Panasonic GZ950E - 4.0 out of 5 based on 1 vote
Panasonic GZ950E

Panasonic GZ950E

OLED za filmofile

Cjenovno najpristupačniji Panasonicov OLED televizor odlikuje se odličnom kvalitetom slike i iznenađujuće dobrom kvalitetom zvuka. Opremljen je s modernim procesorom slike HCX Pro, a Panasonic je u suradnji s Hollywoodskim filmašima posebno prilagodio osobine prikaza kako biste što vjernije doživjeli ideju filmskih stvaratelja. Softversko sučelje, međutim, nije jača strana ovog televizora

Pomalo je otužno vidjeti nekadašnjeg tehnološkog tržišnog lidera, poput Panasonica, kako je prisljen kupovati OLED panele od LG-a kako bi ostao konkurentan u segmentu televizora visoke klase. No doba legendarnih Panasonicovih plazma televizora davno je prošlo.

Danas je OLED neosporni vladar tržišta kada govorimo o televizorima najviše klase. Tako da je Panasonic prisiljen „tući“ se za svoje mjesto pod suncem koristeći pritom tehnološku inovaciju direktnog konkurenta.

 

Hollywood u vašem domu!

Međutim neke se stvari nikada ne mijenjaju. Panasonic i dalje zna kako napraviti kvalitetan televizor. Dobar pokazatelj je i testirani model GZ950E. Riječ je o cjenovno najpovoljnijem Panasonicovom OLED televizoru koji je opremljen s najnovijim procesorom slike HCX Pro.

Dizajnom nalikuje na svaki drugi OLED. Tanak ekran veličine 55 inča u ovom je slučaju spojen s jednostavno dizajniran postoljem.

 

Prvu korisničku interakciju s novim televizorom svi ćemo zapravo napraviti pomoću daljinskog upravljača. U ovom slučaju doživjeli smo svojevrsni deja vu. Naime, daljinski kod ovog televizora svojim se dizajnom ne razlikuje previše od daljinaca koje smo viđali s Panasonicovim televizorima unatrag zadnjih desetak godina.

Ovakav retro daljinac je i dalje prilično funkcionalan, međutim konkurencija je u tom pogledu opako otišla korak, ako ne i dva, dalje. Nakon što smo prvi puta uključili ovaj Panasonicov OLED televizor i proveli inicijalna podešavanja, dočekalo nas je minimalistički dizajnirano softversko sučelje.

Panasonic ga zove „My Home Screen 4.0“. Primijetili smo kako osnovni izbornici za podešavanje slike i dalje izgledaju isto kao i prije desetak godina. Super, ako ste već bili vlasnik Panasonicovog televizora. Brzo ćete se snaći. Opcija dakako ima daleko više nego ranije.

 

Nažalost, realno gledajući, softverska platforma, odnosno samo smart TV sučelje nije na razini kakvu očekujemo krajem 2019.godine. Daleko je to od jednostavnosti korištenja Samsungovog Tizena ili LG-jevog webOS-a.

Ova su sučelja daleko vizualno dotjeranija, što nas i ne čudi. Dok su Samsung i LG godinama mnogo ulagali u razvoj svojih sučelja, Panasonic je dosta lutao (sjećamo se i FirefoxOS-a). Jednostavno rečeno, ovakvo sučelje djeluje dosta zastarjelo, a i broj dostupnih aplikacija je daleko manji nego što je to slučaj kod konukrencije.

 

Super slika i dobar zvuk!

Premda vas neće osvojiti svojim korisničkim sučeljem, ovaj Panasonicov televizor svakako će vas oduševiti kvalitetom slike. OLED očekivano briljira po pitanju kontrasta i dinamičkog raspona. No ključna je komponenta svakako Panasonicov najnapredniji procesor slike HCX Pro.

Panasonic se dosta hvali suradnjom s Hollywoodskim filmašima kako bi slika bila što vjernija onome što su zamislili filmski stvaratelji. U svakom slučaju ukoliko se malo poigrate s dostupnim opcijama za kvalitetu slike, moguće je dobiti jako dobre rezultate uz vrlo prirodan i vjeran prikaz boja. Upscailing sadržaja na native rezoluciju radi više nego dobro, pa se ne gubi previše detalja i oštrine.

 

HDR sadržaj izgleda odlično. Panasonic se kod dostupnih predložaka slike trudio da slike budu što vjernije i prirodnije, što pozdravljamo, premda će nekima na prvi pogled izgledati manje atraktivno nego kod nekih konkurentskih modela.

Zgodna opcija je i posebna kalibracija za Netflix koja bi trebala omogućiti najbolju moguću kvalitetu slike kod gledanja streaming sadržaja. GZ950E je i odličan gaming televizor s malim ulaznim kašnjenjem i odličnim odzivom.

Također ima poršku za Auto Low Latency Mode (jedna od mogućnosti koje donosi HDMI 2.1) koja, istina, radi isključivo s nekim modelima igraćih konzola. Pune podrške za HDMI 2.1 ovdje nema.

 

Pozitivno iznenađenje svakako su i ugrađeni zvučnici s podrškom za Dolby Atmos. Kvaliteta zvuka je iznad prosjeka i pridonosi ugođaju u filmovima i igrama.

Ukoliko su vam kvaliteta slike i zvuka na prvom mjestu ovaj Panasonicov OLED televizor bit će odličan odabir, posebno što mu cijena na domaćem tržištu vrlo konkurentna. Međutim, ako su vam prilično važne smart TV opcije, dorađenost sučelja i dodatne mogućnosti, Philipsovi i LG-jevi OLED modeli u tom segmentu ipak nude daleko više.

Više informacija

  • Model: TX-GZ950E
  • Smart TV: Da
  • Potrošnja struje: prosječna 117 W, nazivna 347 W
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Isplativost: 5
  • Ergonomija: 4
  • Mogućnosti: 4
  • Proizvođač: Panasonic
  • Vrsta panela: OLED
  • Dijagonala/ rezolucija: 3840x2160 piksela, frekvencija osvježavanja 120 Hz max, 55"
  • Zvučnici (RMS): Cinema Surround Pro, snaga ukupno 50 W (2x 10 W, 2x 15 W), podrška za Dolby Atmos
  • Ostali priključci: 4x HDMI 2.0 (ARC, CEC), 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, 1x Ethernet, 1x CI+ 1.4, 1x komponentni videoulaz RCA Phono, 1x digitalni audio izlaz, antenski priključak
  • Dimenzije: 1228 x 774 x 300 mm (s postoljem)
  • Masa: 27,5 kg (s postoljem)
  • Plus: dizajn, odlična kvaliteta slike, vrlo dobar zvuk, podrška za HDR 10/HDR 10+ i Dolby Vision, podrška za Auto Low Latency Mode
  • Minus: izostanak podrške za HDMI 2.1 i eARC, zastarjelo softversko sučelje uz manji broj dostupnih aplikacija, potencijalni rizik od burn-ina slike
  • Ustupitelj i cijena: Panasonic www.panasonic.hr Cijena: 15 999 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Panasonic GZ950E

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Panasonic GZ950E - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.