LG OLED55C11

LG OLED55C11

Najisplativiji OLED!

Super popularna mainstream verzija LG-jeva OLED-a ove je godine s obzirom na još povoljnije cijene svakako najisplativiji high-end televizor na domaćem tržištu.

Ovogodišnja LG-jeva ponuda OLED televizora donijela nam je brojne zanimljive novosti, nakon dugo vremena tehnološki unaprijeđene OLED panele, ali i konačno dosta izraženu segmentaciju ponude LG-jevih OLED televizora koji se ove godine, osim po dizajnu, razlikuju s obzirom na cijenu te tehnološke i gaming mogućnost.

LG sada u svojoj ponudi ima cjenovno povoljne OLED televizore serije A1, nešto naprednije modele B1, mainstreamu dobro znanu C1 seriju, te G1 televizore koji posjeduju najnovije Evo OLED panele. Na samom vrhu LG-jeve OLED ponude nalaze se Z1 i Signature OLED televizori, no s njima već govorimo o iznimno skupim televizorima za korisnike dubljega džepa.

 

Prepoznatljiv dizajn

Iz ovogodišnje LG-jeve ponude OLED televizora, popularni mainstream model C1 izdvaja se kako trenutno uvjerljivo najisplativija opcija s obzirom na to da poput high-end G1 modela posjeduje najnoviji procesor slike LG α9 Gen 4, pri čemu je dosta jeftiniji. Istina, najnoviji Evo panel s nešto boljom maksimalnom svjetlinom nije prisutan kod C1, no s obzirom na ukupnu cijenu to niti ne smatramo prevelikim minusom.

Dizajn LG-jevih OLED televizora serije C nije se ni ove godine previše mijenjao, a dostupni su u dijagonalama od 48 do 83 inča. Sam OLED panel omogućuje iznimno tanak dizajn, s tim da je donji dio kod C1 ipak nešto deblji je mu se tamo nalazi sva elektronika.

 

LG OLED 55C1 5

Što se tiče opremljenosti, C1 ne donosi ništa osobito novo u odnosu na prošlogodišnji CX model. S druge strane, LG je već prošle godine kod C serije nudio neosporno ponajbolju opremljenost, pa tu nekog mjesta za puno poboljšanja nije ni bilo.

Primjerice, govoreći o C1, na raspolaganju su vam četiri HDMI 2.1 priključka s punom podrškom za sve napredne osobine poput eARC-a, ALLM-a, VRR-a i jasno 4K pri 120 Hz. Nadalje, bežičnu povezivost osiguravaju WiFi 802.11ac i Bluetooth 5.0 moduli, a televizor uz to posjeduje ukupno 3 USB priključka.

Već smo spominjali kako je LG ove godine redizajnirao svoj Magic Remote, odnosno daljinski upravljač isporučen s njihovim televizorima. Nešto je drugačijega, sada više kvadratičnog oblika, a dodane su i neke zasebne tipke za streamning servise poput Disney+-a i Rakuten TV-a.

 

Novi webOS

Vizualan redizajn sučelja doživio je i LG-jev webOS koji je sada dogurao do verzije 6.2. Ovogodišnje sučelje doživjelo je određene promjene, pa je sada u svojoj osnovi organizirano u zasebne kartice ili widgete te prekriva kompletan ekran. U sredini se nalazi traka s najčešće korištenim aplikacijama, a na samom dnu posebne kartice za brz pristup priključenim uređajima i drugim mogućnostima vezanim uz prijam TV programa.

 

LG OLED 55C1 2

Ako ste navikli na neku od prethodnih verzija webOS-a, novo će vam sučelje ispočetka djelovati manje pregledno, no sve je stvar navike.

Nedvojbeno je kako webOS i dalje omogućuje jednostavno korištenje televizora, a sadrži podršku za ogroman broj aplikacija, kao i za sve najpopularnije streaming servise. Također su u potpunosti podržani Appleovi AirPlay2 i Homekit, međutim, webOS nema integriranu podršku za Chromecast.

 

OLED je i dalje na vrhu!

Za razliku od redizajniranog webOS-a, kvaliteta slike kod LG-jeve C serije OLED-a nije se mijenjala, što je dobro jer je i dalje vrhunska. LG je i kod C1 zadržao sve prošlogodišnje predefinirane profile za prikaz slike. Tradicionalno profili Cinema te ISF Bright i Dark omogućuju najvjerniji prikaz boja i ponajbolji prikaz SDR i HDR sadržaja. Ovoga nam se puta učinilo kako su ostali profili još manje upotrebljivi nego ranije uz dosta „hladne“ boje.

Inače su sami izbornici za podešavanje svih parametara uređaja ove godine podijeljeni u četiri osnovne kategorije: općenite postavke, sliku, zvuk i podršku. Ono što nam se nije dopalo je što je opcija za isključenje štednje energije (koja uključuje i automatsko podešavanja svjetline) skrivena unutar izbornika koji uključuje opcije za rješavanje problema s OLED panelom.

 

LG OLED 55C1 4

Govoreći o procesoru slike, LG se i dalje oslanja na svoj procesor Alpha 9, sada već četvrte generacije. Ove su vam godine na raspolaganju nove AI opcije za automatsku prilagodbu slike i zvuka ovisno o izvoru i sadržaju. Alpha 9 i dalje je vrlo sposoban procesor slike koji omogućuje izvrsnu obradu video signala, kao i odličan upscailing s nižih rezolucija.

LG-jev TrueMotion sustav za prikaz slike u pokretu također je jedna od ponajboljih na tržištu što ovaj TV čini idealnim za prikaz sportskih sadržaja, ali i filmova s obzirom na low frame rate kompenzaciju za 24 fps sadržaj.

 

Odličan gaming TV!

HDR sadržaj i dalje kod OLED televizora izgleda izvrsno, prije svega zbog beskonačnog kontrasta i usprkos činjenici kako po pitanju maksimalne razine svjetline OLED televizori sada dosta zaostaju za, primjerice, Mini-LED konkurentima.

Novost je svakako i Game optimiser način rada namijenjen igranju igara u koji se TV automatski prebacuje prilikom detektiranja primjerice najnovijih konzola poput PlayStationa 5. Ovdje je zapravo riječ o hubu s posebnim prikazom svih informacija i opcija vezanih uz gaming mogućnosti televizora. Opcija je zaista mnogo, no smatramo kako bi neke od njih trebale biti lakše dostupne i izvan Game optimisera. Međutim, u svakom slučaju C1 posjeduje impresivne gaming mogućnosti, bilo da koristite konzolu ili PC.

 

LG OLED 55C1 1

 

Prije svega iznimna brzina odziva OLED televizora i nizak input lag omogućuje superiorno gaming iskustvo. S obzirom na pad cijena OLED televizora u posljednje vrijeme, nema nikakve dvojbe kako je LG-jev C1 trenutno daleko najisplativiji televizor visoke klase na našem tržištu. OLED omogućuje vrhunsku kvalitetu slike, opremljenost je odlična, a gaming mogućnosti izvrsne.

Nije dakako savršen. OLED i dalje sa sobom donosi potencijalni rizik od trajnog burn-ina slike, a maksimalna razina svjetline prilično je skromna za današnje pojmove u usporedbi s LED modelima.

 

Plus: Dizajn, superiorna kvaliteta slike, širok vidljivi kut, odličan prikaz HDR sadržaja, izvrsne gaming osobine (VRR, AMD FreeSync i Nvidia G-Sync compatible, ALLM), 4 HDMI 2.1 priključka, webOS u najnovijoj verziji

Minus: Potencijalni rizik od trajnog burn-ina slike, ABL efektivno smanjuje maksimalnu svjetlinu ovisno o prikazanom sadržaju, maksimalna razina svjetline nije na razini high-end LED televizora

 

USPOREDNI TEST TELEVIZORA: KOJI ODABRATI?

MINI-LED U LOVU NA OLED

2021. godina na tržište nam je televizora donijela nekoliko tehnoloških novotarija, prije svega Mini-LED televizore koji na papiru obećavaju dosada ponajbolju kvalitetu slike među LED modelima. Istovremeno su OLED televizori sve jeftiniji, a QLED modele sada već možemo pronaći u mainstream segmentu.

Više informacija

  • Model: OLED55C11LB
  • Smart TV: Da
  • Multimedijska podrška: Da
  • Potrošnja struje: 162 kWH/ 1000 h rada SDR/ 273 kWh/ 1000 h HDR
  • Veličina ekrana: 55 inča
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 5
  • Mogućnosti: 5
  • Proizvođač: LG
  • Vrsta panela: OLED
  • Dijagonala/ rezolucija: 55 inča (139 cm) / Ultra HD 3840x2160 piksela
  • Kut vidljivosti: 178°
  • Osvježavanje: 120 Hz
  • TV tuneri: 1x DVB-T/​-T2/​-C/​-S/​-S2 HEVC (H.265)
  • AV priključci: 4x HDMI 2.1 (ARC, eARC, CEC), digital audio Out (1x optical)
  • Procesorske jezgre: A9 Gen4 AI 4K
  • Zvučnici (RMS): 40 W (2.2 channel)
  • HEVC (x265) kodek: Da
  • Miracast / DLNA: Da
  • HDR kompatibilan: HDR 10, HDR10 Pro, Dolby Vision IQ, HLG
  • Ostali priključci: 3x USB 2.0, 1x LAN, 1x CI 1.4
  • Dodatno/Ostalo: 4k@120 fps, ALLM, VRR, AMD Freesync Premium, Nvidia G-Sync compatible, Apple AirPlay2
  • SMART platforma: webOS 6.2
  • Dimenzije: 1228x 706x 251 mm (sa stalkom)
  • Masa: 23 kg (sa stalkom)
  • Plus: dizajn, superiorna kvaliteta slike, širok vidljivi kut, odličan prikaz HDR sadržaja, izvrsne gaming osobine (VRR, AMD FreeSync i Nvidia G-Sync compatible, ALLM), 4 HDMI 2.1 priključka, webOS u najnovijoj verziji
  • Minus: potencijalni rizik od trajnog burn-ina slike, ABL efektivno smanjuje maksimalnu svjetlinu ovisno o prikazanom sadržaju, maksimalna razina svjetline nije na razini high-end LED televizora
  • Ustupitelj i cijena: LG, Cijena: 8.289,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za LG OLED55C11

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

LG OLED55C11 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.