Acer K138ST - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Kratak domet, velika dijagonala: Short throw HD Ready projektor s odličnim prikazom slike. Dojam kvari nativni omjer slike od 16 prema 10

Acer K138ST

Ozbiljna LED igračka

Nakon dužeg vremena u redakciju nam je stigao još jedan mali projektor temeljen na LED-u, no ovoga puta specifikacije i performanse prikaza Acerovog modela toliko su visoke da i na papiru ugrožavaju neke modele namijenjene gledanju filmova

Maleni LED projektori u protekloj su godini napravili ogroman iskorak u performansama prikaza slike i sada ovi DLP-ovi imaju kontraste koji bi posramili i dedicirane home-theater projektore nekoliko puta veće i teže od njih samih. Uz to posjeduju hladni LED izvor svijetlosti koji neće oštetiti „lampu“ ako tokom rada dođe do nestanka struje. Održavanje ovih uređaja svedeno je na minimum a još i s automatskim softverskim opcijama korekcije keystoninga pomoću žiroskopa postali su zaista „foolproof“ uređaji koje može koristiti doista svatko.

 

Short-throw kao idealan izbor

ST oznaka u kodnom imenu Acerovog modela nije slučajna i odnosi se na tzv. optičku leću koja omogućava projekciju velike dijagonale s vrlo malih udaljenosti. Dakle, ovaj projektor nećete montirati iza leđa na zid/strop ili stalak, nego će on stajati ispred vas, što ima itekako mnogo benefita, pogotovo kod malog i portabilnog PJ-a. Za početak, tu je snaga osvjetljenja od respektabilnih 800 ANSI lumena, možda vam se to čini malo, no za jedan LED je zaista impresivno. A kada imate ST leću onda se ta svjetlina niti ne rasipa toliko po prostoriji.

Uz to, kontrast koji je deklariran na 100.000:1 najveći je as u rukavu ovog malog Acera. Vrlo vjerojatno ste pomislili i eventualno odmah odbacili mogućnost kupovine ovog PJ-a jer nije FullHD, a danas je „sramota“ kupiti nešto što je HD Ready kada već u obližnjoj trgovini možete kupiti 4K TV za 5 tisuća kuna. Prekrižiti zbog toga ovaj Acer bila bi velika greška, pogotovo jer vam se cijena možda učinila pretjeranom. Naime kod projektora (koliko god to na prvu može zvučati suludo) rezolucija slike HD Ready vs. FullHD na dijagonali od 90 do 100 inča nije toliko drastična da bi mogla naštetiti ukupnom dojmu slike kao što to može učiniti loša reprezentacija boja, saturacija, kontrast i definicija crne boje. To su sve stvari koje ćete puno prije zamjetiti nego samu oštrinu slike, da... iako se radi o tako velikoj dijagonali ekrana. Kada bismo ocjenjivali negativne strane Acerovog K138ST to bi puno prije bio nativni omjer slike 16:10 koji ne spada u „multimedijalne vode“ i svakako nije odlika jednog Home theater PJ-a.

Nabavite li platno to znaći kako će PJ osvjetljavati dio iznad i ispod 16:9 platna sasvim nepotrebno iako mu u OSD-u podesite format ekrana 16:9. Ako vas to smeta i nemate rješen tzv. „masking“ uvijek se možete poigrati i osmisliti svoj mali DIY projekt u kojemu možete fizički postavit izrezanu šperploču ili nešto slično što će blokirati svijetlost koja izlazi iz okvira 16:9 platna. Tako nešto biste naravno postavili koji centimetar od optike projektora.

 

Portabilnost i kvaliteta u prvom planu

Ako tražite relativno mali, a pod time mislimo na projektor koji bi svojom veličinom mogli pospremiti u jednu veću torbu uz prijenosno računalo, onda je K138ST vjerojatno najbolji izbor u ovome trenutku ukoliko vas cijena ne sprječava prilikom kupovine. Njegova cijena nije visoka bez pokrića, jer Acerova minijatura može konkurirati i znatno skupljim modelima, a prikazom crne boje i kontrasta mnoge od njih će posramljeno ostaviti iza sebe.

Osim toga i sami detalji koji se mogu primijetiti u nijansama sive do crne boje su respektabilno visoki, od kontura na crnim jaknama ili odijelima likova u filmovima do prikaza zvjezdanog neba, gdje posebno do izražaja dolazi kontrast. Također, panoramski prikazi nekog velegrada u noći (kadar koji se često koristi kao svojevrsni „intro“ ili kao presjek između dvije scene u filmu/seriji) pravo je zadovoljstvo vidjeti na ovom uređaju u potpuno zamračenoj prostoriji jer izvlači najbolje od njegovih mogućnosti. Spojite li na njega konzolu ili PC opremljen nekom gaming grafičkom karticom te zaigrate igru, ubrzo ćete primjetiti kako su neke „akcije“ odrađene brže, bolje i fluidnije nego na što ste to navikli igrajući na TV-u pa čak i na većini klasičnih računalnih monitora.

Ulazno kašnjenje signala je izrazito nisko i za razliku od LCD projektora ovaj DLP čini iskustvo igranja besprijekornim. Pogotovo kada se ne morate uopće brinuti o životnom vijeku lampe, jeste li stavili projektor u „štedljivi“ režim rada ili ga ugasili kada ste stisnuli pauzu i otišli iz prostorije.

Lampa je deklarirana na 30 000 radnih sati, no u stvarnosti će vjerojatno raditi i mnogo duže, a razina tj. intenzitet svijetla koji daje (za razliku od klasičnih projektora s lampom koje imaju žarnu nit) neće s vremenom postepeno padati nego će ostati ista kao i kod prvog korištenja. Daljinski upravljač nije oblika kreditne kartice, ali nije niti „punokrvni“ daljinac na kakav ste vjerojatno navikli, no nama se slim dizajn itekako svidio. Kada podesite PJ, ionako ćete na daljinskom upravljaču koristiti samo jednu tipku, pali/gasi.

Maloprodajna cijena: 5.222,00 kn

Više informacija

  • Model: Acer K138ST
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 5
  • Mogućnosti: 4
  • Cijena: 3
  • Proizvođač: Acer
  • Tip: LED DLP 3D
  • Rezolucija / format slike: WXGA (1280 x 800) / 16:10
  • Snaga osvjetljenja: 80O ANSI LM
  • Kontrast: 100.000:1
  • Lampa normal/eco: - / 30000 sati
  • Razina buke: 29 dB / 33 dB
  • Throw ratio: 0,8:1
  • Dijagonala projekcije: 25” / 100”
  • Dimenzije: 240 x 147 x 59 mm
  • Zvučnici: Stereo 3 W RMS
  • Težina: 0,75 kg
  • Plus: Snažno osvjetljenje (za LED), veliki kontrast, short throw optika, trajanje lampe, nema bojazni od pucanja lampe prilikom nestanka struje, dimenzije
  • Minus: Cijena
  • Ustupitelj i cijena: Acer, www.acer.hr, maloprodajna cijena: 5.222,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Acer K138ST

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Acer K138ST - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.