AMD-ov Crimson službeno dostupan

AMD-ov Crimson službeno dostupan

Zbogom zauvijek Catalystu, pozdrav novom Crimsonu.

AMD-ov novi softver za drivere zvan Radeon Software Crimson službeno je postao dostupan za preuzimanje. Nakon što je kompanija dala najavu i kratki uvod u novi sustav tijekom ovog mjeseca, sada ga konačno predstavljaju i pojašnjavaju njegove opcije.

AMD Crimson 3

Na Crimsonu su radili malo manje od godinu dana, tvrdeći kako je napravljen od temelja kako bi pružio bolje opcije, poput bržeg pokretanja i vrijeme odziva, lakše navigacije itd. GPU driveri uključuju i opcije poput smanjenje potrošnje energije i bolje performanse u igrama, jer je Crimson rađen u Qt softverskom development okviru. Time su zamijenili bivši .Net od Microsofta, što, prema riječima kompanije, omogućuje i do 10 puta brže pokretanje.

AMD omega1

Crimson će uz to biti prvi javni Liquid VR driver za GCN hardver. Liquid VR poboljšava VR podršku, sa svojm opcijama kao što su Direct to Display za Oculus Runtime 7.0, Affinity Multi GPU i asinkronizirani shaderi.

Poboljšane su i ostale opcije poput Freesynca koji će dobiti podršku za Crossfire za DX9 igre, a rade i na omogućivanju Freesynca kroz HDMI portove. Njemu je dodana nova opcija zvana Low Framerate Compensation, koja pomaže u situaciji kad je framerate ispod minimuma.

AMD Crimson

Od ostalih tehnologija tu su još i spomenuta podrška za DX9 igre, Dynamic Contrast algoritam (koji se adaptira na svaki video individualno i time povećava kontrast slike), Directional scaling (poboljšava glatkoću 1080p video sadržaja na 4K ekranima) koji je dostupan za sada samo za najnovije Fury i Nano kartice, itd.

AMD Crimson 2

Po pitanju poboljšanja performansi, Crimson uvodi Shader Cache (koji smanjuje vrijeme učitavanja nivoa), što je imalo za rast od 33 posto bržeg učitavanja Star Wars Battlefront igre, u odnosu na isti sustav s Catalystom, navodi službeno izvješće. Optimizrani su i novi DX12 naslovi poput Call of duty: Black ops 3.

Poboljšanja su uvedena i za potrošnju energije. Predstavili su i Frame Rate Target Control tehnologiju, koja je već ranije predstavljena a donosi i, prema kompaniji, do 1,8 posto uštede energije u karticama. Radi se o opciji stavljanja od 55 FPS-a do 95 FPS-a za DX10 i 11 igre, što omogućuje potrošnju manje energije, smanjenje buku i zagrijavanja. Najavili su i da će se raspon FPS-a moći mijenjati te da će biti podržane i DX9 igre uskoro.

Crimsoninfographic20112015FINALPNG 02

Na ovoj stranici možete preuzeti beta verziju Crimsona. Sličan je sustavu Nvidije, s automatskom detekcijom i ručnim unosom drivera.

Osim najave Crimsona objavili su i kako su izdali zadnji driver za non-GCN GPU-ove te da se fokusiraju od sada u potpunosti na GCN jezgre i poboljšanju opcija. Kartice koje su uključene tiču se Radeon HD 8400 i niže 8000 serije, 7600 i ispod, s dodatkom HD 5000 i 6000 kartica na legacy support listi.

Naš test Nano kartice možete pročitati ovdje

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

AMD-ov Crimson službeno dostupan - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.