Prostor za spremanje podataka

Prostor za spremanje podataka

Pozdrav,

Jedan veliki hard disk mi se pokvario. Srećom, u računalu ih imam više te sam na drugima imao kopiju podataka. Doduše, ne baš skroz ažuriranu, ali što je - tu je.

Trenutno mi nije opcija kupiti novi disk pa me zanima kako da napravim sigurnosnu kopiju svojih podataka za svaki slučaj. Unaprijed hvala 

Petar, Makarska

Pozdrav, Petre,

Iz pitanja pretpostavljamo da kupnja novog diska nije opcija, no to je najjeftinija opcija za čuvanje podataka. Nekada je Amazon drive bio neograničenog prostora i ta se opcija isplatila kupiti za 60 $ godišnje jer se stvarno moglo pohraniti desetke terabajta online. Danas se za tu cijenu dobije 1 TB prostora godišnje.

Postoje i razne usluge online backupa za nekih 5 $, no davnih dana kada smo ih testirali otkrili smo da se za te novce može relativno brzo napraviti backup u oblaku. No kada to teba skinuti, jedina je opcija da se kompletan disk skine onako kako je i stavljen u oblak, no zbog brzine downloada to je trajalo danima. Naravno, za brži download trebalo je platiti dodatnih nekoliko dolara.

Želite li napraviti backup fotografija, neograničena opcija je Google Photos ako vam fotografije ne trebaju u izvornoj kvaliteti, nego ih koristite za arhivu. Želite li spremati video, opet Google Photos dobro dođe, no on će ih pretvoriti u 720p rezoluciju. Treba li vam veća rezolucija, koristite YouTube za spremanje videa te pri uploadu označite da taj video nije javno dostupan.

Za sve ostale datoteke otvorite https://mega.nz account na koji besplatno možete staviti 50 GB podataka uz njihov plan da se na Mega pridruže i vaši prijatelji putem linka koji im pošaljete i sl. Inače kada isteknu sve promo opcije ostaje vam 15 GB besplatno, no stvar je u tome da ondje možete stvarno staviti jedan fajl veličine 15 GB, dok neki drugi ograničavaju veličinu jednog fajla pa je nespretno spremiti velike datoteke.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.