Test: Samsung 55 S95D OLED

Test: Samsung 55 S95D OLED

Još tamniji i još svjetliji

Samsung je novi flagship model u OLED ponudi poboljšao na mnogo manjih načina, no ističe se još tamniji zaslon u svim uvjetima osvjetljenja

Do prije nekoliko godina stalno smo isticali kako su OLED zasloni odlični, uz veliku manu kod svjetline prikaza jer bi se zaslon po danu borio sa suncem ili pak drugim svjetlima u prostoru.  

Samsung je dugo usavršavao vlastiti pristup OLED tehnologiji kako bi dobio svjetliji prikaz sadržaja prije nego su lansirali vlastiti OLED TV, a istovremeno je razvio neke vrlo impresivne sustave za upijanje ambijentalnog svjetla kako bi sadržaj na televizoru osim jasnoće i svjetline dobio što bogatiji prikaz boja.

Samsung_TV_65_S95D-1.JPG

Imajte na umu da se ovdje radi o njihovom najboljem modelu u ponudi pa generalno dobiva i impresivnu količinu novih tehnologija, no tu je uvijek i cijena koja ih slijedi. To će biti glavna prepreka svakome tko se za ovakav model odluči, sve dok ga jednom ne montirate na zid i maknete svaku sumnju.

Pogledajmo što dobivate generalno u paketu, kao i novosti koje vas čekaju kod ovogodišnjeg modela.

 

Dizajn

Možda na prvu mislite da oko modernih televizora nema puno rasprave oko dizajna, no upravo se ovdje krije prava prednost Samsung flagship OLED televizora. Naime, Samsung je televizor dizajnirao tako da ima jednake dimenzije straga, odnosno nema nikakvih izbočina kakve koriste konkurentni modeli.

Stražnja strana sasvim je ravna, a televizor cijelim tijelom ima debljinu od 1,1 centimetra. To su postigli tako da “mozak” televizora (kutija sa svim konektorima, procesorom i ostalim detaljima) dolazi odvojeno od samog ekrana.

Samsung-TV-65-S95D-3.jpg

Taj dio televizora se montira na stražnju stranu stalka koji uz njega dobivate, a ako televizor odlučite staviti na zid, sa svojom kutijom povezan je samo jednom žicom koja se lako stapa s okolinom i nije ju problem sakriti.

Zapravo je ovako plosnati dizajn idealan upravo za montiranje na zid jer se može za njega prilijepiti poput slike za jedno vrlo jedinstveno iskustvo gledanja televizije koja uistinu postaje dio prostora i odmah na prvu nudi premium dojam.

Samsung_TV_65_S95D-6.JPG

Straga ćete primijetiti i osam povećih zvučnika koji nude 70 W snage u 4.2.2 konfiguraciji za dobivanje maksimuma što se prostornosti zvuka tiče. Zvuk koji uspijevaju reproducirati je vrlo čist i jasan, pogotovo kada gledamo prostor s kojim moraju raditi. S obzirom da su usmjereni od gledatelja, odlični su kao startna točka, no savjetujemo soundbar koji će dodatno oživjeti sadržaj na ekranu.

Straga još samo imamo konektor za glavnu kutiju i 400 x 300 VESA navoje za nešto deblje vijke koji logično nisu veoma duboki pa budite pažljivi kod kupnje nosača TV-a da ima kompatibilne vijke za ovaj tip televizora.

 

Ekran

Sam ekran novog Samsung 55S95D modela glavna je atrakcija zbog jedinstvenih tehnologija koje koriste za prikaz. Dok se radi o OLED tehnologiji, ona je tek početak priče kod ovih modela. Zapravo se radi o QD-OLED, odnosno QLED OLED panelu.

Točnije, dva panela. Naime, pozadinsko osvjetljenje rješava klasičan OLED panel, no ima samo plave piksele. Oni generalno trebaju dosta prostora pa se ovako postigla veća maksimalna svjetlina u plavoj boji u odnosu na klasične OLED televizore.

Zatim je ispred OLED panela postavljena Samusng Quantum Dot tehnologija (QLED) koja ima klasično tri subpiksela za svaki piksel, gdje se plava boja jednostavno propušta, a zelena i crvena prolaze kroz QLED filtere. Oni emitiraju ostale dvije boje za kompletan RGB spektar visoke svjetline.

Samsung_TV_65_S95D-1-2.JPG

Ova tehnologija toliko je efektivna da nije potreban dodatan bijeli subpiksel, već i najsvjetlije scene dobivate u punoj boji što je veliki plus ovih panela, dok kod konkurencije bijeli subpiksel nudi svjetlinu, no također lagano ispere boju kod najsvjetlijih točaka scene.

Model za 2024. godinu također ima bolju vršnu svjetlinu za HDR sadržaj sa impresivnih 1.700 nitsa, što je solidan update od prošle godine, koji je pak osjetno poboljšan u odnosu na godinu ranije, pa ako prelazite sa starijih OLED panela, novi S95D svakako će vas zadiviti, gledali danju ili noću.

Osim svjetline, Samsung je poradio i na tami. Već solidan zaslon koji odbija ambijentalno svijetlo dodatno su poboljšali pa sada u klasičnoj sobi figurativno izgleda kao crna rupa. Direktno studijsko svjetlo ima vrlo slabi odsjaj, kao da ga gledate kroz impresivne sunčane naočale.

Samsung_TV_65_S95D-2-2.JPG

Ove godine, osim boljeg upijanja svjetla, Samsung po prvi puta stavlja i matiranu površinu na svoj OLED televizor, koja će dodatno ublažiti sve oblike ambijentalnog svjetla, a nismo primijetili negativan utjecaj na konačnu sliku televizora.

Kao i uvijek, televizor je najimpresivniji u mračnijim prostorima gdje uistinu možete uživati u QD-OLED tehnologiji. Sada već standardno dobivate 4K rezoluciju i do 144 Hz osvježavanje, koje vam je dostupno putem HDMI 2.1 utora, pa povezivanjem računala ili konzola možete dobiti iznimnu kvalitetu slika kakvu će i monitori teško reproducirati, sa instantnim promjenama na zaslonu bez ghostinga i virtualno nepostojećim latencijama.

Vjerojatno vam ne moramo ni spominjati da TV podržava sve moderne kratice koje očekujete, od VRR, HDR10+, HLG, preko AI upscalinga i Dolby Atmos-a, ALLM-a, FreeSynca, do mora audio tehnologija.

Jedna tehnologija koja nedostaje je Dolby Vision podrška za njihov HDR prikaz.

 

Konekcija

Od povezivanja straga dobivate standardno 4x HDMI 2.1 utora, sa eARC podrškom za vanjske zvučnike, idealno Samsung soundbar radi dodatnih softverskih mogućnosti.

Samsung_TV_65_S95D-7.JPG

Tu su tri USB-A i jedan USB-C utor, Ethernet, digitalni audio i CI utor. Dodatno imate i RF ulaze za zemaljsku antenu ili kablovsku televiziju. Od bežičnih tehnologija, imamo Bluetooth 5.2 te WiFi 5 standarde. Podržan je i Anynet+, a sve ide preko spomenutog One Connect Box sustava odvojenog od samog ekrana, pa dobivate i jedinstveni konektor i dvije žice da kutiju povežete sa ekranom. Kraća žica je ako će kutija biti blizu ekrana, kao na primjer na stalku, a dulja ako ćete TV montirati direktno na zid.

 

Gaming

Gaming na televizoru nudi vrlo bogate boje, HDR prikaz, ali i do 144 Hz pri 4K rezoluciji, ako imate noviju grafičku karticu koja to može podržati (HDMI 2.1).

Inače TV podržava i razne omjere prikaza za primjerice dobivanje ultraširoke slike gašenjem dobrog dijela horizontalnog prikaza. Tako možete dobiti visok refresh rate uz nižu rezoluciju.

Sve se kontrolira putem Gaming Hub aplikacije na televizoru, a osim raznih postavki pristupa, tu možete imati pristup igrama i gaming aplikacijama, poput Nvidijinog GeForce NOW koji direktno streama gaming putem interneta s weba na vaš Samsung, u 4K rezoluciji i sa 16 ms latencijom. Isprobali smo gaming sa kontrolerom i bez zadrške možemo reći da ako streaming servis podržava vašu igru i imate dovoljno brzu internet povezanost, možete zaobići PC u potpunosti.

 

Najbolje uz

Uz ovaj TV svakako savjetujemo i kupnju jednog od Samsung soundbar sustava. Audio iskustvo velik je dio ukupnog užitka, a ništa nije bolje od direktno usmjerenih zvučnika unutar prostora koji nude pravo surround iskustvo. Samsung dodatno koristi i tehnologiju “Q-Symphony”, a njome uz soundbar zvuk i dalje koristi zvučnike televizora za još bolje iskustvo, no naravno limitiraju se na vlastite soundbar sustave.

Možete ga lako upariti sa ovogodišnjim ili prošlogodišnjim soundbar sustavima, ovisno o atraktivnosti cijena na tržištu.

 

samsung_s95d_infobox_za_vidilab.png

Više informacija

  • Model: S95D
  • Smart TV: Da
  • Veličina ekrana: 55"
  • Ukupna ocjena: 4.7
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Ergonomija: 5
  • Mogućnosti: 5
  • Proizvođač: Samsung
  • Vrsta panela: QD-OLED
  • Dijagonala/ rezolucija: 55" / 3840 x 2160 piskela (UHD)
  • Kut vidljivosti: 178 °
  • Svjetlina: 1.700 nita (HDR)
  • Osvježavanje: do 144 Hz
  • AV priključci: 4× HDMI 2.1 (eARC, ALLM), optički digital audio Out, 3x USB, antena/kabelska, Ethernet
  • Zvučnici (RMS): 4.2.2 (70 W)
  • SMART platforma: Tizen OS
  • Plus: Nove tehnologije odbijanja ambijentalnog svjetla bolje su no ikada
  • Minus: Samsung ne koristi DTS audio niti Dolby Vision tehnologiju
  • Ustupitelj i cijena: Samsung, www.samsung.com/hr/ 1.649,00 EUR
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Test: Samsung 55 S95D OLED

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.