LG OLED55B6 - 5.0 out of 5 based on 1 vote
LG OLED55B6

LG OLED55B6

Veliki mračnjak

Pristupačni(ji) OLED TV iz LG-ja napravio je neke kompromise na dizajnu, ali ono glavno, kvaliteta prikaza ostala je na vrlo visokoj OLED razini.

Što je to što OLED modele ističe iz šume vrhunskih televizora na tržištu? OLED je tehnologija koja je popunila prazninu nastalu povlačenjem plazma TV-a s globalnog tržišta. Uz to je posramila svaki plazma televizor usporedi li se prikaz kontrasta i definiciju crne boje, sve one adute koje je plazma držala nad LED-om/LCD-om. Osim toga, OLED za razliku od navedenih nema problema s neuniformnim pozadinskim osvjetljenjem, pojavom „cloudinga“ i općenito konzistencijom prikaza crne boje. Što to znači? Da ovaj TV u apsolutno zamračenoj prostoriji ne isijava svjetlost i kada prikazuje crnu boju ne emitira ništa prema gledatelju.

LG OLED55B6 4

PREDNOST LG-JEVE OLED TEHNOLOGIJE JE: debljina ekrana pa je moguć vrlo tanak ekran, kontrast i kutovi gledanja su besprijekorni. Nadalje, kod OLED-a nema zamućenja slike, nema distorzije i curenja boja, ali se nude fantastičan kontrast, prava crna boja, široki kutovi gledanja i odlična reprodukcija boja. OLED nema nedostatke s kojima se susreću ostale tehnologije proizvodnje televizijskih ekrana.

Ukratko, TV je u mraku nevidljiv, neprepoznatljiv, a razlika crne boje na ekranu u odnosu na rub TV-a ne postoji. Kako je to postignuto? OLED ne koristi pozadinsko osvjetljenje već svjetlost emitiraju sami podpikseli - ili ju ne emitiraju. Naprosto je nevjerojatno gledati ovaj TV u potpunom mraku, scene poput zvjezdanog neba izgledaju fenomenalno. Idealno za videofile. Dojam se gubi ako je u prostoru bilo kakvo svjetlo, pa makar i ambijentalno. Rezultat tehnologije u kojoj svaki piksel emitira svoje svjetlo je nevjerojatan kontrast i preciznost o kojoj trenutačne LCD tehnologije ne mogu niti sanjati.
Svjetlina od 650 nita viša je od cjelokupnog rangea LG OLED-a iz prošle godine. Performanse slike zadovoljavaju UHD premium certifikat, a B6 model podržava Dolby Vision HDR i HDR10. Iako kvalitetom izrade ponešto zaostaje za vrhom OLED TV ponude LG-ja u koju spadaju modeli E6 i G6, kvaliteta prikaza testiranog modela je na razini.

WebOS

Platforma je definitivno preboljela dječje bolesti i postala brza, responzivna i nema više sporijih učitavanja izbornika, laga i sporijeg učitavanja aplikacija. LG content za nijansu je slabiji pa tako u ponudi ima dosta aplikacija, ali ne više toliko besplatnog sadržaja. Ali ako imate HBO GO i Netflix account ovaj model se pretvara u pravi media centar. I inače LG modeli vrte apsolutno sve što u njih gurnete pa nećete imati problema s formatima datoteka, ako ste među onima koji ih skidate s P2P mreža. Za pravi doživljaj treba ipak nabaviti Blu-ray player s mogućnošću puštanja 4K videa ili mrcinu od PC-a te uživati u filmovima ili gamingu na ovom nevjerojatnom ekranu.
Već par sezona je prošlo od predstavljanja MagicMotion daljinskog upravljača, čije su mogućnosti sada integrirane u „normalni“ daljinski upravljač pa možete upravljati klasičnim načinom ili kursorom pomicati po ekranu u miš stilu te tako brzo prolaziti kroz opcije. Inače postavke televizora napravljene su u material design izborniku koji nudi ekspresne, ali i u podizborniku mnogo detaljnije postavljanje.
OLED55B6 podržava streaming medija preko DLNA ili Bluetootha, a u idealnoj dnevnoj sobi ne bi bilo loše spajanje na NAS server ili HTPC s 4K mogućnostima.

Žestoko protiv HDR LCD-ova

Ovo je fenomenalna godina za televizore s vrhunskim HDR modelima LCD-a iz Samsunga, Panasonica pa i Philipsa. LG i u tom polju ima adute, ali OLED je ona prava žestoka konkurencija koja nudi ono što ovi LCD-i unatoč vrhunskim performansama ne mogu, a to je gotovo apsolutna crna i nevjerojatan kontrast, prikaz boja i dinamički raspon. Osim kontrasta prikaz boja je snažan, definiran i ono što se često opisuje kao živopisan, no to na OLED-u dobiva sasvim novu dimenziju.

LG OLED55B6 8

SUČELJA: Na za OLED ne baš tankom modelu dolaze 4 HDMi izlaza verzije 2.2, a uz hrpu drugih priključaka ima i WiFi ac podršku, Simplink, DLNA...

Imajte na umu da osvjetljenje odnosno intenzitet bijele boje nije preporučljiv na OLED-ima postavljati na maksimalnim vrijednostima. Ne iz razloga jer će naštetiti definiciji crne boje već će se neki detalji u sjenama izgubiti u procesu. Tu dolazimo do dijela u kojima su rivali iz vrha LCD ponude u maloj prednosti, nude veću svjetlinu i nema tog efekta gubitka detalja pri jakom osvjetljenju.
S druge strane pravi je užitak gledati detalje i nijanse u sjenama uz ekran sposoban prikazati referentnu crnu boju. Ako ste filmofil, pobrinite se za adekvatne uvjete osvjetljenja u prostoru.

Više informacija

  • Model: 55B6
  • Ukupna ocjena: 4,7
  • Performanse: 5
  • Mogućnosti: 5
  • Cijena: 4
  • Proizvođač: LG
  • Tip: SmartTV OLED
  • Dijagonala/ rezolucija: 3840 x 2160/55” (139 cm)
  • AV priključci: 4x HDMI (HDCP 2.2), komponentni, kompozitni, optički izlaz
  • Ostali priključci: 3x USB, LAN, slušalice
  • Dodatno/Ostalo: WiFi (ac), SIMPLINK, DLNA, OLED HDR Dolby Vision
  • SMART platforma: WebOS 3.0
  • Dimenzije: 1450 x 881 x 226 mm
  • Masa: 25,9 kg
  • Plus: Apsolutna crna, detalji u sjenama, prikaz bijele, ogroman kontrast i snažne boje
  • Minus: Gubitak detalja u jako svijetlim scenama na visokim postavkama brightnessa
  • Ustupitelj i cijena: LG Hrvatska (www.lg.hr), 18.999,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za LG OLED55B6

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

LG OLED55B6 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.