Konfiguracija mjeseca - Gaming plićeg džepa - 5.0 out of 5 based on 4 votes
Konfiguracija mjeseca - Gaming plićeg džepa

Konfiguracija mjeseca - Gaming plićeg džepa

Gaming plićeg džepa

Nakon Haswellovskih budget gaming konfi koje su mahom sve sadržavale Intel Pentium G3258 procesore, dugo nismo u ponudi imali adekvatan procesor za moderniji gaming uz skromniji budžet.

Iako su performanse samog procesora bile i više nego adekvatne, problem se počeo javljati kada su novije igre počele zahtijevati četiri jezgre, tj. točnije rečeno, četiri dretve, pa G3258 sa svoje dvije ne-hyperthreadane jezgre nije mogao parirati. U konfu smo ubacili i budget-biser GPU, overclockani 1050ti, koji će za relativno malo novaca moći pružiti odlične performanse u 1080p igrama, s FPS brojkama sjevernije od 60.

Ukupna cijena: 4.653,17 kn


Matična ploča: ASUS H110M-PLUS

1 maticna ASUS H110M PLUS

Budući da se Pentium procesor ove generacije ne može overclockati, nije nam potrebna niti ploča koja podržava overclocking. Iako postoje teorije da će biti moguće overclockati i ovaj procesor putem eksternih clock generatora na matičnoj ploči, to još nikako nije testirano. Time bi se moglo zaobići interno zaključavanje brzine, no to još svakako treba ispitati. Druge karakteristike su veoma dobre. Budući da 1050ti ne podržava SLI, konfiguracija je limitirana na jedan GPU. Ploča sadrži i USB 3.1, a pomalo nam nedostaje m.2 slot za brže SSD-ove, no oni su možda i neadekvatno skupi za budget gaming PC.

Cijena: 574,16 kn


Procesor: INTEL Pentium G4560

3 CPU INTEL Pentium G4560

Zvijezda ove konfiguracije, pomalo atipično za gaming konfu, košta manje nego matična ploča! No to nikako nije indikator njegovih performansi. Za igranje igara, oko 5200 bodova u passmarku čini se veoma dobrim, pogotovo obzirom na cijenu. Sa četiri fizičke jezgre i četiri dretve, ovaj model zadovoljava potrebe i nešto zahtjevnijih igara, što nam je svakako i bio cilj s ovom konfiguracijom. Nizak TDP od samo 65 W nam se također veoma sviđa.

Cijena: 520,13 kn


RAM: CORSAIR 8 GB DDR4

2 RAM CORSAIR 8 GB DDR4

Jedna pločica od 8 GB DDR4 RAM memorije trebala bi svakako biti dovoljna za inicijalni gaming setup, a dodatni modul se lako ubaci ako se RAM pokaže kao bottleneck, što sumnjamo da bi se moglo desiti u skorijoj budućnosti. S 2400 MHz radnog takta, ovaj model se čini adekvatnim, no postoje i brže verzije, koje bi dale i nešto malo bolje performanse, no nedovoljno da opravdaju višu cijenu.

Cijena: 423,63 kn


Hladnjak: ARCTIC COOLING Freezer Xtreme Rev. 2

4 cooler ARCTIC COOLING Freezer Xtreme Rev

Iako je TDP procesora od 65 W relativno nizak, svejedno se ne bi smo usudili dulje igrsti sa stock coolerom. Temperature bi jednostavno bile previsoke da bi smo se osjećali ugodno. Stoga smo odlučili potrošiti omanju sumu na dodatni cooler, koji bi pružao nešto bolje performanse i nešto tiši rad uz smanjeno miješanje toplog zraka u kućištu. Za svoju cijenu, ovaj cooler nudi odlične karaktersitike, s maksimalnim podržanim TDP-om od čak 160 W.

Cijena: 255,55 kn


GPU: MSI NVIDIA GeForce GTX1050 Ti OC, 4 GB GDDR5

msi geforce gtx 1050 ti 4gb graphics card 0006

Unutar gaming konfiguracije, koliko god ona bila budget prirode, grafička kartica će uvijek biti najveći izdatak. 1050ti u MSI-ovoj režiji omogućava relativno pristojan overclocking, koji spram ostalih modela nosi i par FPS-a bolje performanse u igrama. Grafička kartica podržava i Nvidia G-sync, koji bi trebao pružati nešto bolji dojam u igrama i ako dođe do fluktuacije FPS-a. HDMI 2.0 port omogućuje 4K output pri 60Hz, no takve performanse u igrama će s ovim GPU-om biti gotovo nemoguće, osim ako ne pokrećete neke jednostavnije igre koje i nisu toliko grafički intenzivne. Druga velika prednost ove grafičke kartice je u njenoj veličini i niskom TDP-u, koji zahtijeva samo jedan ventilator, bez dodatnih kablova za napajanje, budući da potrebnih 75 W može povlačiti samo sa matične ploče.

Cijena: 1269,01 kn


HDD: TOSHIBA P300 1 TB

9 HDD TOSHIBA P300 1 TB

Za pohranu većih igara kao i multimedijskih datoteka, odabrali smo ipak klasičan HDD od 1 TB. Kombinacija terabajtnog harda i omanjeg SSD-a čini nam se idealnom za budget konfiguracije, budući da pruža najbolji odnos kapaciteta i brzine. SSD čiji bi kapacitet bio približno jednak kapacitetu oba diska iz ovog sustava premašio bi njegovu ukupnu cijenu.

Cijena: 390,88 kn


SSD: A-DATA SU800, 128 GB

8 SSD A DATA SU800

U 2017. nam je gotovo nezamislivo raditi konfiguraciju bez SSD-a, koliko god ona bila budget orijentacije. Kapacitet od 128 GB će biti dovoljan za operativni sustav, najosnovnije programe, kao i pokoju manju igru. Peformanse SSD-a su adekvatne da se osjeti velika prednost spram HDD-a, no postoje i brži modeli unutar okvira SATA3 sučelja. No veća cijena tih modela, kao i relativno malen skok u performansama, nisu nam bili dovoljni da ovaj model zamijenimo nekim drugim.

Cijena: 469,00 kn


Napajanje: Seasonic SS-520GB, 520 W

7 PSU Seasonic SS 520GB 520W

Realno, za ovu konfiguraciju bi i 300 W napajanje bilo adekvatno, no ipak smo se odlučili za jače, koje će pružati i više nego dvosturko više potrebne snage. Tako će cijelo računalo imati nešto dulji životni vijek. Ako se odlučite za upgrade računala kroz koju godinu, ovaj PSU bi trebao biti dovoljan i za nešto jači hardver. Razlika u cijeni u odnosu na 400 W i 450 W modele je po nama neopravdana, budući da pruža uštedu manju od 100 kn za napajanje u istom kalibru kvalitete kao Seasonic.

Cijena: 532,15 kn


Kućište: Zalman ZM-T4 micro tower

6 case Zalman ZM T4 micro tower

Budući da nam je ploča u microATX konfiguraciji a grafička kartica manja nego drugi jači modeli, mogli smo odabrati i manje kućište. Ipak, odlučili smo se za nešto veće kućište, koje je pritom čak i niže cijene nego većina microATX kućišta. Time ne samo da smo uštedjeli novac, nego smo i komponentama pružili više prostora za ispuhivanje toplog zraka, kao i adekvatni prostor za nešto veći cooler procesora.

Cijena: 219,00 kn

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Konfiguracija mjeseca - Gaming plićeg džepa - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.