I telefonima je vruće

I telefonima je vruće

Pozdrav Doktore,

Moj smartfon Nokia 7 javio mi je da se "uređaj pregrijava" te ako se nastavi pregrijavati, isključit će se za 30 sekundi. Nakon što je proteklo tih 30 sekundi, smartfon se ugasio.

Srećom, nakon ponovnog paljenja sve je normalno proradilo.

Zanima me je li vrijeme za nabavku drugog telefona jer ovaj je star već godinu i pol?

Pozdrav kompletnoj redakciji,

Goran 


Pozdrav Gorane,

Telefoni nisu baš otporni na vrućine. Viđali smo i skuplje telefone poput iPhonea koji se pregrijavaju te, naravno, i ostale brendove. Kako ste i sami rekli, proradio je nakon ponovnog paljenja. To je već dobar pokazatelj da je sve s telefonom u redu, a i "godina i pol" starosti nije baš neka starost. Dakle, normalna stvar kod svih telefona je da se ugase nakon što jedan ili više senzora topline detektiraju pregrijavanje telefona. Tipično se senzori nalaze na procesoru i bateriji, no neki će telefoni imati senzor temperature i na drugim komponentama. Pomoću aplikacije CPU-Z instaliranom iz Google Play Storea dobit ćete više informacija o svim senzorima topline u telefonu te ćete moći pogledati te vrijednosti u raznim scenarijima. 

Screenshot 20190723 134446 1

Primjerice, korisno je pogledati vrijednosti prije i poslije punjenja baterije te, s obzirom da spomenuti telefon ima mogućnost brzog punjenja, provjeriti situaciju nakon brzog pa nakon sporog punjenja. Normalno je da će se baterija zagrijati više prilikom brzog punjenja. Pitanje je samo - koliko više?Povremenim provjeravanjem vrijednosti u različitim scenarijima možete otkriti što najviše grije vaš telefon te pokušati izbjegavati takve aktivnosti ili aplikacije. Najčešće, nakon što baterija prijeđe temperaturu od 45° C, telefoni se gase dok se ne ohlade. Ohlađene ih je moguće ponovno pokrenuti. Temperatura će rasti i uslijed igranja zahtjevnijih igara te uslijed intenzivnog slikanja i snimanja. Razne aplikacije kojima treba više procesorske snage također će zagrijati procesor, baš kao i kod desktop računala. Kako biste zadržali vaš telefon što hladnijim, potrebno je izbjegavati određene situacije te poduzeti određene mjere. Izbjegavajte držanje telefona na stalku pričvršćenom na vjetrobransko staklo automobila jer ga tako izlažete direktnom suncu, a najčešće, kada se nalazi u automobilu, u pozadini pokreće GPS navigaciju koja je sama po sebi zahtjevna za mobitel. Ukoliko već koristite mobitel na taj način, poželjno je uključiti opciju uštede baterije jer će ta opcija ograničiti korištenje internet komunikacije te smanjiti radni takt procesora, ugasiti pozadinske aplikacije i tako osigurati manje zagrijavanje svih komponenti mobitela. Sljedeći najčešći slučajevi pregrijavanja baterije događaju se kada je mobitel na brzom punjaču, a vi pritom igrate neku Android igru. Neovisno radi li se o zahtjevnoj 3D igri "PUBG" ili manje zahtjevnoj arkadnoj pucačini "1945", telefon na punjaču će se gotovo jednako grijati samo zbog upaljenog ekrana koji će pri postavkama maksimalnog osvjetljenja zagrijavati uređaj.   

Imajući sve ovo na umu, a kako biste smanjili zagrijavanje telefona, možete poduzeti ove korake:

- ne koristite previše telefon kada je priključen na punjač

- ne ostavljajte telefon izložen direktnom suncu

- ne ostavljajte telefon na vrućim površinama poput mramornih klupa ili sl. površina koje su prethodno ugrijane suncem

- ne ostavljajte telefon u automobilu, tamo je isto jako vruće

- smanjite osvjetljenje ekrana

- isključite nepotrebne funkcije poput Bluetootha, Wi-Fi-ja, automatske rotacije ekrana, itd.

- uključite uštedu baterije

- deinstalirajte ili onemogućite rad aplikacija u pozadini, ako vam iste nisu neophodne

Nadamo se da smo vam demistificirali vaša iznenadna gašenja telefona te pomogli pri detekciji uzroka pregrijavanja. 

Ukoliko je ipak riječ o ekstremnom pregrijavanju uslijed kvara, pokušate telefon smjestiti u frižider te ga USB kabelom spojite s laptopom, a sve zato da još jednom, na kratko, dobijete pristup vašim podatcima koje što hitrije treba kopirati na taj laptop.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.