iRobot Roomba 980

iRobot Roomba 980

Poznati oblik, nove mogućnosti

Roomba je kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj zapravo sinonim za robotski usisavač, a model 980 za iRobot dolazi u dobro poznatom obliku, ali i uz neke zanimljive nove mogućnosti. Sa strane pametnog robotskog usisavača, njegove su tehnologije u samom vrhu ponude, no nije sve baš tako idealno.

Krenimo od dizajna, iRobotov novi high-end model posudio je izgled od svojih prethodnika. Okruglast s plastičnim obrubom koji se blago savija i apsorbira eventualne udarce u namještaj s gornje strane ima indikator mreže i baterije, te tipke Home, Clean i tipku za čišćenje samo prljavijih mjesta čime se štedi energija. S donje strane vide se robustni kotači koji se uspješno penju između raznih prepreka, vidljivi su senzori blizine odnosno ruba za zaštitu od pada sa stepenica ili ormara ako želite da vam usisava stoljetnu prašinu na ormaru.

shema odozgoshema dolje irobo

Tu je usisni prosto te trokraka četka koja služi za čišćenje rubova i kutova. Dodatni senzor, odnosno kamera za mapiranje prostora. Upravo pomoću te kamere i VSLAM algoritma Roomba simultano mapira prostor i prati koji je dio prošla. Sve to vidljivo je na odličnoj user friendly aplikaciji koja se može skinuti za Android i iOS. U lijepo mapiranom prostoru u aplikaciji s plusevima je označen dio gdje je bilo prljavije i onda možete obratiti pozornost na taj dio više. Glavni feature aplikacije i samog robota je udaljeno čišćenje koje možete pokrenuti dok ste na poslu, iRobot će očistiti zadano područje, po potrebi se vratiti na bazu i nadopuniti te nastaviti zadatak potom. U paketu s Roomba 980 usisavačem dolaze dva virtualna zida, odnosno uređaja koji projiciraju infracrvene zrake koje sprječavaju put Roombi ako to želite. Ono što je bio problem za Roobmo kod testiranja su bili definitivno kutovi iz koji sa svojom četkicom može povući prašinu, ali ako imate kao u našem slučaju malo brašna ili riže, no neće baš uspjeti očistiti. I inače je uređaj imao veliki problem s rižom koji je njegova četka razbacivala uokolo. Kako Roomba mapira prostoriju koju čisti, privi put krivuda prostorom dok se ne snađe u prostoru, no kasnije, u daljnjim čišćenjima već zna gdje se nalazi pa mu je putanja kretanja puno pravilnija i efikasnija.

Skoro je pao sa stola

Prvo čišćenje trajalo je 23 minute na površini od 10 m2, a količina prljavštine je procijenjena na 5. Na tih desetak kvadrata, radilo se o tapisonu u kojemu se zalijepio plastelin i nešto brašna nije uspio izvući iz pora. U drugom pokušaju ostala je znatna količina brašna na tapisonu, no pokupio je sve ostalo što nas je iznenadilo. Vrijeme čišćenja je 22 minute, a površina je ovog puta procijenjena na 11 m2 te količina prljavštine s ocjenom 7. U trenutku čišćenja Roomba je ostao bez baterije te se vratio na svoju baznu stanicu, na punjenje, a nas je obavijestio kako će čišćenje nastaviti za 90 minuta što je vrijeme potrebno da se baterija napuni do 50% kapaciteta. Prolazak pokraj i preko prepreka mu dobro ide. Žice ga nisu mogle zaustaviti, a oko stolaca i stolova malo luta dok ne pronađe svoj put. Na tepihu će ipak upotrijebiti veću snagu motora za usisavanje dok je na pločicama i parketu smanjio snagu motora osim u slučaju kada naleti na veću količinu prljavštine koju želi pokupiti. Od problema smo detektirali i nekompatibilnost s reflektirajućim podlogama, pa se Roomba nije najbolje snašla na našem bijelom stolu visokog sjaja, odnosno nije uočila dobro rubove i postojala je opasnost od pada. Kod stepenica i nereflektirajućih podloga takvih problema nema i Roomba dobro odrađuje posao.

Screenshot 20180620 184321

iRobot je simbol za robotske usisavače, a Roomba 980 kao najjači model dolazi nakrcan s tehnologijama poput sustava navigacije iAdapt 2.0, odlične aplikacije za pametni telefon, dodatkom virtualnog zida, HEPA filterom, sustavom za detetkciju prljavštine. Ima 42 različita senzora, a sve u pozadini pokreće ARM procesor. Mane su mu nepraktično čišćenje spremnika, visoka buka pri usisavanju, prilično visoka cijena i problemi s kutovima zbog kojih su neki drugi proizvođači prešli s okruglog na druge oblike dizajna.

irobot infobox

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za iRobot Roomba 980

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

iRobot Roomba 980 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.