LG OLED55C8PLA

LG OLED55C8PLA

Sve (ni)je tako crno


Korak naprijed za svjetlinu uz već standardno jak prikaz crne boje. Među adute treba ubrojiti i brzi WebOS te kvalitetan upscale, kao i podršku za HDR

LG je i ove godine predstavio novu liniju OLED televizora, a jedna od glavnih stavki prilikom predstavljanja bio je novi procesor nazvan Alpha 9. On neće biti dostupan u svim modelima OLED televizora i zapravo je model C8 ulazni za ovaj procesor, kojemu su među glavnim zadacima smanjenje šuma i pomoć pri oštrini i prikazu boja.
Prije nego što provjerimo novi procesor, ujedno i najveći upgrade na ionako odličan OLED panel, krenimo s dizajnom i izradom. I dalje je tu prisutan tanak obrub ekrana, koji izgleda kao da drži samo prednju staklenu plohu. Staklo je i na drugoj strani ultratankog OLED panela, no tu je i plastična „kutija“ nalijepljena na stražnju stranu u kojoj se krije hardver koji pokreće UHD telku. Kućište u kojemu su smješteni procesor i elektronika debljine je 5 cm, a tu se nalaze i svi priključci, pri čemu treba izdvojiti četiri HDMI porta (svi s podrškom za 4K i HDR) uz tri USB sučelja i CI slot.

LG OLED 55C8PLA prvaNovost je i stalak – lijepo dizajniran, aluminijski, sa zavojitim padom prema naprijed. Takav dizajn uz estetsku ima i funkcionalnu svrhu – kako bi zvuk iz zvučnika smještenih na donjoj strani kanalizirao prema naprijed, i to radi uspješno. Kad smo se već dotakli zvuka, treba reći da LG dolazi s certifikatom Dolby ATMOS, što znači da ćete i bez posebne opreme dobiti dojam prostornosti iz zvuka, a imate li jednako certificirano kućno kino, to ide još korak dalje. Ako vaš signal nema u sebi ugrađen Dolby, bolje je isključiti tu opciju u postavkama zvuka, inače će zvuk biti iskrivljen.
Što se tiče kvalitete slike, ponavljamo i u ovom slučaju mantru o OLED panelima (koje LG radi i za druge proizvođače), a to je da ima nevjerojatan, skoro apsolutan prikaz crne boje. Kod ovogodišnjeg panela maksimalna svjetlina došla je do skoro 800 nita. I iako nije ni blizu high-end LED televizorima (ponajviše Samsungovim QLED), kontrast koji pruža nevjerojatan je. LG podržava HDR 10 Pro, HLG i Advanced HDR od Technicolora, pri čemu jedino nema podršku za HDR10+ format. I dalje se ovdje radi o 10-bitnom panelu s fenomenalnim prikazom boja, kontrastom i već spomenutim impresivnim prikazom crne. Budući da s impresivnom crnom ide ruku pod ruku još od prve generacije OLED-a, provjerili smo kako izgledaju vrlo tamne scene gdje su prije ovi paneli imali problema s detaljima. Čini se da je novi procesor i tu dobro odradio posao. A što se tiče slike, nemamo većih zamjerki. Ovo je ujedno i panel koji ima među bržim odazivima u svijetu televizora i stoga je prilično pogodan za gaming. Međutim, gledajući... Hmm, testirajući televizor na (za nas sretnom) Svjetskom prvenstvu primijetili smo da slika u pokretu ima još mjesta za napredak.
Televizor dolazi s operativnim sustavom WebOS 4.0, koje je među najboljim pametnim sučeljima za televizore, jako brzo i responzivno s bogatim izborom aplikacija i podrškom za Netflix i Amazon Prime video. Tu je i poznati „magic remote“ daljinski upravljač, kojime se pomoću kursora može brzo upravljati po ekranu.

LG OLED 55C8PLA V DrugaI dok možda Android TV ima nešto veći broj aplikacija, brzina i logika definitivno je na strani WebOS-a. Što se tiče postavki slike, opcije su: živo, standardno, eco, kino, sport, igra, HDR efekt, technicolor i dvije stručne isf opcije. Najbolji dojam imali smo na standardnim postavkama, dok je živo malo presaturirala boje. Ako vam to nije dosta, mogu se posebno podešavati OLED osvjetljenje, kontrast, svjetlina, oštrina, boja, sjene i temperatura boje. U naprednim postavkama možete se baviti procesuiranjem slike poput smanjenja buke, TuMotion postavki, MPEG smanjenja šuma digitalnih kanala i opcije zaštite očiju pri kretnjama. Generalno, ovisno o signalu, treba se poigrati s postavkama. Engine pomaže kada se radi o upscaleu, ali kod slike nogometa najbolje smo rezultate dobili isključivanjem postprocesuiranja signala.
Ukupno gledajući, LG je napravio još jedan iskorak s inače odličnim performansama OLED panela, sada s novim procesorom slike, malo većom svjetlinom ekrana i ukupno kvalitetnim paketom u kojemu treba pohvaliti WebOS sučelje. Zvuk kvalitetom varira, ali ima Dolby Surround podršku, pa uz pravi sadržaj može ugodno iznenaditi.

Više informacija

  • Model: 55C8PLA
  • Smart TV: Web OS 4.0
  • Ukupna ocjena: 4,5
  • Performanse: 5
  • Mogućnosti: 5
  • Cijena: 4
  • Proizvođač: LG
  • Tip: OLED
  • Dijagonala/ rezolucija: 55 inča
  • Kut vidljivosti: 178
  • AV priključci: 4 x HDMI (HDCP 2.2), optički izlaz, CI slot
  • Ostali priključci: 3 x USB, LAN, slušalice
  • Dimenzije: 1228 x 757 x 230 mm, VESA: 300 x 200
  • Masa: 19,1 kg
  • Plus: Kontrast, prikaz boja, apsolutna crna, nizak input lag, HDR, upscale mogućnosti
  • Minus: Slika u pokretu može biti bolja, zvučna slika nije uvijek idealna
  • Ustupitelj i cijena: LG Hrvatska www.lg.hr 13.774,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za LG OLED55C8PLA

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

LG OLED55C8PLA - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.