BBC: micro:bit hardver uređaja - 5.0 out of 5 based on 1 vote
BBC: micro:bit hardver uređaja

BBC: micro:bit hardver uređaja

Od čega se sastoji Micro:BIT koji uskoro stiže hrvatskim osnovnoškolcima?

Micro:BIT je mikrokontroler na pločici baziran na ARM Cortex-M0 mikrokontroleru, radi na 16 MHz te ima 256 KB Flash memorije i 16 KB RAM memorije.

Opremljen je s dva gumba, 25 svjetlosnih dioda (LED-ice) složenih u polje 5 x 5, kompasom, akcelerometrom te bluetoothom kao osnovnim dodacima. Radi na napajanje od 3 V. Ima 25 pinova od kojih su šest napajanje, a ostalih 19 mogu se koristiti za ulazno izlazne jedinice poput senzora i sličnih perifernih uređaja, dok se recimo motori mogu spojiti samo ako imaju posebno napajanje. Pet velikih pinova služi kako bi se mogli uhvatiti štipaljkama te na njih dalje spojiti ulazno/izlazne jedinice dok će vam za korištenje preostalih pinova trebati posebni rubni konektor kompatibilan s Micro:BIT-om, kako bi na njega mogli dodavati ulazno izlazne komponente.

Mikrobit novi optMaskimalna jakost struje po pinu je 5 mA i takvih smije biti maksimalno 3 istovremeno u pogonu. Isto tako, nije pametno na njih spajati zvučnik jer on često može izazvati povratni napon koji može oštetiti Micro:BIT.
S obzirom da je nakrcan dodatnom opremom, nameće se logičan zaključak kako je Micro:BIT prvenstveno namijenjen učenju programiranja, a ne razvoju elektronike, iako može poslužiti i kao dobar mikrokontroler za manje projekte.
S obzirom na tako malene mogućnosti struje kod Micro:BIT-a, razvijen je rubni konektor koji služi za razvoj dodatnih kontrolera. Jedan koji ćemo sigurno češće viđati u školskim projektima je driver za motore. Takvi driveri gotovo obavezno imaju vlastito napajanje te time motori nisu ovisni o miliamperima koje može pružiti Micro:BIT.
Ovaj Kitronikov driver može upogoniti 2 DC motora te radi na napajanju od 4,5 V do 6 V. Njegov rubni konektor opskrbit će Micro:BIT sa 3 V napona kako bi sam Micro:BIT mogao raditi i time je idealan za razvoj jednostavnijih autića na baterije.
Driver potražite na adresi


Nakon kratkog uvoda, posvetimo se detaljnije svakom dijelu micro:bit pločice:


(Stranica 1 od 6)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 6)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.