Acer H7550BD - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Postavljanje Zahtijeva kalkulacije oko postavljanja u prostoriju zbog ograničenih opcija pomicanja leće, no jednom kad ga postavite pokazat će sve svoje adute

Acer H7550BD

Portabilno kućno kino

Uzmemo li u obzir iznos koji se traži za ovaj model Acer je više no solidan izbor za svakoga tko planira filmove gledati i na godišnjem odmoru, tehnološki je potkovan svim važnijim tehnologijama i ništa mu ne manjka…

Kada pišemo o projektorima prvenstveno orijentiranim kućnome kinu, a ne prezentacijama i uredskim okruženjima i još kada je riječ o nižoj srednjoj i ulaznoj klasi neizostavno ime je Benq. Ovaj proizvođač se već toliko puta dokazao na našim testovima kao prvak u ovoj kategoriji da do sada nije imao ozbiljniju konkurenciju cijenom i performansama; barem do sada?

 

Acerov zapažen nastup u niskoj klasi

Acer nije prvo ime koje će vam pasti napamet kada su projektori u pitanju, iako proizvođač unazad pet godina izdvaja veliki napor kako bi se etablirao i zavrijedio povjerenje kupaca u ovom segmentu. U tome itekako uspijeva, pogotovo s izvrsnim LED projektorima koji prednjače u mnogočemu pred konkurencijom, no sada su došli na red i „klasični“ modeli s lampama.

Proizvođač tako navodi da s posebnim ExtremeEco režimom rada lampa treba izdržati okvirno 8000 radnih sati što je - ekstremno. Možemo reći da zahvaljujući snazi od velikih 3000 ANSI osvjetljenja ovaj režim lampe možete komotno koristiti non-stop bez da performanse značajno pate. Točnije, bilo kakvo ambijentalno osvjetljenje u prostoru imat će daleko veći negativan utjecaj na sliku nego ExtremeEco postavka.

Kontrast je respektabilnih 16.000:1, a definicija crne boje u klasi DLP projektora čak i nešto višeg ranga (pogotovo Optome) je identična, što je na čast Aceru. Najviše su nam se svidjele optimizirane postavke „kino“ slike. Optika nije naročito napredna s throw ratiom od 1.15 do 1.5:1 bez mogućnosti pomicanja leće, no tu je softverska keystone opcija, ako nemate izbora. Ukratko, ovaj projektor zahtijeva malo kalkulacije oko postavljanja u prostoriju kako bi postigli željenu dijagonalu slike što će vam uz adekvatni stropni nosač u većini scenarija poći za rukom. Optičko povećanje je 1,3x.

Acer H7550BD 3

Skriveni HDMI Na stražnjoj strani je sva sila priključaka, a treći HDMI out skriven ispod poklopca ugostit će stickove poput Chromecasta ili Android media playera

 

Dobro, ali ne i idealno

Projekciju smo gledali na platnu dijagonale 92“, 16:9 formata, s gainom 1:1 u prostoriji koja je bila potpuno zamračena bez imalo ambijentalnog svijetla – u prijevodu, uvjeti koji dolikuju svakom HT projektoru. Zbog toga je bilo potrebno dodatno uštimati razinu osvjetljenja ovog inače vrlo snažnog projektora, a korišteni filter je bio „dark cinema“. Pri tome smo korigirali i nekoliko drugih parametara uključujući i prisutnost crvene boje u slici koja je lagano prenaglašena što se najbolje očituje na prikazu boje kože.

Efekt duginih boja nije izražen i oni osjetljiviji na ovu negativnu pojavu koja prati gotovo svaki DLP projektor pa čak i one u klasi od 20-tak tisuća kuna neće imati značajnije prigovore. U crno-bijelim kadrovima, a posebno dugometražnim filmovima poput Schindlerove liste, Sin Cityja ili Frankenweenija efekt duginih boja (rainbow efekt) bit će mnogo izraženiji. Prikaz boja je solidan, ali nije idealan. Boje tvornički dolaze previše saturirane i gradacija je vrlo gruba, tu se definitivno osjeti razlika u odnosu na Benq modele koji daju prirodniji prikaz. Glasnoća u radu i sustav hlađenja nisu nečujni, a prisutnost projektora osjetna je čak i uz umjerenu glasnoću filma koji gledate. Tek s udaljenosti od kakvih dva metra od gledatelja u ekonomičnom režimu rada projektor se „stapa“ s filmom i postaje nečujan.

U specifikacijama stoji kako ovaj model ima 3 HDMI ulaza iako na stražnjoj stranici nalazimo dva priključka; ne radi se o grešci već je posrijedi sasvim novi način razmišljanja koji nam se itekako svidio. Naime, treći HDMI ulaz smješten je unutar samog kućišta projektora i da bi do njega došli morat ćete maknuti poklopac koji ujedno služi i kao zaštitni pretinac za lampu. Unutra se skriva HDMI priključak, a logika iza svega ovoga je da unutar projektora možete smjestiti Wi-Fi multimedijski stick poput Chromecasta, Android mediaplayer ili neki Miracast HDMI dongle. Moramo priznati da je ovo zaista zanimljivo rješenje ukoliko planirate ovaj projektor koristiti kao portabilni uređaj. Osim toga, kvaliteta zvuka koju daju stereo zvučnici snage 10 W daleko je iznad prosjeka i bit će dostatna da u većini slučajeva zamijeni dedicirane zvučnike. Dijalog je jasno čujan i svaka se riječ može razaznati pa čak niti neki zvučni efekti ne razočaravaju na integriranim zvučnicima.

Iako je primarno zamišljen kao kućni projektor H7550BD je jedan od najimpresivnijih relativno malih projektora koje smo do sada vidjeli pa ne treba činiti nikakav kompromis po pitanju kvalitete slike i zvuka ako se odlučite staviti ga u kofer i ponijeti sa sobom na godišnji odmor.

Više informacija

  • Model: Acer H7550BD
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 4
  • Mogućnosti: 4
  • Cijena: 5
  • Proizvođač: Acer
  • Tip: 3D DLP
  • Rezolucija / format slike: FullHD (1920 x 1080) / 16:9
  • Snaga osvjetljenja: 3000 ANSI
  • Kontrast: 16.000:1
  • Lampa normal/eco: 4000/6000/8000 sati (normal/eco/extreme eco)
  • Ostali konektori: 3x HDMI, USB, kompozitni, komponentni, S-Video
  • Throw ratio: 1.15 ~ 1.5:1
  • Optički zoom: 1,3x
  • Dimenzije: 358 x 241 x 99 mm
  • Težina: 3,40 kg
  • Plus: Skriveni HDMI priključak unutar kućišta može biti vrlo koristan, snaga osvjetljenja, kvaliteta integriranih zvučnika, životni vijek lampe
  • Minus: Glasnoća u radu, u nekim profilima boje presaturirane i nerealne
  • Ustupitelj i cijena: Acer Hrvatska, www.acer.hr, cijena: 7.599,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Acer H7550BD

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Acer H7550BD - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.