Dell U3415W - 4.5 out of 5 based on 2 votes
Nevjerojatan Field of view Tek kada pokrenete igru na ovom formatu počet ćete istinski cijeniti njegovu veličinu i rezoluciju ali i zakrivljenost

Dell U3415W

Monitorska evolucija

Ovako treba izgledati monitor budućnosti: format stranica koji prati prirodni field-of-view oka, respektabilno velika dijagonala ekrana (naravno, uvijek može veća) te golema „skoro 4K“ rezolucija u kombinaciji s nekim kvalitetnim IPS panelom…

Nakon što su LG i Samsung pokazali svoje zakrivljene monitore širokog formata, evo i Della. Razlog laganog kašnjenja leži u tome što Dell u svojem modelu koristi panel jednog od ova dva proizvođača. Službene potvrde o tome nema (niti će je biti), ali obzirom da je prijašnja Dellova praksa bila suradnja s LG-jem vjerujemo da U3415W ima panel LG-jevog 34UC97 modela. Osim toga, na testu smo istovremeno imali oba monitora i sumnjivo su slični svojim baznim karakteristikama i performansama.

Dell U3415W 3

Faktor razlike Ono što ga izdvaja od konkurenata je poznat Dellovski stalak koji kod zakrivljenog ekrana ima itekako puno smisla

 

Ultra-oštar i garancijom dobro potkovan

Dell sa svojom “UltraSharp” serijom (kojoj pripada i U3415W) napravio je svojevrsnu podjelu između profesionalnih i “profesionalnijih” monitora koji poštuju visoke standarde kada je prikaz slike u pitanju. Osim toga, uz U3415W proizvođač nudi i proširenu garanciju kroz 3 godine (Premium Panel Guarantee) koja sadrži klauzulu kojom se Dell obvezuje zamijeniti svaki monitor s jednim ili više “bright” piksela. To se odnosi na tzv. “stuck” (zaglavljeni) piksel, koji ne mora nužno biti “mrtav” (uopće ne radi) već najčešće prikazuje samo jednu RGB boju ili svijetli (odakle naziv bright).

Tako biste primjerice imali zelenu točkicu (da budemo precizniji pravokutnik) na mjestu gdje se nalazi dotični piksel. Stuck tj. bright piksele moguće je “oživjeti” različitim metodama poput brze izmjene RGB boja (primjerice alatom poput JScreenFix-a) pa čak i ručnim pritiskom na dio ekrana gdje se “pokvareni” piksel nalazi, ipak ove metode nikako nisu adekvatna (čitaj službena) rješenja. Osim toga problem se može i ponoviti. Dell se zato odvažio i ponudio dodatnu garanciju kojom jamči da je gotovo 5 milijuna piksela na ekranu 100% ispravno. No, na ekranu s ovolikim DPI-jem već je u samom startu teško uočiti neispravan piksel.

Na našem testnom modelu mi nismo uspjeli pronaći ništa, a gledali smo u ekran doslovno s povećalom. S dizajnerske strane i kvalitetom izrade, U3415W djeluje kao pravi premium proizvod, što je u skladu s cijenom koja se za njega traži. Za razliku od konkurenata koji nemaju mogućnost podešavanja visine, već samo nagiba ekrana, što je kod ovakvog zakrivljenog monitora itekako bitno. Osim toga, čak je i samo pakiranje monitora drugačije od onoga na što smo od Della navikli. Monitor dolazi u dva dijela, ekran + postolje, oba su komada vrlo dobro zaštićena i nema puno petljanja oko postavljanja. Monitor će biti spreman za rad unutar jedne minute otkako otvorite kutiju skalpelom/škarama.

Dell U3415W 6

Sve je tu Ovoliko priključka na jednom monitoru nismo vidjeli već...koliko je širok toliko ima priključaka

 

Horizontalni “skoro-4K”

Zakrivljeni ekran svakako ostavlja puno bolji dojam u radu, igranju ili gledanju multimedije u odnosu na sve one 34“ widescreen monitore koje smo do sada imali. Zbog netipično široke slike zakrivljeni ekran ima manji kut kada gledamo krajnje rubove od ravnoga pa je time i ugodniji za pregledavanje. Kao i drugi Dellovi high-end modeli, U3415W ima opciju kompenzacije uniformnog prikaza slike, to znači kako ovaj ekran „umjetno“ ispravlja nedostatke nekonzistentnog osvjetljenja i reprodukcije boja na površini ekrana. Tako se često na velikim ekranima može primijetiti crna i „crnja“ boja, iako bi zapravo trebale biti iste, no to pozadinsko osvjetljenje često ne dopušta.

Osim toga, ovaj je monitor i tvornički kalibriran na određene vrijednosti pod kojima se može aktivirati „Uniformity Compensation“ funkcija, a moguće ju je prilagoditi i korisničkim postavkama ili potpuno isključiti ali ne i kombinirati sa Standard, Color Temp, sRGB pred-postavkama. Kakva je reprodukcija slike? Kratko i jasno – vrlo dobra, no čak i sam Dell ima u ponudi monitore (U2713H) u nižoj cjenovnoj kategoriji s gotovo referentnim prikazom slike, čija je reprodukcija slike – odlična.

Nemojte ovo pogrešno shvatiti, U3415W je definitivno „monitorčina“ i to ne samo zbog svoje dimenzije. No ruku na srce, cijena je visoka upravo zbog dijagonale, rezolucije i zbog egzotične (itekako korisne) zakrivljene površine ekrana. I kombinacija svega toga čini ovaj monitor nevjerojatnim, da moramo birati koji monitor želimo u klasi do 10k kuna na poklon, to bi bio ovaj Dell.

Prezentacija slike, pogotovo multimedije i igara je nevjerojatna. Iskustvo „uranjanja“ u virtualnu stvarnost je toliko dobra na ovakvom monitoru da cjepidlačenje koliko je precizno odrađena gradacija boje jednostavno nema smisla obzirom da trenutno na tržištu imamo tri ovakva proizvoda uopće.

Dell U3415W 5

Izgled Vizualno ovaj monitor djeluje besprijekorno, od samih kontura do kvalitete materijala i završne obrade, čisti high-end

Više informacija

 • Model: Dell U3415W
 • Ukupna ocjena: 4,5
 • Performanse: 5
 • Mogućnosti: 5
 • Cijena: 4
 • Proizvođač: Dell
 • Tip: IPS LED LCD
 • Dijagonala /rezolucija /omjer stranica: 34” / 21:9
 • Osvježavanje: 60 Hz (HDMI i DP)
 • Statički/dinamički kontrast:: 1000:1 / 2000000:1
 • Snaga osvjetljenja: 300 cd/m2
 • Osvježenje: 5 ms (overdrive)
 • Kut vidljivosti: 178° / 172°
 • Priključci: HDMI (2.0), MHL HDMI, Mini DisplayPort, 2 X DisplayPort
 • Dodatno: 4 USB 3.0 HUB, zvučnici ukupne snage 18 W
 • Dimenzije: 372 x 824,7 x 73,3 (bez stalka)
 • Masa: 8,44 kg
 • Plus: HDMI 2.0 i mogućnost 60 Hz, broj konektora, postolje, format i zakrivljenost čine jedinstven doživljaj, rezolucija, kvaliteta slike, istovremeni prikaz sa više izvora, kvaliteta izrade, korekcija uniformnosti prikaza
 • Minus: cijena
 • Ustupitelj i cijena: Kodeks, www.kodeks.hr, cijena: 9.389,25 kn
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Dell U3415W

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Dell U3415W - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.