Pregrijavanje procesora

Pregrijavanje procesora

Pregrijavanje procesora

Pozdrav doktore,
prije nekoliko godina kupio sam dobar gaming PC koji i dan-danas bez problema vrti najnovije naslove. Kada je izašao, odmah sam kupio i7 7700K procesor te ga upario sa solidnim 280 mm AiO hladnjakom kojim ga mogu solidno i „overclockati“ jednom kada budu potrebne ekstra performanse. Jedina komponenta koju sam nadogradio je grafička kartica, kako bi sve radilo i na novim RayTracing naslovima. No, u zadnje vrijeme temperature procesora počele su značajno skakati do razine da cijeli komp onda koči dok ne ugasim sve. Mislim da nema problema s hladnjakom jer matična pokazuje da se vrte ventilatori, kao i pumpa. -Silvio

Lijep pozdrav, Silvio,

za početak treba uzeti u obzir to da je vaš sustav sada već star oko pet godina. Ovisno o tome koliko ga održavate, možda je idealno vrijeme da ga cijelog raskopate i dok tražite originalni problem, usput očistite cijeli sustav od prašine. Ona je glavni uzrok pregrijavanja računala ako se ono ne održava, pogotovo kod jačih sustava kroz koje prolazi velik volumen zraka. I najbolje isplanirani sustavi lagano mogu posustati ako se tijekom slaganja nije vodilo računa o negativnom pritisku zraka unutar kućišta, odnosno ako sustav izbacuje više zraka nego što ga uvlači u sebe, bilo da imate više ventilatora straga i na vrhu ili jer oni brže rade. Negativan pritisak uvlači zrak iz raznih rupica na kućištu koje možda nemaju filtere, pa se kroz njih može usisati i dobar dio prašine, pogotovo nakon nekoliko godina rada.

Ako prašina nije problem, druga točka mogla bi svakako biti termalna pasta. Na žalost, dok su na tržištu poznati najbolji brendovi, postoje i paste koje imaju lošije termalne performanse, kao i one koje jednostavno izgube svoja svojstva nakon nekoliko godina, često stvrdnjivanjem. Prije nego pogledate stanje, svakako kupite tubu paste. Generalno dolaze u malenim pakiranjima od četiri grama, što je sasvim dovoljno za nekoliko primjena. No, tu je i druga bitna stavka, a to je sam AiO vodeni hladnjak. Čak i ako pumpa možda nije otišla, nakon pet godina korištenja postoji još jedan potencijalni problem. Naime, sama tekućina iz vodenih hladnjaka polagano hlapi iz sustava, s time da cijeli AiO u sebi zapravo ima vrlo malo tekućine, samo oko dva decilitra. Ovaj problem se dodatno može iskazati ako vam AiO ima hladnjak iznad same pumpe (procesora) ili ako je montiran sa strane, odnosno ima cijevi s gornje strane radijatora tako da se zrak nakuplja oko konektora crijeva sa radijatorom i prekida krug tekućine.

Iako su originalno bili reklamirani kao sustavi koje ne treba održavati, danas standardno dolaze s portovima za „dopunjavanje“ tekućine, pa trebate pogledati ima li vaš također rupu s poklopcem negdje sa strane, najčešće kod same pumpe iznad procesora. U slučaju da je nema, druga opcija vam je jednostavno skinuti vijke s donje strane hladnjaka koji drže bakrenu ploču za kontakt s procesorom. Ovaj postupak radite dalje od računala, no ako hladnjak gleda prema gore, neće iscuriti tekućine. Cijeli AiO držite tako da je radijator na dnu, a otvorena pumpa što više u zraku. Jednom kada skinete bakreni cold plate, moći ćete vidjeti i balončiće zraka kako izlaze van u slučaju da nedostaje tekućine. Tekućina bi trebala biti gotovo do vrha u sustavu. Ako nije, samo ju nadopunite. Ako nedostaje relativno malo tekućine, odnosno vidite razinu vode, dovoljno je dodati destilirane vode da dopunite sustav. Ako ne vidite vodu, najbolje je kupiti tekućinu namijenjenu za vodena hlađenja jer će imati dodatke za sprječavanje korozije i nakupljanje algi. Njome možete nadopuniti veću količinu tekućine u hladnjaku. Jednom kada to učinite, pokrijte s cold plateom, pritisnite prstom i na kratko upalite sustav da potjera vodu pumpom, ali da je i dalje radijator bliže podu, a pumpa na vrhu, da potjera zrak ako ga još ima. Zatim ponovno isključite pumpu i otvorite sustav koji dopunite po potrebi. Ovaj postupak ponavljajte dok AiO nije ponovno pun vode. Tekućina ne mora biti napunjena do apsolutnog vrha da bi se voda mogla širiti povećanjem temperature sustava.

Još jedan bitan detalj kod svega ovog je da pogledate sam bakreni cold plate iznutra. Ako je tekućina iz tvornice bila loša, s unutarnje strane ćete naći prljavštine i koroziju na ključnom dijelu hladnjaka. U tom slučaju je najbolje kupiti novi, jer iako se ovaj može isprati, neće imati najbolje performanse niti pouzdanost.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.