Božićni vodič za kupnju grafičke kartice

Božićni vodič za kupnju grafičke kartice

Definitivno najatraktivnija od klasičnih PC komponenti direktno je odgovorna za performanse u igranju igara i stoga je izuzetno visoko na listi želja svih onih koji slobodne blagdanske dane žele provesti u pustoši nuklearne apokalipse Fallouta 4 ili u frenetičnom multiplayeru novog COD Black Ops 3.

Prekopali smo blagdansku ponudu najboljih hrvatskih IT trgovina i odabrali odlične i one ne baš tako dobre grafičke kartice, kako bismo vam drastično smanjili mogućnost pogrešnog odabira, koji često može značiti razliku između Angry Birdsa i Crysisa 3. Prije božićnog šopinga svakako pogledajte ima li vaša potencijalna nova grafička kartica naš Palac gore za kupnju.

 

XFX R9 Fury

XFX R9 Fury s 3ZA: Sitan ali dinamitan. Odlične i iznadprosječne performanse su upakirane u ispodprosječnu veličinu. Vodeno hlađenje odvodi svu toplinu preko radijatora direktno van kućišta, bez zagrijavanja ostalih komponenti.

HBM memoriju također vidimo prvi puta, te je njena ogromna propusnost dobar indikator za smjer u kojem će se razvijati grafičke kartice.

PROTIV: Neki modeli su prožeti većim coilwhineom koji se ne priliči ovako skupoj grafičkoj kartici. Sve napisano vrijedi ako ju uopće uspijete pronaći u trgovinama, budući da su zalihe veoma ograničene.

Procesor: GPU AMD Radeon 1.84 TFLOPS
Memorija: 8 GB

Cijena: 5.862,00 kuna
Viđeno: Uzi Shop

 

 ISTAKNUTO

EVGA GeForce GTX 980 Ti SC ACX 2.0

EVGA GeForce GTX 980 Ti SC ACX 2 s 5ZA: Radi se o grafičkoj katici iz samog vrha Nvidijine ponude, a nju u ovoj verziji prati i tvornički overclock. Za hlađenje je zadužen veoma dobar ACX 2.0 cooler, koji ako kartica nije pod opterećenjem, ne okreće ventilatore. 2816 cuda jezgri radi s 6 GB RAM memorije, što je dovoljno i za igranje AAA igara u 4K rezoluciji uz FPS sjevernije od 60. 4K se može i dobiti preko HDMI 2.0 priključka.

PROTIV: Iako je kartica tvornički „superclockana“ takt memorije je ostao jednak. Rado bi smo vidjeli i povećani memorijski takt, pogotovo kada je AMD konačno ponudio ozbiljniju konkurenciju s HBM memorijom. ACX 2.0 cooler je nešto bučniji u gamingu.

Cijena: 7.249,00 kuna
Viđeno: Conrad

 

MSI GeForce GTX 950

MSI GeForce GTX 950 s 4ZA: Veoma tihi rad. Poprilično snažan cooler je i više nego adekvatan za relativno skromni hardver, koji i nema prevelike energetske zahtjeve. Kao i mnogi drugi, ako kartica nije pod loadom, ventilatori neće raditi, što je u slučaju GTX950, relativno često. U ovom cjenovnom segmentu GTX 950 je i više nego adekvatan za 1080p gaming.

PROTIV: Većina proizvođača na svoje Nvidia grafičke kartice postavljaju i backplateove, no na ovom modelu je izostao. Rado bi smo vidjeli i veći overclock, budući da je cooler i više nego dovoljan.

Cijena: 1.419 kuna
Viđeno: ADM

 

Sapphire R9 390  

Sapphire Nitro R9 390 s 4ZA: Sapphire je uveo neke veoma zanimljive funkcije u R9 390, te je ovu seriju odgurao do maksimuma. 8 GB VRAM-a je odlično, te dozvoljava određenu dozu future proofinga. Zanimljiva bi bila i kombinacija ove kartice u CrossFireu, čime bi se VRAM mogao iskoristiti do maksimuma. Iako je bazirana na R9 290, performanse su joj mnogo jače. Dobar je i masivan cooler, koji nešto topliji AMD čipset pouzdano hladi.

PROTIV: Iako kartica posjeduje 8 GB VRAM-a, ostatak je malo preslabašan da ga u potpunosti iskoristi. Nedostaje nam i backplate koji bi podignuo dojam dodatno, budući da se radi o grafičkoj kartici koja bi htjela zadirati u high-end segment.

CIJENA: 2.867,55 kuna
VIĐENO: HG spot

 

Gigabyte R7 370

Gigabyte Radeon R7 370 1 s 3ZA: Za nešto niži budžet ova grafička je dobar izbor. 2 GB VRAM memorije biti će dovoljno za pristojni 1080p gaming, pogotovo u nekim relativno nezahtjevnim E-sports naslovima, koji se i igraju većinu vremena. Neki naslovi se mogu i igrati u 1440p, no uz pad FPS-a. Ponajviše nam se sviđa cijena, čime je R7 370 najjeftiniji predstavnik AMD-ove 300 serije.

PROTIV: GTX950 je cjenovno veoma blizak, a po performansama osjetno jači. Čak i korekcija cijene nije dovela R7 370 u konkurentski položaj spram GTX 950. Potrošnja je nešto previsoka također, obzirom na performanse.

CIJENA: 1.329,00 kn
VIĐENO: Links

 

Sapphire Nitro R9 380

Sapphire R9 380X Nitro 1 s 4ZA: Uz nešto umjerenije postavke u igrama, R9 380 bi mogla biti sasvim solidna kartica za 1440p gaming, ali za 1080p je i više nego dovoljna. Noviji AAA naslovi se vrte na preko 60 FPS, ponajviše zahvaljujući 4 GB VRAM memorije. Dobar nam je i 0 db fan mode, koji je ponovno viđen i kod drugih modela, a gasi ventilatore ako grafička kartica nije pod većim opterećenjem.

PROTIV: Spram drugih R9 380 izvedenica, Sapphireov model ima nešto veću potrošnju energije. Ponovno nam nedostaje backplate.

CIJENA: 1.690,99 kuna
VIĐENO: ADM

 

Gainward GeForce GTX 970

Gainward GTX 970 s 4ZA: Veoma hladan i tih rad je podoban za manja kućišta. Spram drugih GTX 970 izvedenica, snaga kartice je osjetno povećana. Performanse su također veoma dobre, jednako za 1080p, koliko i za 1440p gaming, koji ima relativno manji performance hit. Stajling nam se također sviđa, te je unikatan na tržištu. Mogao bi biti krunski detalj konfi s bočnim prozorom i osvjetljenjem.

PROTIV: Iako generalno volimo ovu seriju nVidjinih, pored R9 390 nekako nema smisla obzirom da ista nudi bolje performanse i daleko više VRAM-a za praktički istu cijenu.

CIJENA: 2.925,05 kuna
VIĐENO: Links

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Božićni vodič za kupnju grafičke kartice - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.