Acer XB280HK - 4.5 out of 5 based on 2 votes
Atraktivan izgled Dizajnerska linija kao da je posuđena od Asus ROG serije

Acer XB280HK

Gaming bez silueta

Druženje s Acerovim monitorom razmazilo nas je po pitanju fluidnosti igara, a razlika pri povratku na klasičan monitor sa 60 Hz osvježavanjem i varijabilnim fps-om je velika i ne morate biti pro-gamer kako biste to osjetili

Kao što je to bilo s 3D-om sada nas čeka prava mala poplava monitora koji imaju hardversku podršku za Nvidijinu i ATI-jevu tehnologiju G-Sync/Freesync. Ako još uvijek niste upoznati radi se o sinkronizaciji osvježavanja monitora s fps-ovima koje renderira grafička kartica. Konačni rezultat je glatka pokretna slika bez neželjenih anomalija poput tzv. tearinga i shutteringa. Ukratko, eliminira sve ono što je gaming na duge staze činilo pomalo zamarajućim i ima daleko više smisla nego 3D, ako se nas pita.

Acer XB280HK 3

Može svud Postolje omogućava svaki kut zakretanja koji vam pada napamet

 

Agresivac po prirodi

Crveno-crna kombinacija kućišta dobro je poznata u gaming svijetu, prvi ju je isfurao Asus sa svojim ROG brandingom, a sada Acer kopira. Nije to zapravo ništa loše jer većina gaming periferije svijetli u crvenim kombinacijama, upravo su sada pod mojim prstima (op. a.) jedna takva tipkovnica i pripadajući glodavac. Kvaliteta izrade je solidna (ništa spektakularno) te monitor ostavlja dobar prvi vizualni utisak.

Postolje nije klimavo, ekran se ne trese kao list na vjetru, a može se zakretati vertikalno i horizontalno (nema pivot), VESA utor je dobrodošao, ali uz kvalitetno postolje mnogima će biti nepotreban. Sada dolazimo do specifičnosti Acerovog modela, a to je samo jedan jedini video priključak, DisplayPort v1.2. Ukoliko nemate adekvatnu grafičku karticu (no zašto bi onda uopće kupovali G-Sync monitor) smatrajte se upozorenim! Dijagonala ekrana je 28 inča, a rezolucija 4K (zapravo je UHD) što je minimum kako biste vidjeli nativni prikaz slike s mapiranjem piksela 1:1 (bez skaliranja) te i dalje mogli pročitati tekst na ekranu.

Napisali smo „mogli“ jer tekst je toliko sićušan da nije ugodno čitati više od nekoliko minuta bez da se oči počinju značajnije naprezati. Zbog toga će velika većina biti primorana koristiti skaliranje što osjetno pogoršava kvalitetu prikaza pod Windowsima, barem za sada. No, zbog toliko gustog DPI-a prikaz slike na ovom monitoru ima nevjerojatnu oštrinu, čak i s 20-tak centimetara udaljenosti. Igre izgledaju fantastično (uz adekvatno moćan GPU da sve to potjera, imajte na umu kako ovaj monitor ima rezoluciju kao četri FullHD-a zajedno), a G-Sync je idealan pratilac zahtjevnoj 4K rezoluciji.

Acer XB280HK 4

Raritet Ne sjećamo se kada smo (ako smo uopće) imali na testu monitor sa samo jednim digitalnim priključkom


Dvije strane jedne medalje

Kada govorimo o kvaliteti prikaza slike na ovom monitoru stvari su dosta podijeljene. Radi se o tome kako ovaj TN-ac nije toliko dobar kod gledanja iz kutova, a niti toliko impresivan prema gamutu i općenito gradaciji boje poput nekih TN modela koje smo do sada vidjeli. Performanse prikaza su solidne, nisu loše, ali su daleko od vrlo dobrih. Jedan low-end IPS pružit će daloko više kada gledate fotografiju, no sve ostalo na Aceru briljira. Brzina i pokreti, solidan kontrast i velika oštrina slike kao i iznimno brzi odziv te malo ulazno kašnjenje.

Ukratko, ovo je monitor koji osim jednog jedinog ulaznog video konektora ima i jednu jedinu svrhu – gaming. Tu ga je teško pobijediti jer će uz adekvatan GPU pružiti ono što za sada ne mogu ni pro-monitori. To ćete uvidjeti tek kada unutar igre započnete prebacivati između V-synca (uključenog/isključenog) te G-synca. Objekti značajno dobivaju na oštrini što na 4K rezoluciji i ogromnom ppi posebno dolazi do izražaja. Ukoliko vam cijena ovog modela nije pretjerana, a PC isključivo koristite za surfanje i gaming te nemate naviku dubinski analizirati prikaz boja i tonova, Acer je više nego dobar gaming monitor. Ako niste gamer u istom cjenovnom rangu postoje bolje alternative.

Više informacija

  • Model: Acer XB280HK
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 4
  • Mogućnosti: 4
  • Cijena: 5
  • Proizvođač: Acer
  • Tip: G-Sync LED / TN
  • Dijagonala /rezolucija /omjer stranica: 28” (71 cm) / 3840 x 2160
  • Statički/dinamički kontrast:: 1000:1 / 100.000.000:1
  • Snaga osvjetljenja: 300 cd/m2
  • Kut vidljivosti: 170/160
  • Vrijeme odziva: 1 ms
  • Priključci: DisplayPort
  • Dodatno: 4x USB 3.0 HUB
  • Dimenzije: 659 x 409 - 559 x 247 mm
  • Masa: 7,8 kg
  • Plus: NVIDIA G-Sync, oštrina i brzina pokreta, shuttering i tearing tijekom igranja su neprimjetni, solidan kontrast, dizajn, USB 3.0 hub s 4 porta, brzina odziva, 4K rezolucija
  • Minus: Relativno loš gamut, kut vidljivosti, samo jedan video konektor
  • Ustupitelj i cijena: Acer Hrvatska www.acer.hr, cijena: 4.799,00 kn
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Acer XB280HK

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Acer XB280HK - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.