Kako izvući maksimum iz Steama? - 5.0 out of 5 based on 4 votes
Kako izvući maksimum iz Steama?

Kako izvući maksimum iz Steama?

Tweakanje Steama

Koristite li Steam već neko vrijeme, postoji vjerojatnost da niste izvukli i maksimum iz te Valveove platforme za digitalnu distribuciju igara, a kako to možete učiniti donosimo u ovom našem vodiču.

Steam je uvjerljivo najsnažnija platforma za digitalnu distribuciju igara, a sezonski popusti nenadmašni su u usporedbi s ostalim uslugama slične namjene, kao što su Origin, uPlay, Xbox Live ili PlayStation Store. Ipak, to ne znači kako ne možemo prilagoditi Steam da funkcionira baš onako kako mi to želimo, da bi izvukli najbolje dealove, organizirali igre ili mu jednostavno uljepšali sučelje. U ovom vodiču donosimo pregled najboljih alata pomoću kojih možete učiniti upravo to. Krenimo!

Enhanced Steam

enhanced steam

Enhanced Steam je dodatak za Chrome, Firefox, Opera i Edge web preglednike koji će tweakati sučelje Steama, što najbolje može doći pri sezonskim popustima, kao što su Christmas Sale, New Year Sale i slični. Nakon što instalirate Enhanced Steam, u sučelju preglednika dobit ćete podatke poput "Current Lowest Price" i "Historical Lowest Price", prema čemu možete vidjeti je li cijena na Steamu najbolja te ukoliko nije gdje postoji povoljnija, ali i kada je za tu igru bilo najveće sniženje. Nije to sve. U desnoj strani sučelja primijetit ćete nove gumbe; "View in Steam Database", "View PCGamingWiki Article", te "View in Steam Client". Zašto je to korisno? Te poveznice prikazuju apsolutno sve moguće detalje o igri koja vas zanima, poput cijena u svim valutama, koliko igrača posjeduje igru, koliko je DLC-ova raspoloživo za igru, pregled Achievementa, na kojim je sve platformama igra raspoloživa, tehničke detalje o igri i još mnogo toga.

Chrome Currency Converter

chrome currency converter

Chrome Currency Converter jednostavna je, no korisna ekstenzija za Chrome web preglednik koja je u mogućnosti iznos u stranoj valuti automatski konvertirati u kune odnosno u onu valutu koju postavite u ekstenziji. Ukoliko želite, u ekstenziji možete postaviti i da originalnu valutu prikaže u zagradi.

FairSteam

fairsteam

FairSteam je još jedan odličan dodatak za Chrome web preglednik, a omogućuje prikazivanje gameplay videa s YouTubea unutar sučelja u kojemu se na Steamu uglavnom prikazuju traileri i screenshotovi. Obzirom da traileri nerijetko uopće ne prikazuju gameplay (što će se uskoro promijeniti), FairSteam ovdje zbilja dolazi od velike koristi.

Steam Mover

steam mover

Imate li brdo instaliranih igara na tvrdom disku to logično može dovesti do problema s prostorom. Iako mnogi od nas kapacitet tvrdih diskova brojimo u terabajtima, igre su sve glomaznije, stoga popuniti tvrdi disk od terabajta više nije tako nemoguće. Da bi riješili taj problem, postoji vrlo koristan programčić Steam Mover koji će instalirane igre jednostavno premjestiti na drugu lokaciju (odnosno drugu particiju) bez da poremetite trenutni Steam Library. Kako funkcionira? U sučelju aplikacije jednostavno odaberite lokaciju na koju igru odnosno igre želite premjestiti, pritisnite plavu strelicu i to je to. Steam Mover će zatim kreirati novi Steam Library na novoj lokaciji i sve će raditi kako spada.

Depressurizer

depressurizer

Kada dođe vrijeme sezonskih popusta na Steamu, mnogi ne odole izuzetno prihvatljivim cijenama te tako kupe igre koje možda nikada neće ni zaigrati, a kasnije će zaboraviti da ih i posjeduju. Kako bi to (potencijalno) riješili, postoji vrlo solidan alat Depressurizer koji će sve igre koje imate u Steamu kategorizirati po žanru ili već onako kako vi to poželite. Kategorije možete dodavati ili uklanjati naknadno, a svoj Library zatim možete pretraživati po nazivu igre, tagovima, itd.

Steam Cleaner

steam cleaner

Jedan od problema s igrama jest da, nakon što ih instaliramo, imaju tendenciju za sobom ostaviti razno "smeće". U pitanju su redistribucijske datoteke, poput instalacije za DirectX, .Net Framework i ostalo što zauzima prostor. Steam Cleaner je softver koji će počistiti upravo takve datoteke, a skenirat će sve igre u svim platformama koje imate instalirane, uključujući Steam, GOG, uPlay, Origin, itd.

Game Save Manager

gamesave manager

Iako Steam i druge platforme imaju mogućnost pohrane spremljenih pozicija u cloudu, nije loše imati dodatan sloj sigurnosti u vidu alata koji će se brinuti za backup spremljenih pozicija iz vaših igara. Game Save Manager radi upravo to, a u mogućnosti je obavljati i automatski backup (schedule) kako bi s vas skinuo tu, dodatnu "brigu".

Ima li toga još?

Sve alate koje smo opisali (izuzev Chrome Currency Converter) možete pronaći na našem ovomjesečnom DVD izdanju, kao i još nekoliko alata koje nismo naveli u ovom tekstu. Na DVD-u ćete pronaći i kolekciju skinova za Steam kojima možete uljepšati svoju omiljenu platformu za igranje kao i još neke korisne softvere koji manje ili više čine sličnu stvar kao i programi koje smo spomenuli u ovom tekstu. Znate li neke alate koji vam dobro koriste, a mi ih nismo spomenuli? Javite nam se na našem Facebooku i navedite ih!

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Kako izvući maksimum iz Steama? - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.