4K raskoš: S obzirom na ogromnu rezoluciju od 8 milijuna piksela, jedva smo razlučivali pojedine piksele na ekranu

Panasonic TX-58AX800

Panasonicov mainstream prestiž

Nema sumnje da AX800 spada u top klasu LED LCD televizora (ogromnog gamuta, gotovo da može služiti kao studijski monitor), ali za krunu LCD tehnologije ipak čekamo AX900 modele

Nakon Panasonica i dva su korejska proizvođača, Samsung i LG, objavila kako gase pogone za izradu plazma televizora, dakle, što je bilo - bilo je. Kao predvodnik ponajboljih flat TV-a svih vremena (uz Pioneer), Panasonic će pokušati stečenu reputaciju zadržati i u mnogo konkurentnijem segmentu, gdje globalnu tržišnu utakmicu igraju LED LCD televizori.

Panasonic TX 58AX800 4

Uniformnost prikaza: Odstupanje crne boje unutar 2-3 luksa u svim poljima šahovnice


Kada ciljate na THX certifikaciju, to ne znači samo dizajnirati i izraditi AV proizvod što udovoljava rigoroznim zahtjevima gospodina Georgea Lucasa, već i mnogo više. Više u smislu novčanog izdatka koji će kompaniju koja želi prestižni zlatni logotip otisnuti na svoj proizvod poprilično koštati. Zato postoji mnogo proizvoda iz AV branše koji zadovoljavaju spomenute uvijete, ali nemaju THX certifikaciju.

E, pa 58AX800 je ima, i to po 4K standardu, čime se uopće ne hvali. A zašto i bi kada u rukavu ima elitističku DCI specifikaciju (udruženje svih većih filmskih studija), prema kojoj panel može pokriti 98-postotni prostor boja. No krenimo polako redom: dizajn, novosti, tehnologije. Do prije koju godinu Panasonic kao da se gubio u svom vizualnom identitetu plazma televizora, svaki model bio je nalik na prethodni, uz ravan i oštar spartanski dizajn koji je imao svoje poklonike ali i kritičare. Nove LED TV serije za 2014. pravi su val svježine u Panasonicovim redovima svih serija i klasa, a 58AX800 vjerojatno je najbolji primjer.

TV posjeduje jedinstven stalak i pomalo podsjeća na gorostasni okvir za fotografije, poput onoga na noćnome ormariću, jer se cijelom donjom stranicom oslanja na površinu komode na koju ga postavite. Uz lagani nagib ekrana, kakav smo vidjeli kod Sonyja prije četiri godine s tzv. monolitnim dizajnom, koji stoji pod kutom kada ga gledate iz fotelje i vrlo tankim obrubom u svojoj 58-inčnoj dijagonali plijeni pozornost čak i ugašen. Pravi spektakl događa se ipak nešto kasnije.

Prvo što smo uočili pri pokretanju TV-a u mračnoj prostoriji kada se pojavio Panasonicov logotip bila je izvrsna uniformnost prikaza crne boje, što je očito i da nismo uzeli u ruke lux-metar i mjerili razinu svijetlosti. Bijeli logotip na crnoj podlozi uz Local Dimming Pro djeluje sjajno, rubovi su oštri bez isijavanja svjetlosti na susjedne piksele. Pravi šou počinje pokretanjem nekog Blu-ray materijala, koji je TV sposoban skalirati na nativnu rezoluciju, i pravog 4K sadržaja. Iako nažalost u 4K još uvijek možemo gledati malo toga (House of cards!) u narednih godinu dana statistika bi se, navodno, trebala popraviti - najavljeni su pravi 4K Blu ray sadržaji. Uz fizičke medije trebala bi biti veća ponuda streaming sadržaja (Netflix i Amazon na čelu), barem ako je vjerovati raznoraznim pružateljima VOD usluga. U svakom slučaju, naš je p2p klijent spreman.

Panasonic TX 58AX800 6

Pametno je postalo još pametnije: Novo Smart TV sučelje ima mogućnost profila, a prijava je moguća prepoznavanjem lica putem kamere

 

Golemi apetiti za LCD tron

Ono što AX800 čini gotovo perfektno dobrim jesu dvije stvari: fluidnost pokreta u masivnih 8 milijuna piksela (a ni s upscalingom FullHD sadržaja nije ništa lošiji) te reprezentacija i kirurška preciznost prikaza boja u THX režimu. Kontrast nas nije podjednako impresionirao i rekli bismo da zaostaje za Samsungovom top klasom zakrivljenih 4K ekrana sa S-PVA matricama koje smo već imali na testu. Procesiranje slike vrhunsko je zavaljujući Fine Remaster Engineu koji daje sliku supervisoke rezolucije uz prirodnu glatkoću pokreta.

Isprobali smo to uz nekoliko hollywoodskih blockbustera na Blu-ray (.iso) formatu. Ako vam se efekt procesorske obrade iz nekog razloga ipak ne sviđa, slobodno ga isključite, a TV će obaviti konverziju s jednog na četiri piksela, te prikazati izvorni i netaknuti signal. Ukoliko želite dovesti 4K signal AX800 modelu, to možete na dva načina: jednim HDMI (broj 4) priključkom ili DisplayPortom. Taj zanimljivi potez Panasonica (ugradnja DP ulaza) uvelike olakšava, čak i potiče, uporabu ovog „ekrana“ računalom. To nije ni čudno s obzirom na to da trenutno jedino PC može iskoristiti puni potencijal 4K tehnologije.

Dva para aktivnih 3D naočala dolaze u paketu opremljena flickerfree tehnologijom, preklapanja stereoskopske slike zaista nema ni u jednom trenutku. Razdaljine između objekata u slojevima 3D slike imaju realne odnose i djeluju vrlo stvarno, no ne savjetujemo gledanje duže od dva sata jer određeni napor za oči ipak postoji. Kada zbrojimo sve što je 58AX800 ponudio i uračunamo u to vrlo visoku cijenu, teško je reći je li ona opravdana, no ovaj TV trenutno spada u top 5 najboljih koje smo imali u rukama.

Više informacija

 • Model: Panasonic TX-58AX800
 • Ukupna ocjena: 4,6
 • Performanse: 5
 • Mogućnosti: 5
 • Cijena: 4
 • Proizvođač: Panasonic
 • Tip: IPS 3D LED LCD
 • Dijagonala/ rezolucija: 58” (147,32 cm) / 4K (4096 x 2160)
 • Svjetlina: 2400Hz (Backlight Scanning)
 • AV priključci: 4xHDMI, DisplayPort, 3xUSB, LAN, optički, komponentni Dodatno:Bluetooth, WiFi (Miracast)
 • Dodatno/Ostalo: ntegrirana kamera, dodatni pametni daljinski, SD čitač kartica, dva para 3D naočala (aktivnih)
 • Dimenzije: 1306 x 779 x 42 mm
 • Masa: 33,0 kg
 • Plus: reprodukcija boja i tonova je besprijekorna, uniformnost osvjetljenja, ISF režim, THX 4K certifikat, moguÊnost reprodukcije 4K sadržaja u 60 Hz (HDMI 2.0, DisplayPort), HEVC dekoder
 • Minus: Cijena
 • Ustupitelj i cijena: Panasonic, www.panasonic.hr, cijena: 24.999 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Panasonic TX-58AX800

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Panasonic TX-58AX800 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.