Novo pametno sučelje: Niz aplikacija, ali i mogućnosti povezivanja s mobilnim uređajima, streaming, cloud pohrana...

Panasonic 42AS650E

Zlatna sredina

Uzmemo li u obzir njegovu cijenu i performanse prikaza, opremljenost te „pametno sučelje“ uz svu silu dodatnih opcija, ovo je „zlatna sredina“ srednje klase televizora za 2014. godinu

Na testni stol nam sada dolazi jači model kodne oznake AS650.

Panasonic 42AS650E 1 2

Viera market: Donosi bogati izbor najpopularnijih aplikacija koje inače možete naći na pametnim telefonima

 

Smješten u cjenovni razred od 6k kuna 42AS650E ima težak teret na leđima prisjetimo li se sjajne ST60 serije plazmi koja se prošle godine prodavala za isti iznos. Naravno da je nemoguće parirati plazmi dubinom i definicijom prikaza crne boje (iako su današnji MVA paneli zaista vrlo blizu barem kada je u pitanju kontrast). Uz 5 godišnje jamstvo (ovisno o trgovini) dobivate TV sa osvježavanjem od 1200 Hz (postignuto uz pomoć treperenja pozadinskog LED osvjetljenja) što je najviši iznos u cjenovnom razredu koji smo do sada vidjeli. Fluidnost pokreta nije na razini spomenute plazme (2500 Hz) ali za jedan LCD 42AS650 posao procesiranja, zaglađivanja rubova objektima (poput lopte koja se kreće na travnjaku) ovaj TV obavlja sasvim solidno.

Prebacivši fokus na LCD televizore, po prvi puta vidimo i značajan redizajn kućišta, stalka ali i novi pametni daljinski upravljač. Do sada je svaka generacijska promjena u dizajnu kod Panasonica bila minimalna, često i neprimjetna, ali sada se osjeća osvježenje u svakom pogledu. AS650 modeli kreću od 39“ pa sve do 60“, želite li još veću dijagonalu, morat ćete preći na višu seriju. Pametni daljinski upravljač na svom središnjem djelu ima okrugli touch-pad za lakšu navigaciju strelicom po ekranu, ali i integrirani mikrofon. To mu omogućava zadavanje glasovnih naredbi za pokretanje određenih akcija kao i diktiranje teksta tamo gdje biste inače koristili virtualnu tipkovnicu - prilikom unosa u Web tražilicu i slično. Hrvatski jezik nije podržan, naš ruski-engleski TV je prepoznavao s visokom preciznošću, a tipkovnica nam je bila suvišna. Pravo osvježenje nakon dugo vremena je vidjeti integraciju za Bluetooth tehnologiju unutar televizora. Zašto?

Podrška za tipkovnice/miševe te različitu periferiju, ali i ono najvažnije – audio. To su bežične slušalice i soundbarovi s podrškom za aptX kodiranje, što znači kvalitetnu reprodukciju zvuka usporedivu s CD-om. Osim toga nema dodatnih kablova jer se zvuk šalje bežičnim putem, a želite li i sliku dostaviti TV-u bežično (sa tableta/smartphonea pa i media playera) tu je MiraCast podrška.

 

Televizor 21. stoljeća

Pametno sučelje je dorađeno u odnosu na prošlogodišnje. Postoje opcije kreiranja radnih površina uz personalizaciju, kreiranje korisničkih profila (za svakog ukućana zasebno) te mnoštvo aplikacija koje se bave stramingom i VOD uslugama ali i cloud pohranama podataka. MyStream je jedna od njih, a riječ je o usluzi koja lijenom korisniku na temelju prikupljenih informacija (čitaj povijesti gledanja) predlaže što bi (i odakle) mogao gledati kada upali TV. Cloud?

Naravno, tu je aplikacija „TV Anywhere“ pa ukoliko vam zakaže IPTV snimalica, snimanje programa na USB/HDD koje danas nudi svaki TV ili neka druga opcija koju koristite za snimanje programa, možete to učiniti direktno u oblak, a sadržaj potom pregledavati u pokretu na svom mobilnom telefonu/tabletu. My Home Screen je, kako mu i ime kaže, „desktop“ vašeg TV-a. Sadržaj koji se nalazi na njemu (video, audio, tekst) možete dijeliti (putem interneta) s ostalim ukućanima, i on se ponaša poput malog „Dropboxaa“.

Ili jednostavno možete koristiti Dropbox. Opisati sve mogućnosti koje su danas redovito duplicirane na svakom uređaju koji kupite zaista je teško, jer ih ima na stotine. Brzina navigacije pametnim izbornicima i kompletnim sučeljem nije munjevita, ponekad je na otvaranje aplikacije potrebno pričekati i nekoliko sekundi, a sama fluidnost kod prebacivanja 3D „desktopa“ nije instantna. Za to ćete trebati TV sa četvero-jezgrenim (AS650 ima dvije jezgre) procesorom. Ipak primarna namjena ovog Panasonica, prikaz slike, odrađen je na visokom nivou i mi smo vrlo zadovoljni viđenim. 3D slika ne umara oko brzo, 2D slika izgleda uvijek oštro, čak i pri brzim scenama, boje i kontrast su vrlo dobri no potrebno je utrošiti određeno vrijeme na postavljanje parametara u OSDu jer predefinirani profili neće iskoristiti puni potencijal (kako to inače biva) ovog televizora.

Više informacija

 • Model: Panasonic 42AS650E
 • Ukupna ocjena: 4,4
 • Performanse: 4
 • Mogućnosti: 5
 • Cijena: 4
 • Proizvođač: Panasonic
 • Tip: IPS 3D LED
 • Dijagonala/ rezolucija: 107 cm / Full HD
 • Kut vidljivosti: 178 / 178
 • Osvježavanje: 1200 Hz (BLS)
 • TV tuneri: DVB-T/T2/DVB-C
 • AV priključci: 3xHDMI, 2xUSB, LAN, CI+, stereo (RCA), optiËki, komponentni, kompozitni, slušalice
 • Dodatno/Ostalo: WiFi (Miracast), pametni daljinski upravljač, Bluetooth mogućnosti, SD Čitač kartica
 • Dimenzije: 962 x 562 x 54 mm
 • Masa: 11 kg
 • Plus: Opremljenost, Bluetooth mogućnosti, unos teksta putem mikrofona na upravljaču (hrvatski za sada nije podržan), kvaliteta prikaza slike u 2D i 3D režimu rada
 • Minus: Pametno sučelje nije potpuno fluidno
 • Ustupitelj i cijena: Panasonic, www.panasonic.hr, cijena: 5.999,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Panasonic 42AS650E

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Panasonic 42AS650E - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.