Samsung kreće u masovnu proizvodnju prvog industrijskog DRAM-a od 10 nanometara

Samsung kreće u masovnu proizvodnju prvog industrijskog DRAM-a od 10 nanometara

Južnokorejski elektronički gigant objavio je kako je krenuo u masovnu proizvodnju prvog industrijskog 10-nanometarskog čipa.

Krenula je masovna proizvodnja prvog industrijskog 10-nanometarskog 8 GB DDR4 DRAM čipa i modula. Vrlo brzo nova generija memorije postaje raširena u svijetu IT mreža i osobnih računala, a Samsungova masovna proizvodnja uvelike će ubrzati taj proces.

Samsungova 10 nm proizvodnja DRAM-a predstavlja još jedno važno postignuće za kompaniju koja je 2014. masovno počela proizvoditi 20 nm 4 GB DDR3 memorije.

Predsjednik poslovanja memorijama u Samsung Electronicsu, Young-Hyun Jun, izjavio je kako u bližoj budućnosti namjeravaju lansirati novu generaciju 10 nm mobilnih DRAM proizvoda s višim kapacitetima i brzinama kojim će unparijediti ultra-HD tržište smartfona.

U službenom priopćenju navodi se kako njihov 10 nm 8 GB DDR4 DRAM značajno poboljšava produktivnost pločice za 30 posto, u odnosu na 20 nm 8 GB DDR4 DRAM. Također, novi DRAM ima podršku za prijenos podataka od 3200 Mbps, što je više od 30 posto nego 20 nm DDR4 DRAM. Novi moduli znatno su i energetski učinkovitiji, jer troše 10 do 20 posto manje energije u usporedbi sa 20 nm modelom. Novu 10 nm strukturu kompanija je stvorila koristeći se zakonom zaštićenom tehnologijom dizajna strujnih krugova i četverostrukog uzorka litografije.

Razlika između NAND flash memorije i DRAM-a je u tome što NAND u svojoj stanici ima jedino tranzistor, dok svaka DRAM stanica treba kondenzator i tranzistor koji su spojeni. Kompanija planira predstaviti široki raspon 10 nm DDR4 modula s kapacitetima od 4 GB za prijenosnike, pa sve do 128 GB za poslovne servere.

Našu hardversku temu DDR4 vs. DDR3 možete pročitati ovdje.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung kreće u masovnu proizvodnju prvog industrijskog DRAM-a od 10 nanometara - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.