Što sa starim netbookom?

Što sa starim netbookom?

Pozdrav redakciji,

Imam jedan stari netbook s 1 GB RAM-a, Atom procesorom i Windows 7 operativnim sustavom koji više ne radi dobro na tako slabom netbooku.

Trebao bih prijedlog što je moguće instalirati od Linux OS-ova na njega, a da bih mogao surfati netom. Instalirati OS znam, tako da mi ne treba detaljno sve objašnjavati.

Dragan 

Pozdrav, Dragane,

Raspberry Pi Desktop je odlična opcija (https://www.raspberrypi.org/downloads), no isprobajte i SparkyLinux 5.7 GameOver 32-bitni (https://sparkylinux.org/download/rolling).

doktor 1

sparky5 gameover0

 

Možda i imate 64-bitni procesor, no s 1 GB RAM-a bolje je instalirati 32-bitni OS. Oba su bazirana na Debian Linuxu, koji je znatno brži od LUbuntu distribucije.

doktor 2

Ima i drugih, još bržih distribucija poput, recimo, antiX Linux distribucije (https://antixlinux.com/download), no prve su dvije opcije znatno bolje jer na antiX treba instalirati baš svaku aplikaciju koju koristite, dok Raspberry Pi Desktop i SparkyLinux dolaze s predinstaliranim raznim dobrim Office aplikacijama i alatima, a GameOver inačica i s malenim igrama koje možete zaigrati na tako starom računalu.


Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.