Konfiguracija mjeseca - high-end 3D radna stanica - 5.0 out of 5 based on 3 votes
Konfiguracija mjeseca - high-end 3D radna stanica

Konfiguracija mjeseca - high-end 3D radna stanica

High-End 3D radna stanica

Ovomjesečna konfiguracija namijenjena je profesionalcima u svijetu 3D animacije, vizualnih efekata i kompleksnih vizualizacija, i za PROFI RADNU STANICU nema kompromisa, a cijena, iako se čini visoka, za profi korisnike normalna je i zbog performansi nema odstupanja prema jeftinijim alternativama.

Profesionalci u tom segmentu koriste svaku jezgru, procesor, megabajt RAM-a ili TB prostora na disku. Baš kada pomislite da imate konačno brzu radnu stanicu, kompleksnost scena/simulacija/detalja povećava se i ponovno je osjećaj slabog napretka u brzini. Budući da dio alata više koristi snagu CPU-a, a dio GPU-a, na oba polja morate imati vrlo jake adute, a iako se sve više aplikacija prilagođava jakim grafičkim karticama i dalje je CPU vrlo bitan. U slaganju konfiguracije pomogao nam je Kristijan Mršić, supervizor vizualnih efekata iz Momentum studija, koji je radio na filmovima Hrvatski kraljevi, Broj 55, Šegrt Hlapić, Republika, Sonja i Bik i drugim velikim projektima. Ovakva HIGH END 3D RADNA STANICA može se koristiti za vizualne efekte, simulacije destrukcija (kruta tijela, plinovi, tekućine) te rendering vrlo kompleksnih scena.

 

Matična ploča: Supermicro X10DAi

Supermicro matična

 

Zvijer s dva srca udomit će dva Xeon procesora, od kojih svaki dobiva po 8 RAM slotova. Ovu količinu RAM i CPU slotova treba i udomiti, pa je sama ploča u E-ATX formatu. Deset SATA3 portova omogućit će RAID polja, a izdašna količina PCI slotova omogućit će hardverske RAID kartice, kao i SLI konfiguracije, do čak tri kartice putem PCIe 3.0 x16 utora, ali pod uvjetom da pronađete tri dovoljno tanke kartice. Stoga je realističniji two-way SLI. Ugrađena je i zvučna kartica, s čak 7.1 audiom, no vanjska zvučna kartica bolja je opcija zbog potencijalnih interferencija kod toliko mnogo hardvera na jednoj ploči.

Cijena: 3.879,00 kn

 

Procesor: Intel Xeon E5-2650 v3 (25 MB Cache, 3 GHz)

Intel Xeon


Jezgre, jezgre, jezgre, njih što više to bolje. Osmojezgrena Xeon zvijer sa 16 threadova idealno se uklapa u ovu radnu stanicu. Cijena je visoka, ali performanse koje isporučuje u specijaliziranim taskovima brzo će isplatiti ovaj žestoki Xeon.

Cijena: 9.923,00 kn

 

Grafička kartica: PNY GeForce GTX 1080, 8GB

Nvidia GTX 1080

Odlučili smo se za odličnu novu GTX 1080 karticu koja za svoju snagu ima odličnu cijenu, gotovo je upola jeftinija od Titana, a nudi približne performanse. Quadro verzija kartica je poželjna, ali nam je praksa pokazala da rijetko opravdava veću cijenu u 3D-u i nije nužno bolje/brže. Postoje situacije kad su obvezne, npr. u sustavima za koloriranje videa kao što su DaVinci Resolve, Assimilate Scratch ili Baselight. Tada su jedan od hardverskih zahtjeva bez kojih aplikacije ili ne rade uopće ili ne rade učinkovito.

Cijena: 5.699,05 kn

 


RAM: Crucial REG ECC RDIMM 16 GB 1 x 16 GB DDR4-RAM 2133 MHz CL15 x4

Crucial RAM

Uzeli smo 64 GB radne memorije, što je idealno za radnu stanicu koja kroz svoje aplikacije doslovno guta ovaj segment. Potrebno je najmanje 32 GB, a poželjno 64 GB ili više, ali treba biti oprezan kod odabira modula jer nije sve isto kao kod npr. i7 procesora, kod kojih je bitna kompatibilnost s pločom.

Cijena: 3891.96kn

 

SSD: Intel 540s 1TB x2

Intel SSD

Za sistemski disk potrebno nam je barem 250 GB (uglavnom dovoljno, iako lagano klizimo prema potrebi od 500 GB za sistemski disk). Za SSD 2 Cache: vrlo često aplikacije trebaju mjesto za privremeno pospremanje podataka kako bi bile brže pa je poželjno imati dedicirani disk za tu namjenu.

Cijena: 5.146,00 kn

 

Tvrdi disk: HDD Server WD RE 6 TB x4

WD HDD

Jedna od najvažnijih, a na kraju i najskupljih stavki jest prostor. Treba stvoriti RAID polje - više klasičnih HDD-a spojenih u jednu cjelinu, često u opciji RAID 5 jer faktor sigurnosti podataka žrtvuje malo brzine diskova. Dakle, tu će biti pohranjena većina podataka na kojima trenutačno radite, osim ako nemate poseban eksterni NAS ili neki drugi file server, no još uvijek je poželjno da ga imate lokalno, zato što npr. simulacije fluida/plinova generiraju ogromnu količinu podataka (razmišljajte: terabajti, ne gigabajti). Minimum je 4TB, a poželjno i više. Konfiguracija treba biti od tri, pet ili osam diskova - više diskova je bolje jer se promet dijeli kroz diskove, pa se, osim prostora, može dobiti na ukupnoj brzini. Da biste imali funkcionalni RAID 5, trebate najmanje tri fizička diska. Ukupni kapacitet uvijek je zbroj kapaciteta pojedinačnog diska -1. Jedan je disk tzv. parity disk. Ako bilo koji disk prestane raditi, jednostavno ga zamijenite diskom istog kapaciteta i polje samo (kroz neko vrijeme ovisi o kapacitetu i količini podataka) iz ostalih diskova izgradi podatke s pokvarenog diska i nema gubitaka. Velika stvar!

Cijena: 12.710,08 kn

 

Napajanje: Corsair Professional Series Titanium AX 1500i 1500W

Corsair napajanje

Za brutalnu konfiguraciju bitno je i brutalno napajanje. Corsairovo, platinum kvalitete i s 1500W bez problema će i s velikom pouzdanošću napajati sve ove snažne komponente.

Cijena: 3.663,00 kn

 

Monitor: Dell UltraSharp U2413 x 2

dell ultrasharp u2413 4

Vrlo važna stavka za sve koji se bave vizualima. Dobar kalibrirani monitor koji ima tvornički sRGB mode odličan je start (Dell, HP, Eizo) ili još i bolje matrice, prošireni sustav boja. Često barem 2 komada paralelno, najmanje/najčešće 24” radi preglednosti menija, veličine dijagonale.

Cijena: 8195.98kn

 

Kućište: Fractal Design Define XL

Fractal design

Iako se izbor kućišta činio kao lak zadatak, nema baš puno velikih kućišta dostupnih odmah u našim trgovinama. Fractalov klasik ipak je očiti izbor. Za ovu namjenu bitno je da ima dovoljno mjesta i dobar protok zraka. Izgled nije toliko bitan, uglavnom je ispod stola i skuplja prašinu (koju svakako treba s vremena na vrijeme očistiti jer se komponente više zagrijavaju i padaju im performanse)

Cijena: 1.186,89 kn

 

Tipkovnica: Fnatic Gear Rush Cherry MX Brown

Fnatic Gear Rush illumination

Odabrali smo mehaničku tipkovnicu zbog kvalitete. Zvuči možda manje važno, no često radimo u prostorijama sa smanjenom količinom rasvjete, pa su poželjne tipkovnice koje imaju pozadinsko svijetlo na tipkama. Mala/VELIKA stvar.

Cijena: 891,99 kn

 

Miš: Logitech MX Master

Logitech miš

Bitno je da je miš kvalitetan, pouzdan i precizan. Odabrali smo ovog Logitecha, ali i bilo koji drugi gamerski miš bit će dobra opcija.

Cijena: 749 kn

 

Slušalice: Denon AH-MM400 Music Maniac

Denon AH MM400 cover

Dobre slušalice! Ako volite slušati muziku kao ja, definitivno uha vrijedna investicija. Ne možete puno pogriješiti s ovim Denonicama.

Cijena: 3.060,00 kn

 

Grafička ploča: Wacom Intous4 XL DTP

Wacom

Za radnu stanicu neizostavna stavka svakom grafičkom profesionalcu. WACOM Intuos prvo je ime, bilo koji model će vas zadovoljiti, jer svi su precizni i nezamjenjivi alat.

Cijena: 7.049,00 kn

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Konfiguracija mjeseca - high-end 3D radna stanica - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.