Panasonic TX-65AX900

Panasonic TX-65AX900

Panasonicova post-plazma era

Kako će izgledati Panasonicova tržišna utakmica nakon gašenja plazme tek ćemo vidjeti, no s AX900 modelom uspio je postaviti ljestvicu jako visoko u odnosu na korejsku konkurenciju

Najbolji Panasonicov televizor za 2014. godinu je stigao. Riječ je o modelu AX900 koji nam dolazi u respektabilnih 65 inča, i zajedno s masivnim postoljem, to je čak 75 kilograma čistog zadovoljstva. Izrađen poput tenka, iznutra i izvana, ovaj televizor Panasonicova je uzdanica da se iskupi svim zaljubljenicima u high-end igračke kao nadoknadu za gašenje pogona plazma televizora.

Panasonic TX 65AX900E 8

Gledanje na mobu TV Anywhere funkcija preko Panasonicovog clouda omogućava gledanje sadržaja na smartphoneu bilo gdje, uz dostupnu podatkovnu vezu
 

Iz kutije pa na zid

Tek nakon što prolijete nekoliko decilitara znoja kako biste izvadili i postavili ovaj masivni ekran slijedi tuširanje, a onda u miru prolazak kroz inicijalizacijski postupak. Pri prvom uključivanju se postavljaju parametri slike, jezika, mreže, zvuka, kreira se profil te zadaje izgled „radne površine“ pametnog sučelja. Tek tada je TV spreman za adekvatno korištenje.

Dakle, potreban je cijeli jedan sat prije nego uživanje započne, no u cijelom tom procesu divit ćete se sitnicama poput daljinskog upravljača izrađenog od aluminija, tijelu televizora s metalnim okvirom čija se kvaliteta doslovno osjeti pod prstima, „cable management“ sistemu u stalku TV-a, zapazit ćete čak četiri aktivna ventilatora na stražnjoj strani TV-a koji nagovještavaju ozbiljnu procesorsku snagu.

Usput ćete vidjeti i pasivni radijator (pasivni zvučnik za bolju definiciju i dubinu basa) na stražnjoj strani, pa će vam kasnije biti jasno zašto AX900 ima jedan od najboljih zvučnih sustava koje smo ikada slušali na TV-u. Uz ovu hrabru izjavu podsjetili bismo kako nam je kroz ruke prošao i Sony Bravia KD-65X9005, no Panasonic zvuči bolje. Osim klasičnog, u paketu dolazi i premium aluminijski pametni touch upravljač, pasivne 3D naočale (što preferiramo u odnosu na aktivna rješenja), a cijeli Smart TV sustav ima napredna rješenja poput autentikacije korisnika putem integrirane kamere. Zaboravite staromodni unos alfanumeričkih znakova s daljinca kao lozinku koju skrivate dlanom ruke od ukućana kada želite na Facebook putem TV-a, dovoljno je dopustiti TV-u skeniranje lica. Puno je tu stvari koje su nas impresionirale, čak i prije nego smo podrobnije pogledali u opcije.

Uz Sharp, Panasonic je jedino veće ime koje ima tradiciju svoje top modele opremati THX certifikacijom slike, a AX900 ima ih nekoliko. Osim „kino“ THX profila tu je i „Bright Room“ THX, ali mi mu nismo bili pretjerano skloni kao onom prvom. TV posjeduje i profi profile koji se mogu koristiti kada kalibrirate ekran (raspoloživa dva profila), no standardni režimi prikaza i THX su toliko dobro pogođeni da jednostavno nismo ništa dirali – ajde da se i to jednom dogodi.

Panasonic TX 65AX900E 17

Klasika i touch Uz “običan” daljinac, u paketu dolazi manji s dodirnom površinom. Oba su izrasđena od aluminija
 

Inspekcija mogućnosti

Panasonic AX900 model predstavljen je kao televizor koji ima podjednako dobru definiciju crne boje kao i bilo koji plazma TV izašao s njihove proizvodne trake. Kažu „opremljen je studio master kvalitetom boje te predstavlja sve što i plazma, no ovoga puta u LCD izvedbi“. E sad… iza ovih pomalo „nabrijanih“ izjava kao i obično krije se marketing koji cilja na sve one nesretne AV entuzijaste koji nisu na vrijeme pohrlili u trgovine i kupili zadnje Panasonicove plazme, pa drugim riječima to mogu sada učiniti. Da skratimo priču.

Definicija crne nije jednaka onoj kakvu smo imali na GT i VT modelima prošlogodišnjih plazmi, no u klasi je najboljih LCD televizora na tržištu u ovome trenutku. Ništa bolje, ništa lošije (imajte na umu da AX900 ima lokalno zatamnjenje LED osvjetljenja u čak 128 zona na ekranu). No, ako se već moramo držati usporedbe s plazmom onda možemo reći da je kontrast viši nego na spomenutim plazmama. Obzirom kako AX900 postiže znatno svjetliju bijelu i tek nešto manju dubinu crne od navedenih plazmi, ukupni kontrast je veći. No, ako ostavimo ovo cjepidlačenje po strani, ono što ovaj TV čini veličanstvenim je potpuna prezentacija slike koja uključuje više faktora: obrada pokreta, izniman gamut i zapanjujuća oštrina slike, zbog koje ćete poželjeti pomaknuti fotelju na 2 metra udaljenosti od ekrana. To su performanse u kojima AX900 pokazuje svoje mišiće u odnosu na konkurenciju, kao i masa naprednih opcija koje ćete pronaći u OSD-u, za sliku i zvuk. Tako je primjerice u izborniku TV-a moguće podesiti i udaljenost od stražnjeg zida kako bi DSP algoritam akustički prilagodio zvuk prostoru.

AX900 ima i opciju virtualne emulacije surround zvuka koja radi prilično uvjerljivo. No, najviše nas je impresionirala kvaliteta te rezolucija zvuka koja je zapanjujuća prema „TV standardima“. AX900 podržava i najnoviji HDCP 2.2, HDMI 2.0 i ima integrira HEVC dekoder koji se pretežno koristi pri streamingu 4K materijala na VOD uslugama poput Netflixa. Bez obzira na to, HEVC je jedna od stvari (kao i HDMI 2.0) koja je na svakom skupljem 4K TV-u „must have“, a kako će se situacija točno razvijati s nativnim 4K video materijalom ćemo vidjeti u budućnosti. U svakom slučaju AX900 ima sve, pa i više. Pod time ciljamo na DisplayPort priključak, pa se ovaj TV može koristiti i u „profesionalne“ svrhe.

Panasonic TX 65AX900E 16

Pasiva Kod Panasonica je ipak prevladala pasivna tehnologija 3D prikaza, a fensi naočale dolaze u paru uz telku
 

Veliki TV u ne tako velikoj sobi….

Dizajn AX900 modela podsjeća nas pomalo na Sony NX800, monolitni TV. Oba televizora konstruirana s ciljem da ih se gleda pod malim kutom od 7-10 stupnjeva nagiba. Panasonic AX900 dolazi s vrlo masivnim postoljem na koji se TV zapravo oslanja i djeluje poput golemog okvira za sliku kakav biste držali na noćnom ormariću. Donji rub AX900 osvijetljen je plavim LED svjetlom koje mu daje „high-tech look“, prema želji, svjetlo je moguće u OSD-u ugasiti.

Za test smo koristili Panasonicov DMP-BDT700 Blu-ray player, i nativni 4K sadržaj uz „standardni“ FullHD. 4K rezolucija možda nema mnogo smisla na manjim dijagonalama, no 65“ sasvim je adekvatna za 8 milijuna piksela i razlika u gustoći je u odnosu na FHD ekran primjetna. Zbog rezolucije i widescreen omjera filmova u 2,35:1 formatu, ne trebate imati dnevni boravak od 30 kvadrata da biste smjestili ovakav ekran. Prema THX propisima idealna bi udaljenost u tim uvjetima bila 2,2 do maksimalnih 2,5 metara kada gledate film. Kako se rezolucija povećava i omjer video sadržaja mijenja iz 16:9 u još izduženiji 21:9 format tako se i spomenuti propisi prilagođavaju. AX900 zaista je nemoguće naći ozbiljnu manu osim cijene.

Kamera koja prepoznaje lice i omogućava prijavu na profil bez unosa lozinke je originalno i praktično rješenje. Moguće je kreirati do šest različitih profila na jednom TV-u. TV Anywhere funkcija omogućava dijeljenje multimedije putem Panasonicovog clouda, pa je sadržaje moguće gledati na tabletu ili pametnom telefonu, laptopu ili PC-ju bilo gdje u kući preko LAN-a ili WiFi-ja, ali i bilo gdje u svijetu preko 3G/4G mreže. Od „neuobičajenih“ opcija tu je Bluetooth za spajanje, s primjerice, bežičnim slušalicama i NFC za brzinsko uspostavljanje veze sa smartphoneom. Dovoljno je odložiti mobitel pored TV-a i unutar pametnog sučelja na velikom ekranu pogledati slike snimljene kamerom telefona, pogledati video ili slušati muziku. Sve vrlo lako i intuitivno bez potrebe za naprednom konfiguracijom.

AX900 pravi je div, ne po pitanju veličine nego po sirovim performansama prikaza koje su zasigurno u top 5 LCD televizora koje smo ikada imali na testu. Reći da je najbolji bilo bi nepravedno prema ostalima, no ovaj TV ima jednu od najprirodnijih i najbolje izbalansiranih boja. Nijanse i prijelazi tonova djelovali su besprijekorno u kadrovima prirode, zelenila, vode i prikaza ljudi, kože, neba i oblaka. Definicija crne boje kao i kontrast također prate visoki standard no ono ipak važnije (za jedan televizor ovolike dijagonale) je uniformnost pozadinskog osvjetljenja koja je vrlo dobra po cijeloj površini ekrana. Opremljen svim aktualnim AV priključcima, certifikatima, dekoderima i obradom slike, teško mu je naći manu. Dakako tu je cijena, no kako je riječ o najboljem što Panaosonic trenutno ima u ponudi, to nas niti ne začuđuje.

Više informacija

 • Model: Panasonic TX-65AX900
 • Ukupna ocjena: 4,7
 • Performanse: 5
 • Mogućnosti: 5
 • Cijena: 4
 • Proizvođač: Panasonic
 • Tip: IPS 3D Smart TV LED (Local Dimming Ultra)
 • Dijagonala/ rezolucija: 65” / 4K
 • Kut vidljivosti: 178/178
 • Osvježavanje: 3500 Backlight Scanning 4K IFC PRO AV priključci: 4 x HDMI, DisplayPort, komponentni, kompozitni, 3,5 mm , Scart (adapter)
 • Dodatno/Ostalo: Quad Core Pro5 procesor, integrirana kamera, Bluetooth, NFC, DLNA, Virtual Dolby zvuk, WiFi, THX, touchpad daljinski, LAN, SD čitač kartica, 3 x USB
 • Dimenzije: 1457 x 864 x 60 mm
 • Masa: 52,0 kg
 • Plus: Referentni prikaz boja i kontrasta, HEVC dekoder, oštrina pokretne slike, 24p izgleda odlično i bez interpolacije, podrška za multimedijske formate, kvaliteta zvuka, aluminijska obrada kućišta i daljinskih upravljača, USB 3.0 podrška, Bluetooth i NFC, THX profili i ISF, DisplayPort v1.2
 • Minus: Cijena
 • Ustupitelj i cijena: Panasonic, www.panasonic.hr, cijena: 44.999,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Panasonic TX-65AX900

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Panasonic TX-65AX900 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.