Monitor i pol!

Monitor i pol!

Pozdrav,
želio bih savjet oko nabavke monitora! Kupio bih 4K monitor koji ima dijagonalu veću od 38". Nit vodilja te odluke mi je bila prema trenutnom monitoru koji koristim, a on je 19" Full HD.

Ako uzimam 4K, uzeo bih barem duplo veću dijagonalu kako bi mi ikonice na desktopu mogle ostati iste veličine, a dobio bih 4 puta više prostora za rad.
I sam sam gledao kroz ponudu te nisam uspio odlučiti što bi se isplatilo kupiti. Vaš savjet dobro bi mi došao. Možda da kupim 4K televizor?


Jasenko

Nije nam lako davati ovakve savjete. Naime, niste nam naveli raspoloživi budžet, vrlo važnu stavku, no kako ste monitor povezali s televizorom, pretpostavit ćemo da se radi o jeftinijoj varijanti monitora koju tražite. Inače, televizor nije preporučljivo kupovati kao monitor za računalo, osim ako se radi isključivo o gejmerskoj namjeni. To je zato što televizori koriste (kao i neki monitori) interne mehanizme za poboljšavanje slike koji vrlo dobro rade kada gledate film, tj. televizijsku seriju ili igrate igre, no nisu baš najljubazniji prema Word dokumentima, tj. crnom tekstu na bijeloj podlozi koji, uz te interne mehanizme obrade slike, na tekstovima izgleda - blago rečeno, loše. Postoje modeli televizora koji mogu isključiti sve te opcije poboljšanja slike, no kvaliteta prikaza često nije kao kod monitora. Treba obratiti pažnju kako TV s 4K rezolucijom najčešće ima frekveciju osvježavanja daleko ispod 60 Hz, tj. najčešće 25 ili 30 Hz, a trend je kupovati monitore koji imaju frekvenciju osvježavanja od 100 ili više Hz. 

116fe989030242ac110005

Pročešljali smo tržište u potrazi za monitorima dijagonale iznad 37" i u cjenovnom rangu do 6.000,00 kn te pronašli nekoliko modela. 

Philips BDM4350UC ima 4K rezoluciju na 60 Hz te zvučnike od 7 W smještene na dijagonali od 43". IPS matrica ima deklarirani kut gledanja od 178°. Vrijeme odziva mu je 5 milisekundi, a posjeduje i četiri USB 3.0 priključka, od kojih jedan ima opciju brzog punjenja vašeg mobitela.

Od ulaza dostupni su vam VGA te 2 komada DisplayPorta i 2 komada HDMI 2.0 porta s MHL kompatibilnosti. Monitor podržava PiP za 2 uređaja te PbP za do 4 uređaja.

Philips BDM4037UW je 40-inčni monitor s MVA matricom 4K rezolucije i brzine osvježavanja od 60 Hz, ali ima zakrivljeni monitor te nešto slabije zvučnike od prethodnika.

Priključci su isti kao i kod prethodno opisanog Philipsovog modela.

BDM4037UW 00 FP global 001

Nećete pogriješiti ni ako se odlučite na 43" Dell monitor P4317Q, koji ima IPS matricu i nešto sporiji odziv od 8 milisekundi te nije opremljen zvučnicima, ali se diči oštrom slikom, kao i nešto višom cijenom.

Od portova tu su Mini Display Port, Display Port, VGA te dva HDMI porta uz MHL kompatibilnost.

Razlika između MVA i IPS panela je vječna tema za raspravu, pa će jedni tvrditi jedno, a drugi drugo. Tehničke specifikacije kažu kako su IPS paneli responzivniji, tj. osvježavaju se u manje milisekundi, dok MVA paneli imaju veći kontrast. No pravo je pitanje vidi li vaše oko stvarno razliku između monitora s osvježavanjem slike od 5 milisekundi ili 8 milisekundi?

Nadamo se da smo pomogli pri odabiru.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.