Zaštita stakla mobitela - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Zaštita stakla mobitela

Zaštita stakla mobitela

Kucni o drvo

Kupnja novog mobitela premium klase, posebno onog sa zaobljenim ekranom, može vas ispuniti anksioznošću. Dok standardne ravne zaslone možete lagano zaštititi, zakrivljena stakla su posve druga priča jer su izloženija direktnim udarcima

 

Mobiteli su sami po sebi otišli vrlo daleko od onih starih uređaja koji bi se padom rastavili na desetak komada. Prelazak na nezamjenjivu bateriju uvelike je doprinio boljem dizajnu i izdržljivosti mobitela, a omogućio je i korištenje boljih materijala s obzirom da se više nije morao koristiti plastični stražnji poklopac. Mobiteli su u starim danima imali i prozirnu plastiku umjesto stakla sprijeda, za zaštitu zaslona koji je bio dosta udubljen, što ga dosta štitilo - no zato je izgled patio. Dolazak pametnih telefona s touchscreenom napravio je revoluciju dizajna stavljanjem puno većeg zaslona na mobitel, koji je sa sobom donio nove probleme: prednja stakla su pucala kada bi mobitel pao na pod, što nije rijetka pojava. Tada su zamjene prednjeg stakla bile relativno jednostavne jer je prednje staklo često bilo fizički odvojeno od samog zaslona. No, taj razmak stakla i zaslona primjetno je smanjivao kvalitetu prikaza, pogotovo na svjetlu. Novi trend uveo je lijepljenje samog stakla na zaslon, što je napokon pružilo najbolji mogući pogled koji je zaslon mogao proizvesti, no kada bi vam mobitel pao i staklo puklo, velika šansa je da bi se njim slomio i sam ekran. Uz to, servis prednjeg stakla je osjetno poskupio s obzirom da se treba riješiti komadića prednjeg stakla zalijepljenih uz ekran radi instalacije novog.

 

„Tajni recepti“

Ovdje su u pomoć uskočila zaštitna stakla i naljepnice koje su osiguravale da originalno staklo ostane neoštećeno, a osim aftermarket modela, često i novi mobiteli iz tvornice dolaze s nekom vrstom naljepnice preko zaslona koja će ga barem neko vrijeme čuvati od ogrebotina. Naime, moderna stakla i dalje imaju nekoliko neprijatelja koji u trenutku nepažnje mogu nepovratno oštetiti njihov savršen izgled neoštećenog stakla. Nekoliko tvrtki s „tajnim receptima“ danas proizvode izrazito otporna stakla na koja dodaju i premaze za manje prljanje. U zadnje vrijeme spominju se safirno staklo te keramičko staklo kao novi korak u izdržljivosti mobitela - naravno, ako je riječ o premium mobitelima. Teško je govoriti o izdržljivim staklima bez da spomenemo i Gorilla Glass stakla koja se mogu naći na velikom broju mobitela.

Kod proizvodnje zaštite za mobitel odvija se velika borba s jednostavnom fizikom. Što je staklo čvršće i otpornije na grebanje, to je lomljivije u slučaju pada mobitela. Tu uvijek pomažu premazi te samo ljepilo sa stražnje strane stakla, a proizvođači će često okvir oko stakla učiniti plastičnim kako bi plastika upila dobar dio siline udarca i tako potencijalno spriječila pucanje stakla. Što se safirnog stakla tiče, bitno je znati da se radi o raznim primjesama aluminija u smjesi, te je tehnički dovoljno vrlo malo aluminija da se staklo može nazvati safirnim bez da zapravo ima sve prednosti pravog safirnog stakla, jer je proizvodnja poprilično skupa te se pravo safirno staklo najčešće koristi kod premium satova. Kvaliteta ovakvih stakala na mobitelima tek mora biti testirana s vremenom, no vjerujemo da se svakako radi o koraku naprijed koji će kao rezultat sigurno imati i porast cijene premium modela mobitela.

 

Pijesak je neprijatelj mobitela

Sva naprednija stakla imaju impresivnu otpornost na grebanje zahvaljujući svojoj tvrdoći. Vrlo je impresivno pokušati zagrepsti staklo, primjerice, ključevima i vidjeti da ne ostavljaju tragove. No, to ne znači da ih ništa neće ogrepsti, a zapravo se najveći neprijatelj krije svugdje. Riječ je o običnom pijesku koji će jednim potezom uništiti veliku površinu bilo kojeg zaslona, a lako se može naći u vašem džepu ili na stolu. Dovoljno je povući mobitel po stolu na kojem ima nekoliko zrnaca pijeska i vaš će zaslon zauvijek pamtiti tu avanturu velikom crtom na sebi.

 

Zaštita na prvom mjestu

Kako smo spomenuli, dio proizvođača već na svoje mobitele stavlja zaštitnu foliju koja će spriječiti razne predmete da oštete staklo. Neki čak stavljaju malo deblje, ali mekane folije koje se mogu regenerirati od manjih ogrebotina, što je uvijek zanimljivo vidjeti. No, kakva god bila, folija nije toliko otporna na razne udarce i grebanja te će se s vremenom potrošiti, odnosno neće biti posve prozirna i narušava izgled samog zaslona. Ovdje imate više mogućnosti izbora kod kupnje aftermarket rješenja za zaštitu vašeg stakla, od običnih ili mekanih folija pa do zaštitnih stakala. Najlakši posao imat će oni čiji mobiteli dolaze s ravnim prednjim staklom, dok će vlasnici mobitela sa zakrivljenim rubovima imati izazov pronaći staklo koje idealno leži na njihovom uređaju. Zaštitna stakla puno su otpornija od folija te generalno propuštaju više svjetla i boja samog ekrana, pa se i sadržaj vidi oštrije te mobitel zadržava originalnu kvalitetu zaslona, što ih čini idealnim odabirom u većini situacija. Problem se pojavio kada su mobiteli sa senzorima na stražnjoj strani prešli na senzore ispod samog zaslona, jer su senzori osjetljivi na zaštitna stakla. Pogotovo su oni koji koriste ultrasoničnu tehnologiju, poput Samsunga, naletjeli na dosta problema jer su prestali pouzdano funkcionirati jednom kada bi se stavilo zaštitno staklo.

Jedna vrsta stakla i dalje radi s ovim senzorima te odlično pristaje i na zakrivljene zaslone, a mi smo odlučili sami pokušati staviti ovakvo staklo na Samsungov model Galaxy Note 20 Ultra kako bismo mu zaštitili zaslon od 6,9” i na zakrivljenim kutovima, a pritom zadržali mogućnost otključavanja otiskom prsta.

 

Stavljanje zaštitnog stakla na mobitel

Staklo i postupak za koji smo se odlučili jamče najbolje prianjanje uz mobitel, bez obzira radi li se o ravnom ili zakrivljenom zaslonu, a osigurava i čisto povezivanje bez balončića zraka. S druge strane, nešto je skuplje i kompliciranije od klasičnog zaštitnog stakla te su vam svakako potrebne mirne ruke kako biste ga pravilno postavili, kao i malo strpljenja. Osim toga, postupak je jednostavan te je teško promašiti ako ste pratili sve korake. Uz to, proizvođači vam obično daju dovoljno ljepila da ponovite postupak ako vam prvi puta ne uspije, no najčešće dobivate samo jedno staklo, pa ga svakako čuvajte prije nanošenja.

 

Glavna-slika.jpg

1.) Pogledajte što ste sve dobili: u pakiranju dobivate cijeli set za točno postavljanje na vaš uređaj, a bitno je da pri kupnji budete sigurni da je staklo baš za vaš model mobitela, jer osim stakla dobivate i držač mobitela načinjen specifično za svaki mobitel. Uz plastičnu ladicu u koju ide mobitel, dobivate i dosta drugih detalja koji će vam pomoći da nanesete ljepilo, te da sve postavite na točnu lokaciju kako bi konačan proizvod garantirano dobro ispao.

 

Postavljanje-stakla-2-1.jpg

2.) Očistite mobitel od packi i nečistoća koje su se nakupile na rubovima, pogotovo ako ste ga držali u zaštitnoj maski. Poltom trebate, naljepnicama koje ste dobili, pokriti sve rubne dijelove mobitela oko zaslona u koje bi ljepilo moglo otići te napraviti nered. Jednostavno prođite rubovima mobitela i zalijepite sve rupice ili gumbe.

 

Postavljanje-stakla-3-1.jpg

3.) Stavite mobitel u donji dio ladice te bi on bez problema trebao u nju stati i biti „u vagi“. Stavite ga i na ravnu površinu koja ne naginje na neku stranu. Zatim na vrh stavite dodatnu naljepnicu, koja čak ima i svoj utor na plastičnoj ladici kako bi savršeno stala na gornju rupu zvučnika mobitela, a neće smetati kod samog postavljanja mobitela. Također će dodatno učvrstiti mobitel na svoje mjesto.

 

Postavljanje-stakla-4-1.jpg

4.) Sada je vrijeme da stavite i gornju stranu ladice i tako zatvorite mobitel, a ostaje samo gornji dio slobodan sa zaslonom gdje se odvija sav posao. S lijeve i desne strane stavite male bijele papiriće koji služe da upiju višak ljepila ako se izlije.

 

Postavljanje-stakla-5-1.jpg

5.) Dobili ste i malenu naljepnicu kojom možete proći po zaslonu kako biste maknuli i zadnje točkice prašine s njega. Računamo da ste prije postavljanja zaslon mobitela očistili od packi, idealno krpom od mikrovlakana (mikrofibre), možda i uz dodatak alkohola, za koji pričekajte da ishlapi. Čim završite ovaj korak, bilo bi idealno što prije krenuti u akciju da se ne nakupi prašine na zaslonu prije nego stavite zaštitno staklo.

 

Postavljanje-stakla-6-1.jpg

6.) Ovdje smo stavili plastičnu vodilicu s rupicom u sredini koja služi da točno stavite tubu s ljepilom na idealnu lokaciju po sredini stakla mobitela. Tuba ljepila ima dvije kapice, jednu sa svake strane, crvene i crne boje. Crvenu kapicu prvu skinite i otvorenu tubu stavite u sredinu vodilice iznad mobitela. Jednom kada je sve na mjestu, odvrnite gornju crnu kapicu i ljepilo će odmah iscuriti na zaslon mobitela. Dovoljno je rijetko da odmah sklizne s mobitela ako udarite u njega, pa je kod sljedećih par koraka bitno da budete mirni dok radite.

Postavljanje-stakla-6-2.jpg

 

Postavljanje-stakla-6-3.jpg

 

Postavljanje-stakla-6-4.jpg

 

Postavljanje-stakla-7-4.jpg

7.) Kod vrha mobitela, ako još niste, stavite malen plastični stoper koji se stavlja kroz samu ladicu i stoji malo iznad mobitela. Sada pažljivo maknite tubu s ljepilom, kao i vodilicu, kako biste mogli krenuti na sljedeći korak, a to je stavljanje samog zaštitnog stakla. Primijetit ćete da ladica oko rubova ima malene izbočine oko stakla mobitela, one služe da centriraju zaštitno staklo.

 

Postavljanje-stakla-8-4.jpg

8.) Jednom kada izvučete zaštitno staklo iz omota, svakako skinite zaštitnu foliju s donje strane stakla (strana koja će se zalijepiti) i pazite da je ne dotaknete kako vam na mobitelu ne bi ostao otisak prsta. Prvo stavite donji rub stakla na donji dio zaslona mobitela i lagano spustite staklo. Primijetit ćete da neće doći u kontakt s ljepilom jer ga drži mali stoper s gornje strane koji smo ranije stavili. Ovo je prilika da napravite zadnje provjere je li sve centrirano.

 

Postavljanje-stakla-9-1.jpg

9.) Sada na staklo stavite štapić od pleksiglasa koji se lagano s donje strane pričvrsti za plastičnu ladicu. S jedne strane služi kao uteg staklu, a s druge kao vodič vama da dobro postavite ljepilo. Naime, na njemu je otisnut ciljnik te crta ispod njega, a ljepilo koje ste ranije nanijeli se nalazi iznad crteža. Sljedeći korak je ključan za dobro prianjanje stakla.

 

Postavljanje-stakla-10-1.jpg

10.) Cijelu konstrukciju sada morate lagano nagnuti prema sebi kako bi ljepilo počelo putovati prema ciljniku nacrtanom na uteg. U jednom trenutku će dotaknuti zaštitno staklo te se početi širiti. Idealno bi bilo da taman pokrije krug ciljnika, te ne smije otići ispod crte. Jednom kada se većina ljepila nalazi unutar ciljnika, brzo maknite gornji plastični stoper kako bi se zaštitno staklo spustilo na mobitel i raširilo ljepilo po površini zaslona.

 

Postavljanje-stakla-11-1.jpg

11.) Ako je sve idealno prošlo, ljepilo će se raširiti po cijelom staklu bez ijednog balončića. Imajte na umu da je za sada riječ o običnoj tekućini bez svojstava ljepila te u svakom trenutku možete sve očistiti, no isto tako, ako počnete micati konstrukciju, ljepilo može iscuriti prije nego ste gotovi. Dajte mu dovoljno vremena da se rasprostre, a ako vam stol nije posve vodoravan, možete vrlo lagano nagnuti ladicu da ljepilo pokrije kut koji se još nije spojio niti nakon par minuta.

 

Postavljanje-stakla-12-1.jpg

12.) Nakon što je cijela površina zaštitnog stakla spojena s ekranom, maknite uteg te stavite UV lampu koju ste dobili u paketu. Ljepilo se aktivira tek kada je izloženo UV svjetlosti. Prvi način rada lampe traje 15 sekundi te će samo malo učvrstiti ljepilo. Dio po dio mobitela obasjajte lampom po 15 sekundi i onda ga izvadite iz ladice.

 

Postavljanje-stakla-13-1.jpg

13.) Očistite rubove mobitela alkoholnim maramicama koje ste dobili tako da sigurno nema viška ljepila gdje mu nije mjesto. Ljepilo je još mekano nakon samo 15 sekundi pod lampom, tako da nije potrebno puno trljanja da sve bude čisto. Ponovno mobitel očistite mikrofibrom te ga stavite na stol.

 

Postavljanje-stakla-14-1.jpg

14.) Za kraj, jednom kada ste očistili rubove od ljepila, osvijetlite sve dijelove, svaki put po minutu pod UV svjetlom dva puta i ljepilo će se stvrdnuti do kraja, te ste gotovi s instalacijom tehnički najbolje implementacije zaštitnog stakla. Ako i ima manjih balončića na rubu, oni će nestati kroz 24 sata u većini slučajeva. Ako ne, možete ponovno pokušati s drugim setom ljepila.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Zaštita stakla mobitela - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.