Prva IoT konferencija u Hrvatskoj počinje u četvrtak

Prva IoT konferencija u Hrvatskoj počinje u četvrtak

Konferencija će osim hrvatskih stručnjaka za internet stvari, okupiti i stručnjake iz susjedstva.

Visoka škola za informacijske tehnologije (VsiTe) u Zagrebu, u suradnji s partnerima organizira prvu IoT konferenciju u Hrvatskoj koja počinje u četvrtak, 25.2., u Zagrebu. VsiTe zajedno s partnerima, Visokom poslovnom školom PAR iz Rijeke te tvrtkom Dunav.NET iz Novog Sada organizira prvu IoT konferenciju u Hrvatskoj koja će uz lokalne stručnjake okupiti i stručnjake iz susjedstva, kao što je Sarajevo i Brčko (koji ima epitet „Smart City“). Visoka poslovna škola PAR, koja djeluje od 2007. godine, i DunavNet organizatori su najstarije europske škole IoT-a i businessa - Senzations. Ove godine, 11. po redu Senzations održati će se u Varšavi.

20160223 111201

Organizatori kažu da bi konferencija trebala ponuditi odgovore na česta pitanja poput: "Od kuda naziv IoT i što zapravo predstavlja?", ili "Kako početi i gdje potencijalno primijeniti IoT?". Program se sastoji od panela o internetu stvari, pametnom gradu, projektiranju IoT sustava i predstavljanje projekata. Među panelistima nalaze se izv.prof.dr.sc. Mario Kušek s FER-a (onsivač IoT Laba na FER-u), mag.inf. Boris Tomaš s FOI-ja, mr.sc. Mihael Buković s VsiTe, dr. sc. Konrad Wrona iz NATO Communications and Information agencije i drugi. Neki od projekata koji će se predstaviti su IoT i integrirana sigurnost, kompleksni nadzor sistemskih objekata, izazovi u području interneta stvari itd. Također će biti organizirana i radionica za srednješkolce.

Radionica će obuhvaćati srednješkolce i sudionike iz oko 80 škola. Iako je fokus bio na tehničke i matematičke škole, interes su pokazale i neke gimnazije, među kojima je deveta gimnazija. Na radionicama će postojat dva tima, jedan s Arduinom i drugi s notebookom koji će biti dodijeljen učeniku, u slučaju da nema svoj vlastiti. VsiTe će tako pružiti školarcima mogućnost upoznavanja s Arduino platformom (hrvatska verzija CRODuino), prve korake, uzorkovanje analognih vrijednosti i uporabe IoT senzora, u ovom slučaju vježbe kojom će vršiti mjerenje zraka. Cilj ove radionice je zainteresirati učenike za IoT tehnologiju i popularizirati je.

VsiTe kaže da danas samo 300.000 programera sudjeluje u razvoju IoT-a, a predviđanja govore da će do 2020. godine ta brojka iznositi 4.5 milijuna aktivnih programera u IoT zajednici. Ističu Kinu kao pojam brzog razvoja, koja trenutno trećinu svojih programera koristi upravo za razvoj IoT aplikacija i programa.

Obzirom na podatak od više od 75% tvrtki koje na globalnoj razini danas istražuju ili koriste IoT u svakodnevnom poslovanju, organizatori konferencije smatraju da Hrvati zaslužuju panel raspravu koja će se također odvijati u njezinom sklopu.

Također kažu da će biti govora o trendovima i promjenama u IoT zajednici našeg susjedstva, a biti će predstavljeni i neki projekti s tih područja koji doprinose tehnološkom razvoju Europe.

Ovom konferencijom obilježava se ujedno i deset godina rada Visoke škole za informacijske tehnologije.

Službena stranica konferencije: http://iot2.eu/

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Prva IoT konferencija u Hrvatskoj počinje u četvrtak - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.