Samsung UE850 - 5.0 out of 5 based on 3 votes
Monstrum Bez treperenja i horizontalnog pucanja slike. Uz PLS matricu tu je i AMD Freesync tehnologija

Samsung UE850

Gaming u kravati

Ovaj Samsungov model deklarira se kao poslovna-gaming kombinacija, što je pomalo neuobičajeni spoj, no nama se itekako svidio. Ogromna dijagonala i 4K rezolucija ekrana te respektabilan prikaz boja (PLS) i kontrasta uz AMD Freesync tehnologija… Reklo bi se, poput trešnje na vrhu

Nakon UE590 Samsungovog 4K 24“ (!) monitora temeljenog na TN matrici stiže nam njegov mnogo veći i ozbiljniji brat iz serije UE850. Oko ovog monitora je bilo mnogo špekulacija i konačno smo ga uspjeli dobiti u ruke te isprobati sve njegove funkcije i vidjeti s čime točno raspolaže. Osim gorostasne dijagonale (na koju se vrlo brzo naviknete) ovaj monitor namijenjen je nešto zahtjevnijim korisnicima koji se bave obradom slike (kako navodi Samsung), no ipak prvenstvena primjena je u gamingu.


Tearing i shuttering kao nepoznanica

Kada malo bolje razmislite 4K rezolucija i golema GPU snaga koja je potrebna da bi pristojno igrali moderne igre na nativnoj rezoluciji idealni su za tehnologije poput Nvidijnog G-Synca ili konkurentskog mu Freesynca iz AMD-a čiju tehnologiju UE850 podržava. O čemu pričamo? Spomenute tehnologije omogućavaju na hardverskoj razini ono što V-sync tehnologija radi unutar igara već nekoliko godina samo na mnogo sofisticiraniji i efektivno bolji način. Dakle, umjesto da zaključate svoje vrijedne FPS-ove u igrama (V-Sync) kako se grafička kartica ne bi mučila potjerati više sličica nego ih monitor može prikazati s G-Sync/Freesyncom usklađujete brzinu osvježavanja monitora s frameovima koje GPU renderira u realnom vremenu.

Tako se mapira prikaz i obrada slike 1:1 i izbjegava teating i shuttering koji ponekad zna biti itekako naporan, ovisno o igri, ovisno o driverima, ovisno o sustavu itd. I tako smo pokrenuli sve one testove pokretne slike koje koristimo već godinama i na koje smo navikli te ih pogledali na ovom monitoru. Rezultat je očekivano glatka reprodukcija od testova (malih pokretnih objekata koji se ubrzano kreću/skreću po ekranu) do praktičnijih primjera poput igranja brzih igara gdje nije bilo nikakvog „treperenja“ ili horizontalnog „pucanja“ slike. Freesync radi dobro (kao i konkurentska tehnologija), no znali smo to i prije. Ako ste ozbiljan gamer ove tehnologije su daleko veći „boom“ nego prolazno 3D igranje i slično.

Samsung 32UE850 2

Može i posao Nakon kalibracije boja, postaje odličan profi monitor, uz pivot opciju

 

Respektabilno, ali ne i beskompromisno

Pročitali ste podnaslov i tražite koji su nedostatci ovom modelu? Radi se o dobro poznatom i često prisutnom problemu neuniformnog pozadinskog osvjetljenja koji je naročito česta pojava na površinom velikim LCD ekranima (i TV-ima). Kod UE850 modela nekonzistentan prikaz crne nije dramatičan kao na nekim (skupljim) konkurentima koje smo do sada imali. Ruku na srce, stariji CCFL LCD-i top klase i danas prednjače po ovom pitanju ispred LED-a. Ponosni sam vlasnik (op. a.) prastarog SyncMaster 305, nekada top modela koji posao prikaza crne i kontrole osvjetljenja odrađuje za klasu bolje od novog UE850. Nemojte shvatiti pogrešno, neuniformno osvjetljenje kreće se unutar vrijednosti od 15-tak luksa na UE850 i nije realno „dealbraker“, no imali smo potrebu istaknuti jedini (realan) nedostatak obzirom da se UE850 pokušao progurati s ovim PLS-om kao profi-monitor.

Reprezentacijom boja i tonova nakon malo podešavanja (tvorničkim defaultnim postavkama prevladava crvena) bili smo prilično zadovoljni imajući žešće kriterije ocjenjivanja. Priznajemo, pretjerano saturirane boje izgledaju atraktivno, no smatramo da ovaj monitor ima kvalitete iza kojih se ne treba skrivati „nabrijanim“ tzv. živopisnim bojama. Čak je i prikaz najfinijih tonova boje ljudske kože dobro odrađen jednom kada je adekvatno kalibriran. Isprobali smo i kako odrađuje skaliranje s nižih rezolucija čime se UE850 pokazao kao vrlo dobar u procesiranju slike s oštrim i čistim prikazom pokretne slike.

Nativna rezolucija na ovoj dijagonali izgleda fantastično i ono najbitnije - praktično je iskoristiva bez potrebe za nekakvim Windows skaliranjem koje dodatno narušava kvalitetu. Kada uzmemo sve faktore u obzir, uključujući i cijenu, ako niste povremeni gamer na tržištu se u ovoj klasi nude i neke alternative prema prikazu slike, dijagonale i rezolucije ekrana. Ako volite zaigrati (ili to činite često), pravih alternativa nema. UE850 impresivniji je od svih FreeSync/G-Sync rješenja koja su nam do sada prošla kroz ruke.

Više informacija

 • Model: Samsung UE850
 • Ukupna ocjena: 4,7
 • Performanse: 5
 • Mogućnosti: 5
 • Cijena: 5
 • Proizvođač: Samsung
 • Tip: PLS LED
 • Dijagonala /rezolucija /omjer stranica: 31,5” / 4K (3840x2160)
 • Snaga osvjetljenja: 300 cd/m2
 • Kut vidljivosti: 178/178
 • Vrijeme odziva: 4ms
 • Kontrast: 1000:1
 • Priključci: HDMI 2.0, DisplayPort
 • Dodatno: USB 3.0 Hub, FreeSync
 • Dimenzije: 728 x 426 x 60 mm
 • Masa: 13,6 kg
 • Plus: Freesync u praksi, neprimjetan tearing i shuttering, dijagonala ekrana i 4K rezolucija bez potrebe za skaliranjem u Windowsima, kvaliteta slike, pivot postolje, izrada i dizajn, HDMI 2.0
 • Minus: Uniformnost osvjetljenja ne prati visoku klasu
 • Ustupitelj i cijena: Samsung Hrvatska, www.samsung.hr, cijena: 8.199,00 kn
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung UE850

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung UE850 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.