Kućni web poslužitelj

Kućni web poslužitelj

Pozdrav redakciji,

Zanima me kako bih mogao doma napraviti web poslužitelj/server od nekakvog svog računala? Što sve treba instalirati ili namjestiti da netko preko interneta može pristupiti mojoj web stranici?

Filip

Pozdrav,

Trebate na routeru omogućiti DDNS servis. Obično imate nekoliko ponuđenih pružatelja usluge na tom meniju. Odaberite jednog i upišite account koji ste kreirali na web stranicama pružatelja DDNS usluge. Jedan je od popularnijih besplatnih pružatelja te usluge http://www.noip.com/. Naravno, odabrat ćete ga ako je on podržan na vašem routeru ili možete odabrati Custom pružatelja usluge. Takav jedan servis preusmjerit će promet s besplatne (recimo: mojastranica.no-ip.org) ili kupljene domene na vaš dinamički IP. Bitno je znati da besplatni servisi IP osvježavaju u nekoj intervalu te se može dogoditi da je web stranica javno nedostupna otprilike sat vremena, između dvaju osvježenja. Taj problem možete riješiti odabirom plaćene usluge koja ima kraći period osvježavanja.

port forwarding

Nakon uspješno konfiguriranog DDNS servisa upisivanjem domene u internet preglednik trebali biste dobiti sučelje routera u internet pregledniku (neki modeli to zabranjuju automatski). Kako bi posjetitelj dobio web stranicu hostanu na vašem računalu, morat ćete u postavkama "Port range forwarding" port 80 preusmjeriti na IP adresu računala na kojem je instaliran web server. I to je to.

Pripazite da sučelje routera nije dostupno izvana. Provjerite da https protokol tj. port 81 (npr: https://mojastranica.no-ip.org) ne prikazuje administraciju routera.  Ako pokazuje, pokušajte to onemogućiti na routeru. Postupak se razlikuje od proizvođača do proizvođača. Također, oprez s ftp, sftp, ssh, remote desktop i drugim protokolima kako javnosti ne biste omogućili direktan pristup vašoj lokalnoj mreži.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.