Konfiguracija mjeseca kolovoza

Konfiguracija mjeseca kolovoza

Njuškalo gaming build

Odličan gaming build s Njuškala

Smatramo da je dobar gaming stroj neupitno pravo svakog čovjeka, a maksimiziranje vlastitoga budžeta svakako je poželjno. Kupnjom rabljenih komponenti može se uštedjeti dosta novaca, a većina ih dolazi i s barem godinom dana garancije.

Za tu prigodu iskoristili smo usluge najvećeg hrvatskog online oglasnika Njuškala kako bismo našli optimalne komponente za naš gaming stroj te za iste novce došli do boljih performansi. Savjetujemo, naravno, da prije kupnje porazgovarate s prodavačem o samom proizvodu, a tu je uvijek i mogućnost dogovora oko još niže cijene.

Ukupna cijena: 5.050 kn

(Cijena identične konfiguracije u trgovini: 7.898 kn)Matična ploča: ASUS Prime H370-A

Iako ova ploča ne dopušta overclockanje, i3 procesor koji smo izabrali ima tu mogućnost. Uvijek možete pronaći skuplju ploču, no benefiti overclockanja ovog procesora, koji je već sam po sebi poprilično brz, nisu toliko veliki. Ploča ima sve što će vam zatrebati, uključujući USB 3.2 Gen 2 porta za super brzi prijenos podataka. ASUS matična je future-proof. Podržava M.2 NVMe x4 SSD-e, što će osigurati visoke brzine same pohrane za kraće vrijeme čekanja kod obavljanja prijenosa podataka. 

Matična
Cijene s Njuškala: Matična ploča: 650 kuna 

Cijene iz trgovine: Matična ploča: 918 kunaProcesor: Intel i3 8350K + HyperX 212 hladnjak

Intelovi i3 procesori osme generacije dolaze s četiri fizičke jezgre, što ih čini daleko jačima u usporedbi sa starijim generacijama. 8350 će bez problema pokretati sve igre, a ostali zadaci za njega su čista šala. Ovaj primjerak najjači je u i3 kategoriji te s 4 GHz na svim jezgrama osigurava odlične performanse i u gamingu pri visokim FPS-ovima. Standardno, ovaj procesor dolazi bez vlastitog hladnjaka te ga sami morate kupiti kao dodatan trošak, no ponuda koju smo našli rješava vas i tog problema s odličnim HyperX 212 hladnjakom, koji je vremenski dokazan kao vrhunsko rješenje za ovakve procesore. 

Procesor i hladnjak

Cijene s Njuškala: Procesor + hladnjak: 900 kuna 

 Cijene iz trgovine: Procesor + hladnjak (isti): 1.299 + 300 kunaSSD: Samsung 970 EVO 500 GB

SSD diskovi razvijaju se velikom brzinom dolaskom novih standarda, a cijene im u isto vrijeme značajno padaju u usporedbi s prošlom godinom. Tako ovaj Samsungov SSD možete dobiti za malo više od klasičnog SATA III SSD-a, no performanse mu skaču s 500 MB/s na 3500 MB/s max. Ovom kupnjom osiguravate si apsolutno najbržu konfiguraciju jer i ako kupite najskuplje računalo, štednja na pohrani imat će ogroman utjecaj na krajnju brzinu. S 500 GB pohrane imate dovoljno mjesta za sve aktualne gaming naslove kojih se primite, kao i za vlastite podatke. Uz sve to, čak i rabljen, SSD ima garanciju koja traje još četiri godine, što daje dodatnu sigurnost kupnji.

SSD ponuda

Cijene s Njuškala: SSD: 750 kuna 

Cijene iz trgovine: SSD: 960 kuna


Kućište: Thermaltake Versa C23 RGB TG

Ovo novo kućište zapelo nam je za oko zbog prilično povoljne cijene te će svojim mogućnostima osigurati laku instalaciju, puno mjesta za kablove i atraktivan izgled. Prodavač je naveo kako se prodaje uz napajanje, što nam je naravno pogodovalo. Hlađenje komponenti nije nikakav problem, a ovi utori zaštićeni su od prašine. Strana od kaljenog stakla, kao i RGB detalji daju vrlo moderan izgled kompletnom buildu. Općenito kupnja kućišta nešto je teža jer se prodaju i ona stara preko 20 godina čija kompatibilnost s novim hardverom postaje upitna, pa i o tome treba voditi računa, no zato možete lako doći do odlične cijene uz malo traženja.

Kućište

Cijene s Njuškala: Napajanje + kućište: 700 kuna

Cijene iz trgovine: Kućište: 631 kuna


Napajanje: Fortron Hyper 700W

Kod napajanja priča je malo zamršenija te treba ipak voditi računa o kupnji. Lako se nađu napajanja stara i deset godina koja, prema prodavaču, savršeno rade. No problemi s kompatibilnosti mogu nastati radi razvoja i promjena u potrebama hardvera za napajanjem. Tako prije nego što se odlučite za neko napajanje, provjerite prodaje li se još u dućanima ili, još bolje, kada je pušteno u prodaju i koje izlaze za uređaje ima te pokriva li sve što vama treba. Jednostavan savjet je da ako napajanje nema boju, već je od golog metala, vjerojatno je prestaro ili nije dovoljne kvalitete za kupnju gaming računala. Za prosječno računalo savjetujemo 500W, no postoje i online kalkulatori ako niste sigurni što kupiti. Prilika koju smo našli daje nam napajanje i kućište zajedno, snage 700W, što nije nužno, ali neće škoditi.

Untitled 1

Cijene s Njuškala: Napajanje + kućište: 700 kuna 

 Cijene iz trgovine: Napajanje: 460 kuna


RAM: Corsair Vengeance 2 x 8 GB @ 2400 MHz

Svatko koga pitate preporučit će vam minimalno 16 GB RAM memorije jer aplikacije postaju sve gladnije kako vrijeme ide. RAM memorija često dolazi s “doživotnom garancijom” iliti 60 mjeseci te ju je teško “potrgati”. Zbog toga nemate previše brige oko pokvarenih modula, no svakako provjerite prije kupnje. Intel ne pati previše oko brzine RAM memorije, a 2400 MHz bit će vam i više nego dovoljno. Pasivni hladnjaci poboljšavaju ukupan dojam, no nisu nužni ako imate aktivno hlađenje u kućištu.

RAM

Cijene s Njuškala: RAM: 600 kuna 

 Cijene iz trgovine: RAM: 680 kuna


Grafička kartica: ZOTAC GTX 1070 8 GB

S izlaskom novih GTX i RTX kartica, mislili smo kako će prošla generacija brzo biti zanemarena. No Nvidijino oštro dizanje cijena s novom generacijom kartica osiguralo je da se na rabljenom tržištu itekako zadrže. GTX 1070 s 8 GB RAM memorije poprilično je jača od nove GTX 1660, dok RTX 2060 jača oko 9 %, a za nju se traži duplo veća cijena. S GTX 1070 bez problema ćete vrtjeti FullHD i 1440p rezolucije, koje svakako i preporučujemo za gaming te su trenutni standard. Bilo bi idealno da pronađete model koji dolazi s garancijom ili barem novijim datumom kupnje zbog kopanja kriptovaluta koje su harale prošle godine. 

Grafička kartica

Cijene s Njuškala: Grafička kartica: 1.450 kuna 

Cijene iz trgovine: Grafička kartica: 2.650 kuna

(Stranica 1 od 8)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 8)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// VIDI X radionice

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.