Samsung QE65S95B

Samsung QE65S95B

Impresivan debitant

Najnoviji Samsungov OLED televizor ima odličnu kvalitetu slike zahvaljujući naprednoj QD-OLED tehnologiji, a pritom je dojmljivo dizajniran i odlično opremljen. Bilo da je riječ o gamingu, sportskom sadržaju ili filmovima, ovo je odličan odabir.

QD-OLED televizori ove su se godine po prvi puta pojavili na tržištu. Trenutno su dostupni isključivo Samsungovi i Sonyevi QD-OLED televizori i to u dijagonalama od 55 i 65 inča. Što je zapravo QD-OLED?

Najjednostavnije rečeno, riječ je o kombinaciji quantum dot tehnologije za prikaz boja sa svim značajkama OLED-a kod kojeg je svaki piksel zasebno osvijetljen. Mi smo testirali najnoviji Samsungov S95B koji je prvi Samsungov TV temeljen na OLED tehnologiji nakon dugo vremena.

 

Samsung-OLED-TV-4.jpg

 

QD-OLED senzacija!

Samsungov 65-inčni S95B ističe se iznimno dopadljivim dizajnom. Poprilično je tanak, dolazi s vrlo elegantnim i masivnim stalkom, a rubovi oko ekrana svedeni su na minimum. Čak i dio koji sadrži elektroniku s donje strane ne doprinosi mnogo debljini uređaja. Nadalje, izvrsno je opremljen s ukupno četiri HDMI 2.1 priključka, odličnom bežičnom povezivošću i hrpom dodatnih opcija poput Ambient načina korištenja te podrške za SmartThings 2 i AirPlay 2.

Samsungova softverska platforma Tizen u ovogodišnjoj verziji 6.5 sada se proteže preko cijelog ekrana i podržava ogroman broj aplikacija. Usprkos tankom profilu, Samsung ovdje nudi vrlo solidne mogućnosti po pitanju kvalitete zvuka uz podršku za Dolby Atmos.

Samsungov Neural Quantum Processor 4K i ovdje je glavni „mozak“ zadužen za prikaz slike, s time da je sada prilagođen QD-OLED tehnologiji. Što se podrške za HDR tiče Samsung, nažalost, i dalje ne podržava Dolby Vison, tako da vam ostaju HLG i HDR10 u svim svojim varijantama.

 

Samsung-OLED-TV-5.jpg

 Ugodno iznenađenje: Čak četiri HDMI 2.1 priključka krase QE65S95B-ovu pozadinu

 

Najsvjetliji OLED

Kad bismo vam na najjednostavniji način htjeli zorno predočiti kvalitetu slike novog Samsungovog QD-OLED-a opisali bismo ga kao „nabrijani“ OLED s još boljim prikazom boja i općenito svjetlijom slikom.

Odlikuje ga izvanredni kontrast koji slici daje odličnu dinamiku, a boje su pritom, po pitanju zasićenosti i vjernosti, dojmljive. Osim toga, vidljivi kut zaista je iznimno širok, tako da ovaj TV možete gledati iz bilo kojeg kuta bez da izgubite na kvaliteti slike.

HDR sadržaj izgleda briljantno i to posebno u onim najsvjetlijim područjima. Ovo je bez sumnje najsvjetliji OLED televizor koji smo dosad vidjeli. Po nama, ovo je i prvi OLED kojeg možemo mirne duše preporučiti za korištenje u jako osvijetljenim prostorijama.

Sve osobine OLED tehnologije, u kombinaciji s brzim odzivom i visokom maksimalnom svjetlinom, čine ovaj televizor ponajboljim odabirom za prikaz sportskih sadržaja u jače osvijetljenim prostorijama. S obzirom na to da može postići višu maksimalnu svjetlinu od, primjerice, OLED televizora s LG-jevom tehnologijom, bit će bolji odabir za korisnike koji koriste televizor pri jačem osvjetljenju.

Predlošci Movie i Filmmaker očekivano su najbolji što se preciznosti i vjernosti boja tiče, a također su odlična osnova, posebno za gledanje HDR filmova. Naglasimo kako S95B podržava mogućnost kalibracije putem aplikacije na vašem pametnom telefonu, premda je broj podržanih telefona dosta malen, pa nismo mogli provjeriti kako to funkcionira u praksi. Rekli bismo kako S95B traži više korisničke intervencije za optimalnu sliku od LG-evih OLED-a, ali zato je konačan rezultat spektakularan. Naglasimo kako Samsung konstantno izbacuje nove nadogradnje firmwarea za ovaj TV, pa je svakako preporučljivo nadograđivati ga redovito s obzirom na novu tehnologiju.

 

Odličan za igranje

Samsungov Q-OLED također je i odličan TV za igranje videoigara. Ima punu podršku za HDMI 2.1, uključujući ALLM, VRR i 4k pri 120 Hz. Malen input lag i superbrzi odziv piksela formula su za superiorno gaming iskustvo. HDR igre doista izgledaju briljantno, međutim pripazite da odaberete pravu opciju za HDR Dynamic Tone Mapping.

Samsungova QD-OLED tehnologija već je na samom početku svog tržišnog nastupa pokazala veliki potencijal. Donosi vidljivo poboljšanje OLED tehnologije što se svjetline i prikaza boja tiče. Samim time S95B smješta se u sam vrh ponude trenutno dostupnih televizora.
Konačno, naglasimo kako je pozitivno to što ovaj Samsungov TV, premda se nazivno temelji na najnaprednijoj trenutno dostupnoj OLED tehnologiji, nije pretjerano skup. Posebno ako pogledamo veličinu dijagonale.

 

QE-1.jpg

Plus: QD-OLED tehnologija omogućuje vrhunsku kvalitetu slike, brz odziv, širok vidljivi kut, visoka maksimalna svjetlina, HDR performanse, Tizen Smart TV platforma, 4 HDMI 2.1 priključka uz podršku za 4k pri 120 Hz, ALLM i VRR

Minus: potencijalni rizik od trajnog burn-ina slike, dosta agresivan ABL u nekim slučajevima, izostanak podrške za Dolby Vision

 

POGLEDAJTE I OSTATAK USPOREDNOG TESTA TELEVIZORA VELIKOG FORMATA

VELIKI EKRANI ZA NOGOMETNA UZBUĐENJA

Blagdani i Svjetsko nogometno prvenstveno su pred vratima. Pravo vrijeme za kupnju novog televizora. Testirali smo stoga najpopularnije OLED televizore s tržišta koji su tradicionalno ponajbolji za prikaz sportskog sadržaja kako bismo doznali koji je najbolji za užitak u nogometnim uzbuđenjima. Uz to donosimo i test nekoliko jeftinijih atraktivnih QLED modela koji predstavljaju „best buy“ alternativu televizorima visoke klase.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung QE65S95B

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung QE65S95B - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.