APWorks napravio prvi 3D printani električni motocikl

APWorks napravio prvi 3D printani električni motocikl

Prvi električni motocikl napravljen pomoću 3D printera izrađen je od aluminijskog praha.

Nedugo nakon što je HP objavio prvi svjetski production-ready sustav za 3D printanje, APWorks je objavio izdavanje kompletnog vozila napravljenog uz pomoć tehnologije 3D printanja, koje se sve više razvija i pokazuje potencijal u industriji.

Njemačka tvrtka APWorks, koja je dio Airbus grupe, započela je zaprimati predbilježbe za svoj električni motocikl pod nazivom Light Rider, koji je poseban po tome što su mu čitav okvir (ram) napravili tehnikom 3D printanja. Motocikl teži samo 35 kg, a može postići ubrzanje od nule do 45 km/h za 3 sekunde, dok mu maksimalna brzina iznosi 80 km/h. Izmjenjiva baterija s jednim punjenjem potrajat će za oko 60 km. Usprkos maloj težini, okvir motocikla nije napravljen od plastičnih materijala, već su ga izradili 3D printanjem od praha avionskog aluminija, navodi Vidi.hr. Tijekom izrade okvira 3D printer je strukturu kreirao dodavanjem tisuća tankih slojeva aluminija, a sam okvir je težak samo 6,5 kg, odnosno kako kažu, 30 posto manje od najlakših električnih motocikla na tržištu.

Prvi 3D printani elektricni motocikl 2

APWorks kaže da je kompleksni dizajn okvira bilo nemoguće napraviti tradicionalnim tehnologijama poput varenja i glodanja, pa su se upravo stoga odlučili na 3D printanje, koje im je omogućilo da dobije jedinstven izgleda kakav se ne može naći nigdje u svijetu.

Light Rider nema light cijenu, već upravo suprotno, iznosivši čak 50.000 eura (372.564 kn). Još k tome, zainteresirani će morat i unaprijed uplatiti 2.000 eura kao polog.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

APWorks napravio prvi 3D printani električni motocikl - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.