Kina ima najjače superračunalo na svijetu

Kina ima najjače superračunalo na svijetu

Na vrhu poretka Top 500 najjačih svjetskih superračunala i dalje se nalazi kineski Tianhe-2 sustav (TH-IVB-FEP klaster, Intel Xeon E5-2692 12C 2.200GHz, TH Express-2, Intel Xeon Phi 31S1P), no to nije jedini veliki uspjeh kineskog superračunalstva.

Naime, na istoj listi se među 500 najjačih računala sada nalazi čak 109 kineskih strojeva, što je povećanje od 196 posto u odnosu na 37 mjeseci prije. Tianhe-2 je napravilo kineska nacionalno sveučilište National University of Defense Technology, te se koristi u superračunalnom centru u gradu Guangzhou.

Njegove performanse omogućuju 33,86 kvadrilijuna kalkulacija u sekundi, što je gotovo dvostruko više od najjačeg američkog računala Titana, koje se nalazi na drugom mjestu Top 500 liste.

Kinezi kažu da se Tianhe-2 koristi za izvođenje simulacija i analiza, te za potrebe vladinih sigurnosnih aplikacija, odnosno špijunskih agencija.

Iako po broju računala na Top 500 listi najveći broj još uvijek dolazi iz SAD-a (200), Amerikancima to nije neka utjeha, jer se njihova računala nalaze u stalnom padu, najvećem u posljednje 22 godine.

Izvor: ITBizCrunch

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Kina ima najjače superračunalo na svijetu - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.