Gaming patuljak za ekonomski svjesne - 5.0 out of 5 based on 2 votes
Gaming patuljak za ekonomski svjesne

Gaming patuljak za ekonomski svjesne

Ovaj mjesec pripremili smo konfiguraciju koja je namijenjena poglavito onima koji žele ugaziti u svijet gaminga.

Konfiguracija je također namijenjena onima koji žele igrati u 1080p rezoluciji i onima koji nekim slučajem još uvijek posjeduju monitor manje razlučivosti. Konfiguracija briljira u igrama kao što su Overwatch, LoL ili Rocket League. Što se tiče tako zvanih Triple A titlova, iznenadili bi se da odabrana grafička kartica često daje bolje performanse od ne tako davno premoćne GTX 780 kartice.

Tu su i četiri dretve koje su sasvim dovoljne da vam se ne dogodi situacija viđena još na Far Cry 4, a to je da vam se igra ne želi ni pokrenuti. Upakirali smo ovu konfiguraciju u nešto manjem formatu kućišta. Iako u nešto manje prostora to neće spriječiti komponente da pokažu svu raskoš svojih performansi. Naravno, pored svega spomenutog, ako nemate više ili ne želite potrošiti sve što imate, ova konfiguracija nudi zaista solidne performanse za danu cijenu od 4239,68 kn.

Matična ploča: MSI H110M Pro-VH

H110M PRO VH 03

Među matičnim pločama socketa 1151 i najjeftinijim varijantama chipseta H110 odabrana je prikazana MSI ploča. U MicroATX formatu ova ploča nam daje sve što je esencijalno potrebno za rad cjelokupne konfiguracije. U ovom cjenovnom segmentu bitno je pripaziti ima li matična ploča USB 3.1 sučelje. Još se m.2 sučelje nije probilo na ovako jeftine komponente pa ćemo se morati zadovoljiti sa standardnim SSD-om i HDD-om spojenim na SATA III ulaze.

Cijena: 499 kn


CPU: Intel Pentium G4560 3.5GHz

pentium 4dde594c47e5ebfbd0b61db122f913734

Često se za Intelove procesore u zadnje vrijeme navodi kako su precijenjeni. CPU koji još uvijek promovira ime legendarne Pentium serije u zaista vrhunskom stilu. Procesor nije na razini i3, a nipošto i5 procesora, ali kad mu se pogleda cijena i usporedi cijena s ovim i3 procesorima ostaje pitanje zašto postoji tolika razlika u cijeni. Dok nam se ne ukažu Ryzen 3 procesori ovaj četverodretveni procesor ostaje neprikosnoveni kralj konfiguracija plićeg džepa.

Cijena: 463,50 kn


RAM: Patriot V Elite DDR4 2x 4 GB 2133 MHz

blue dual

Odabran je novi Viper model Patriot memorije koja se polako pojavljuje na našem tržištu. Iako garancija od 10 godina nije baš kao doživotna koju je nudio stariji Viper4 model, ali CL14 kašnjenje sigurno će se pokazati kao dobar smjer investicije. 2133MHz je i nazivna brzina RAM-a za odabranu matičnu ploču te u Dual Channel konfiguracijama memorije može samo popraviti performanse cijele konfiguracije.

Cijena: 500,20 kn


Hladnjak: Cooler SCYTHE Byakko

scythebyakkoaug31

Budući da je relativno niska potrošnja procesora, mogli smo odabrati malo slabiju varijantu hladnjaka, ali bolje je uvijek biti na sigurnoj strani s obzirom na temperature. Odabrani hladnjak nije izrazito velikih dimenzija i s obzirom na veličinu kućišta 140 mm predstavlja maksimum za ugradnju hladnjaka procesora. Tako da 130 mm visine ovog hladnjaka neće predstavljati neočekivani problem pri zatvaranju kućišta. Hladnjak nije preporučen za i5 procesore i jače, ali za naš CPU ovakav hladnjak nudi dovoljne performanse hlađenja.

Cijena: 189,05 kn


Kućište: Zalman T5 Mini Tower

LD0003376728 2

Odabrali smo nešto manje kućište jer nam zapravo daje dovoljno mjesta za sve komponente pa i za eventualnu nadogradnju grafičke kartice. Cijena je vrlo prihvatljiva i zapravo ozbiljna konkurencija za ovo kućište na našem tržištu ne postoji. Iako je kompaktno kućište postoji mogućnost ugradnje dodatnih ventilatora, ali i za HDD i SDD mjesta ne nedostaje.

Cijena: 188 kn


HDD: Toshiba P300 1TB

toshiba p300 1tb

Disk za pohranu podataka koji se svako malo pojavljuje u budžet konfiguracijama i dalje nudi 1 TB memorije po vrlo niskoj cijeni. Za budžet konfiguracije preporučuje se kombinacija ovog diska s nekim SSD-om za postizanje dovoljnog iznosa memorije, ali i poboljšanje korištenja operacijskog sustava koji se nalazi na SSD-u. Takva kombinacija već neko vrijeme predstavlja standard za sve one koji si ne mogu priuštiti SSD većih kapaciteta.

Cijena 332 kn


SSD: Patriot Spark 128GB

41532 878

Osim RAM memorije odabrali smo Patriotovu osnovnu varijantu SSD-a. Odlika ovog SSD-a je pristojna cijena koja je u potpunosti u skladu s performansama. Opremljen s Phison S11 kontrolerom i 3D TLC NAND tehnologijom ovaj SSD kvalitetno upotpunjuje našu konfiguraciju.

Cijena: 451,71 kn


Napajanje: MODECOM MC-500-S88, 500 W

s88 4

Ova konfiguracija ne predstavlja izrazitu invaziju na potrošnju električne energije i ne morate se brinuti kako će vam nakon kupnje i korištenja konfiguracije naglo skočiti račun za struju, ali odabrali smo napajanje od čak 500 W. Trenutna cijena ove komponente koja nudi 500 W i Silver 80+ certifikat jednostavno predstavlja nezaobilaznu opciju na našem tržištu. Jedina mana je što je nemodularno napajanje, ali za nešto malo više od 400 kn ovo napajanje nudi odličnu efikasnost i pouzdanost.

Cijena: 408 kn


GPU: MSI GeForce GTX 1050 Ti OC, GDDR5 4 GB

81eIYDylM L

Budući da je gaming u naslovu očekuje se da je uloženi novac većinom potrošen na GPU. Tako je i u ovoj konfiguraciji najveći iznos utrošen na MSI-jevu dual-fan 1050ti karticu. U nedostatku prave konkurencije od ‘crvenog tima’ ova kartica pogađa optimum za 1080p. Zaista je impresivno koliko ova grafička kartica posjeduje snage, ako uzmemo u obzir da sve svoje potrebe od samo 75 W napaja direktno iz matične ploče i nije izravno spojena na napajanje. Naravno, tu su i opcija igranja u 4K rezoluciji i podrška za Nvidia G-Sync, ali monitori s takvim opcijama nisu namijenjeni za ovu karticu niti su cjenovno privlačni za kombiniranje s ovom konfiguracijom.

Cijena: 1208,22 kn

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Gaming patuljak za ekonomski svjesne - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.