Slaganje konfiguracije

Pozdrav redakciji,
Možete li me uputiti kako da si sam odaberem komponente koje bih želio u računalu?

Ne namjeravam ga slagati sam, nego bih taj dio prepustio servisu u trgovini, no samo me interesira kako vi slažete konfiguraciju te na što treba obratiti pozornost. Unaprijed zahvaljujem,
Dražen


Pozdrav, Dražene,


Sa slaganjem konfiguracije krenuli bismo od procesora. Prvo treba odlučiti između linije Ryzen ili Intel. Recimo, ako ste se odlučili za Intel, pogledat ćete cijene procesora te odabrati prihvatljivu između i3, i5 ili i7. Brojevi koji dolaze poslije procesora označavaju generaciju (datum proizvodnje) i jačinu. Mi bismo odabrali procesor i3 8100 jer on ima 4 jezgre i po snazi je u rangu s intelom i5 sedme generacije (Intel i5 7xxx), a i3 osme generacije znatno je jeftiniji.
Kada se odlučimo za procesor, treba izabrati matičnu ploču prema tipu procesora. Odabrani i3 ima socket LGA1551, zato ćemo odabrati matičnu s tim socketom. Pri izboru matične prva stvar koju ćemo pogledati jest tip čipseta na njoj. Ako želite spojiti više od jedne grafičke ili vam treba RAID polje za diskove, morat ćete odabrati skuplju ploču s Q170 i Z170 čipsetom, no ako se radi o prosječnom kućnom računalu s jednom grafičkom, dovoljan će biti i jeftiniji. Najslabiji je H110, koji je limitiran na 2 slota za RAM memoriju. Odaberete li takav čipset, pobrinite se da odmah u startu kupite dovoljnu količinu RAM-a. Minimum bi bio 8 GB, odnosno dva puta po 4 GB kako bi RAM radio u dual-channel konfiguraciji, a slobodno uzmite i dva puta po 8 GB RAM-a da ne biste u skorijoj budućnosti morali postojeći RAM zamijeniti većim. Prvo treba provjeriti koji tip memorije matična ploča podržava. Za novije procesore to je DDR4. RAM u nekim slučajevima može biti nekompatibilan s matičnom pločom, stoga je važno pogledati u specifikacije matične ploče, barem brzinu memorije. Ako piše 2133 MHz, onda treba kupiti DDR4 RAM te brzine kako bi se izbjegle komplikcaije.
Osim toga, bitno je uvjeriti se da matična ploča ima dovoljno USB, SATA i drugih priključaka za vaše potrebe.
Zatim biramo SSD disk za operativni sustav. Preporuka je uzeti SSD od minimalno 240 GB. Ima li vaša matična slučajno priključak za M.2 diskove, trebate odlučiti hoćete li kupiti M.2 disk od 240 GB za operativni sustav. Oni su skuplji i brži od SSD diskova.
Sada na red dolazi grafička kartica. Intel i3 već ima integriranu grafiku i računalo može raditi i bez toga, Međutim, ako želite igrati igre, grafičku ćete odabrati prema preporučenoj konfiguraciji za tu igru ili odrediti prema principu „kol'ko para, tol'ko muzike".
Preostaje nam napajanje, koje treba kupiti prema zbroju ukupne potrošnje svih komponenata. Pravilo je da AMD-ove konfiguracije trebaju jače napajajanje od Intelovih procesora, a večinu će ipak potrošiti grafička kartice. No ako ste stavili nekoliko tvrdih diskova i još pokoju komponentu, treba i njih uzeti u obzir. Računalo bez grafičke može normalno raditi i s napajanjen od 400 W, ali ako imate neku grafičku do 1000 kn, trebat će vam i napajanje od cca 550 W. Kupujete li skuplju grafičku, treba posegnuti i za napajanjem od 700 W. Coolermaster ima kalkulator napajanja na adresi http://www.coolermaster.com/power-supply-calculator/ . Slobodno potražite ondje savjet.
Kučište ćete morati izabrati prema vizualnom dojmu, no jasno je da mora biti odgovarajuče veličine kako bi odabrane komponente stale u njega.
Kod našeg primjera nećete imati problema, no kupujete li puno diskova za računalo, najbolje da oko izbora kućišta potražite savjet u trgovini.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.