Popravljanje grešaka AI-em

Popravljanje grešaka AI-em

Pozdrav doktore,

Mnogi ljudi govore o korištenju ChatGPT-a za programiranje i ispravljanje grešaka u kodu. No meni to baš i ne ide za rukom.

Pomozite mi kako da ChatGPT-3.5 iskoristim za popravljanje grešaka u programskom kodu?

Toni, Slavonski Brod

 

Pozdrav Toni,

Imali smo prilike koristiti ChatGPT-3.5 kao i ChatGPT-4 za programiranje. Bitna stvar za spoznati je način na koji razgovarati sa ChatGPT-em. U razgovoru s ljudima, primijetili smo da oni pokušavaju u ChatGPT ukucavati ključne riječi, slično kao kod Google-a. No to nije dovoljno da bi vas ChatGPT mogao razumjeti. Morate mu objasniti problem baš onako kako biste to objašnjavali, recimo, učeniku kada mu zadajete neki problemski zadatak. No nije dovoljno napisati samo „Napiši mi kod za Quicksort algoritam“, kao što bi to rekli učeniku. Učenik bi od ranije znao da to mora napisati u Pythonu ili C-u, a ovisno o prethodnom gradivu koje je bilo obrađivano na satu. ChatGPT to ne zna, pa mu morate dati i taj kontekst. Evo vam primjera koji sami možete isprobati bez potrebe da išta instalirate na vaše računalo.

Dakle, ChatGPT-3.5-u biste rekli ovako nešto „Napiši mi kod za Quicksort algoritam i iskoristit ćemo ga na web stranici. Korisnik će putem PHP forme unositi n članova niza. Nakon svakog unesenog člana će kliknuti na gumb „unesi“ nakon čega će se na stranici ispisati postupak sortiranja niza Quicksort algoritmom, korak po korak. Kod neka kompletan bude u jednom fajlu radi lakšeg postavljanja na web.“

Sada vam je ChatGPT dao rješenje. Pokušajte ga copy-pastati i pokrenuti na https://www.w3schools.com/php/ stranicama tako da kliknete na gumb „Try it Yourself“, a zatim ponuđeni kod zamijenite s ovim koji vam je dao ChatGPT. Kliknite RUN gumb.

Nakon unosa nekog broja i klika na gumb dobili ste grešku. Sada u ChatGPT napišite grešku koju ste dobili. To bi moglo izgledati ovako:

Nakon klika na gumb stranica je nestala i dobili ste poruku “Not Found. The requested URL was not found on this server.”.
Mogli ste i samo copy pastati grešku, no ChatGPT bi tada nastavio pisati na engleskom jeziku, pa to izbjegavamo gore prikazanim primjerom uz dodatak hrvatskog jezika.

ChatGPT nam odgovara da moramo postaviti datoteku na server i nazvati ju određenim imenom kako bi kod radio, no, kako sve radimo u oblaku na W3Schools stranicama, nemamo tu mogućnost. Stoga tako treba i reći ChatGPT-u kako bi znao o čemu se radi.

Dakle, pišemo nešto poput „Moguće da je zato jer se kod nalazi na W3School formi koja ne sprema ime fajla. Prilagodi kod tako da se može postaviti na W3School stranice.“

Sada nam ChatGPT daje izmijenjeni kod s JavaScript funkcijama za traženi Quicksort koji će raditi na W3School servisu, kako smo i zatražili.

Dalje možete tražiti objašnjenje svake od linija koda s upitom poput „Objasni mi napisanu Quicksort funkciju kao da objašnjavaš djetetu od 5 godina.“

Naravno ovakav način razgovora sa ChatGPT-om možete primijeniti i na programske kodove drugih jezika, no za neke će dati lošije odgovore. Primjer toga je zastarjeli Basic programski jezik koji ChatGPT ne razumije baš najbolje.

Isto tako, može se desiti da mu zadate previše kompleksan zadatak, pa vam neće odgovoriti programskim kodom, nego opisnim primjerom kako biste mogli riješiti taj problem. Tada je potrebno prema tom opisnom primjeru razgovarati o problemu u manjim cjelinama, baš kao što smo mi to učinili u primjeru iz časopisa Vidi 326.

 

Otvorna_1.jpg

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.