Tech odluke za 2023: PC Hardver

Tech odluke za 2023: PC Hardver

Najbolje danas, tehnološki najnaprednije u budućnosti

Odabir high end računala ne znači isključivo i odabir samo najnovijih i najskupljih komponenti. Valja odabrati tehnološki najnapredniji hardver koji vam može ponuditi ponajbolje performanse danas, ali i osigurati dugovječnost računala te podršku za sve najmodernije tehnologije u budućnosti.

Godina koju upravo ispraćamo, posebice njen kraj, bila je iznimno sadržajna ukoliko govorimo o predstavljanju najmoćnijih hardverskih noviteta. Stoga, krećete li početkom Nove godine u nabavku posve novog moćnog gaming računala ili pak jednostavno planirate nadogradnju nešto starijeg stroja novim komponentama, izbor je iznimno bogat.

 

Tehnološke novosti

Početak Nove godine svakako izgleda kao idealno vrijeme za kupnju novog, najmoćnijeg procesora. Naime, Intel i AMD su nedavno predstavili svoje najnovije generacije procesora Raptor Lake i Zen 4, zajedno s pripadajućim matičnim pločama nove generacije. Štoviše, u slučaju AMD-a, predstavljena je posve nova AM5 hardverska platforma.

Najvažnije je, međutim, kako trenutno AMD i Intel nude sve najvažnije tehnološke novotarije poput podrške za PCIe 5.0 sabirnicu i DDR5 memoriju. Na taj način ćete odabirom odgovarajuće ploče osigurati dugovječnost računala koje će biti opremljeno svim najnovijim tehnologijama.

Nove generacije procesora Ryzeni serije 7000 i Intelovi Core procesori 13.-te generacije nude prilično osjetan skok po pitanju performanse i svakako ih valja odabrati prilikom sklapanja najnovijeg high end računala. Cijene su im, za razliku od nekih drugih komponenti, vrlo prihvatljive s obzirom na performanse koje nude.

Nadalje, oba proizvođača bi na CES-u početkom 2023. godine trebali predstaviti dodatne modele procesora još povoljnije cijene. Teško se zapravo sjetiti kada smo imali toliko dobrih opcija na tržištu procesora.

 

Najnovije grafičke

Posve je drugačija priča kada govorimo o grafičkim karticama. Istina, Nvidia i AMD su predstavili svoje najnovije high end modele, no cijene su im doista astronomski visoke. S druge strane, nema sumnje kako najnoviji grafički procesori iz AMD-a i Nvidije omogućuju izvrsne gaming i workstation performanse. Ukoliko si ih možete priuštiti.

Nove su kartice prije svega namijenjene igranju najnovijih igara na 4k ili čak 8k rezolucijama. Također mogu omogućiti velik broj sličica u sekundi i na nižim rezolucijama, kako biste na pravi način iskoristili monitore brzine osvježavanja od 240 Hz ili više. U AMD-ovom slučaju, nove kartice donose i podršku za DisplayPort 2.1, što jamči veću propusnost video izlaza i podršku za visoke rezolucije uz odgovarajuću brzinu osvježavanja slike.

Kraj prošle godine signalizirao je kako DDR5 memorija polako preuzima glavnu riječ na tržištu radne memorije za desktop računala. Svakako preporučamo odabir DDR5 memorije ukoliko trenutno planirate slaganje high end računala. Premda Intel sa svojim najnovijim procesorima i dalje nudi mogućnost korištenja starije DDR4 memorije, smatramo kako to više nema smisla.

DDR5 memorija omogućuje bolje performanse, premda je trenutno još uvijek osjetno skuplja od DDR4 memorije. Međutim, odaberete li sada stariju DDR4 memoriju, morat ćete prilikom sljedeće nadogradnje promijeniti i matičnu ploču što svakako nije zgodno.

Trenutno su ponajbolji odabir DDR5 dual channel memorijski kitovi kapaciteta od 32 GB i brzine od oko 6.000 MHz. Svojim kapacitetom i brzinom ovakva će vam memorija omogućiti odlične performanse, bilo u igrama ili nekim drugim zahtjevnim aplikacijama.

 

DDR5 i brzi diskovi

Kada govorimo o pohrani podataka, brzi NVMe SSD-ovi svakako su postali nezaobilazan dio svakog high end računala. Pritom su trenutno svakako PCIe 4.0 x4 diskovi kapaciteta od 1 ili 2 TB ponajbolji odabir. Omogućuju iznimne performanse, a pritom imate na raspolaganju odgovarajući kapacitet za instalaciju OS-a i najčešće korištenih aplikacija. Odaberete li neku od modernih high end ploča, imat ćete na raspolaganju i podršku za PCIe 5.0 SSD-ove, kao mogućnost nekakve nadogradnje u budućnosti.

Na kraju, spomenut ćemo i napajanje. Moderni procesori i grafičke kartice su sve brže, ali i sve rastrošnije. Tako da je za high end gaming konfiguraciju super kvalitetno 850 W napajanje svakako apsolutna potreba, a rekli bismo kako ni 1.000 W modeli nisu naodmet.

 

 

Intel Core i9 13900K

 Trenutno je perjanica Intelove ponude desktop procesora svakako Core i9 13900K. Za sve koji žele neobuzdanu računalnu snagu i ponajbolje gaming performanse, 13900k je najbolji mogući odabir. Posjeduje ukupno 24 jezgre, od kojih je 8 moćnijih P jezgri i 16 energetski štedljivijih E jezgri. Intel je s Alder Lakeom prvi puta predstavio ovakav inovativan pristup i novu arhitekturu, tako da je i ovogodišnji Raptor Lake na ovom tragu. Radni taktovi su osjetno viši, a i 13900k u odnosu na prethodnika posjeduje dvostruko više E jezgri.

 

Intel_13900k.jpg

Dakako, valja obratiti pažnju i na potrošnju energije. Kako biste u potpunosti iskoristili potencijal ovog procesora, morat ćete koristiti odgovarajuće hlađenje. Neko kvalitetnije AiO vodeno hlađenje ovdje se svakako preporuča, posebno ukoliko procesor prije svega planirate koristiti za rendering, obradu i kodiranje videa i druge slične zadaće.

 

Intel 13900k 2

Nedvojbeno je da Intelov 13900k trenutno predstavlja najbrži gaming procesor na tržištu i omogućit će vam da u potpunosti iskoristite potencijal najnovijih grafičkih kartica.

 

AMD Ryzen 9 7950X

Kao zanimljiva alternativa Intelovom 13900k, nameće se svakako AMD-ov Ryzen 9 7950X. Riječ je o trenutno najmoćnijem Zen 4 procesoru najnovije generacije koji ukupno posjeduje 16 jezgri i 32 dretve. AMD je sa Zen 4 procesorima odlučio prihvatiti Intelov izazov, pa su ciljali najviše moguće radne frekvencije bez prevelike brige o potrošnji energije. Primjerice, tako Ryzen 9 7950X može dosegnuti radni takt od 5,8 GHz, što su rekordne vrijednosti kada govorimo o AMD-ovim procesorima.

 

AMD_7950x.jpg

Samim time, AMD-ova Zen 4 perjanica ponude ima itekako što za ponuditi, kako gamerima, ali ponajviše i svima onima koji žele moćno high end računalo za profesionalnu uporabu. U pojedinim aplikacijama poput onih za rendering, Ryzen 9 7950X smješta se na sam vrh i u stanju je nadmašiti Core i9 13900k.

 

AMD 7950x 2

Njegova prednost svakako je i posve nova AM5 hardverska platforma koja nudi sve tehnološke novotarije, ali bi trebala trajati i dulje na tržištu sve do 2025. godine, što vam omogućuje kasniju nadogradnju još moćnijim procesorom.

 

Nvidia GeForce RTX 4090

Ukoliko tražite samo najbolje i ne pitate za cijenu, Nvidijina RTX 4090 prava je kartica za vas. Temeljena je na najnovijoj Ada Lovelace arhitekturi i posjeduje nevjerojatnih 16.384 shaderskih procesora. Korištenje tehnološki najnaprednijeg TSMC-ovog 4nm proizvodnog procesora omogućilo je Nvidiji proizvodnju grafičkog čipa s nevjerojatnih 76.300 milijuna tranzistora.

 

RTX_4090.jpg

Povrh svega valja istaknuti i prilično visoke radne taktove grafičkog procesora i video memorije koje pritom ima u izobilju, ukupno 24 GB. Konačan rezultat su nevjerojatne performanse. 4k rezolucija nije nikakav problem za RTX 4090, a često ćete s ovom karticom bez problema ostvariti više od 100 FPS-a na 4k rezoluciji.

 

RTX 4090 2

Nova Nvidijina RTX 4000 serija kartica također donosi podršku i za DLSS 3 koji bi trebao omogućiti još bolje performanse, posebno prilikom korištenja Ray tracinga. RTX 4090 je također najbolji mogući odabir i za rendering i video obradu s obzirom na iznimnu računalnu snagu, te količinu video memorije.

 

Patriot Viper Venom RGB DDR5 32 GB

 DDR5 je sadašnjost i budućnost. DDR4 polako odlazi u povijest, te svakako preporučamo odabir DDR5 memorije prilikom kupnje novog računala. Pritom su trenutno najisplativiji 32 GB dual channel DDR5 memorijski kitovi brzine od oko 6.000 MHz. U ovom slučaju, riječ je o Patriotovoj Viper Venom DDR5 memoriji koja osim same brzine može ponuditi i atraktivno RGB osvjetljenje. Posebno ukoliko vam je vizualni dojam važan.

 

Patriot_Viper_Venom_DDR5.jpg

Brzina je u ovom slučaju respektabilnih 6.000 MHz uz latenciju CL 36. Viper Venom kitovi također podržavaju najnovije memorijske overclocking profile, Intelov XMP 3.0 i AMD-ov Expo. Performanse su svakako na visokoj razini. AMD preporuča korištenje DDR5 memorije brzine 6.000 MHz za optimalne performanse s novim Ryzenima serije 7000. Najnoviji Intelovi procesori podržavaju i osjetno više frekvencije.

 

Patriot Viper Venom DDR5 2

U svakom slučaju, 32 GB brze DDR5 memorije je optimalan odabir za high end gaming računalo. U tom smislu vam ovaj memorijski kit može ponuditi odgovarajuće performanse u svim igrama i drugim zahtjevnijim aplikacijama.

 

Silicon Power XS70 2 TB

 Brz SSD je ključan za odgovarajuće performanse kod high end računala. Naša preporuka u ovom trenutku svakako su brzi PCIe 4.0 diskovi. Istina, PCIe 5.0 SSD-ovi bi se trebali pojaviti uskoro, no bit će u početku vrlo skupi s obzirom na kapacitet. Danas, osim brzine, svakako valja odabrati i SSD većeg kapaciteta. Trenutno je po nama dva terabajta idealno. Ovakav kapacitet omogućit će vam lagodnu instalaciju OS-a, te velikog broja najčešće korištenih igara i aplikacija.

 

silicon_power_xs70.jpg

Silicon Power model XS70 jedan je od modela brzih PCIe 4.0 SSD-ova koji omogućuje superiorne performanse, a pritom nije pretjerano skup kada govorimo o većim kapacitetima. Deklarirane brzine sekvencijalnog pisanja i čitanja mu iznose oko 7.000 MB/s. Nadalje, posjeduje atraktivno dizajniran metalni hladnjak dosta kompaktnih dimenzija.

 

silicon power xs70 2

 Ne treba zanemariti ni petogodišnje jamstvo, što svakako ulijeva dodatnu sigurnost prilikom odabira. High end računalo je danas nezamislivo bez superbrzog NVMe diska i po tom pitanju, smatramo kako je Silicon Power XS70 odlično rješenje.

 

AMD Radeon RX 7900 XTX

 Ukoliko vam je RTX 4090 jednostavno preskupa, AMD-ova najnovija RDN3 grafička kartica RX 7900 XTX može ponuditi usporedive performanse uz nešto povoljniju cijenu. Tehnološki je vrlo zanimljiva, s obzirom da AMD ovdje po prvi puta u svijetu grafičkih procesora koristi dizajn čipleta.

 

Radeon_RX_7900_XTX.jpg

Nadalje, AMD je osjetno unaprijedio shaderske procesore kod RDNA3 kartica koji su sada znatno moćniji i raznovrsniji nego ranije. Sve ovo u kombinaciji s visokim radnim taktom i 24 GB GDDR6 memorije čini RX 7900 XTX iznimno brzom grafičkom karticom. Pritom bi trebala biti nešto energetski učinkovitija u odnosu na Nvidijinu RTX 4090, te AMD koristi uobičajene PCIe 8-pinske priključke za napajanje umjesto kontroverznog 16-pinskog kod Nvidije.

 

Radeon RX 7900 XTX 2

AMD-ov RX 7900 XTX također posjeduje DisplayPort 2.1 priključke što vam potencijalno donosi bolju podršku za visoke rezolucije poput 8k, uz visoku brzinu osvježavanja slike. Bez dvojbi je ovdje riječ o vrhunskom high end proizvodu koji neće svojim performansama nikoga ostaviti ravnodušnim.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Tech odluke za 2023: PC Hardver - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.