, koja dodatno obogaćuje Osijek Software City projekt pokrenut početkom 2012. godine. Tim projektom osječke IT tvrtke djeluju prema lokalnoj zajednici. VR tehnoologija je na neki oživjela koncept igraonica koje su nekad bile popularne. VR igraonice postat će sve više prisutnije, a jedna od kompanija koja otvara VR igraonice u Americi je i Starbreeze koristeći svoje StarVR uređaje.

Prema riječima Culexa, ovo je prva arkadna VR igraonica u Hrvatskoj, ali i u Europi, te je opremljena čak 4 skupocjena high-end HTC Vive headseta i Vive kontrolera, te snažnim računalima koja su sposobna pokretati sve VR sadržaje. Računala koja pokreću VR video igre i 360 video filmove sadrže Intel i7 6700K @ 4.00 GHz procesore, 16 GB DDR4 RAM-a, grafičke kartice GTX 970 x 2 i GTX 1080 x 2, a kao sam temelj konfiguracije nalazi se ASUS Z170 ProGaming matična ploča.

thumbnail VR Osijek4

Što se VR sadržaja tiče, u trenutnoj ponudi se nalazi više od 20 VR igara, simulacija i video sadržaja namijenjenih svim profilima i uzrastima korisnika. Ekipa iz igraonice navodi da je osim igranja virtualna realnost iskoristiva u mnoge druge svrhe kao što su psihoterapija, umjetnost, te koordinacija u vremenu i prostoru, pa istražuju sve mogućnosti koje ova tehnologija donosi, a u planu im je i suradnja s umjetnicima različitih područja, koji vide veliki kreativan potencijal u aplikacijama kao što je Tilt Brush. U planu im je i suradnja sa psihoterapeutima, koji će imati priliku iskušati VR u terapiji raznih fobija i ostalih poremećaja, a još jedan zanimljiv dio VR tehnologije su i 360 video filmovi. Tvrtka također planira uz pomoć dronova i 360 kamera visoke rezolucije snimati razne turističke i kulturne destinacije, kako bi se korisnicima omogućilo gledanje različitih lokacija i lokalnih znamenitosti iz jedne potpuno drugačije perspektive.

thumbnail VR Osijek6

Što se cijena tiče, VR igranje u trajanju od 10 minuta platiti ćete 30 kuna, 30 minuta 60 kn, dok će vas sat uživanja u virtualnoj stvarnosti koštati 100 kn.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Prva arkadna VR igraonica u Europi nalazi se u Osijeku - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.