Kobo Nia

Kobo Nia

Čitanje na budžetu

Iako ne i najstariji e-čitač na testu, Kobo Nia se na trenutke činio takvim s obzirom da se i na ljeto 2020. već radilo o opciji za one na budžetu.

Najjeftiniji e-čitač na testu zaostaje po nekim karakteristikama za konkurentima, ali i dalje bi mogao naći svog kupca.

Isto kao i osnovni Kindle model, Nia je cijela u plastici. Štoviše, svi Kobo modeli koji su nam pristigli na test bili su cijeli u plastici. Iako je to praktično po pitanju izdržljivosti, definitivno ne daje isti premium osjećaj skupljih Kindle modela. U tom plastičnom kućištu nalazi se nešto stariji E Ink Carta zaslon s razlučivošću 1.024 x 758, što rezultira brojkom od 212 piksela po inču. No treba spomenuti da to nije utjecalo pretjerano na ukupni dojam pri čitanju – slova su i dalje bila jasna za čitanje. Naravno, svi ovi detalji znače da se Kobo Nia susreće s istim problemima kao i bazni Kindle: nema mogućnost regulacije topline boja, zbog čega će plavo svjetlo nekima možda smetati po noći (tu Nia ima dodatnu otegotnu okolnost što nema ni dark mode); plastično kućište bi vam moglo sklizati po rukama dok ga koristite; a 6-inčni ekran neće svima biti dovoljan.

 

S baterijom od 1.000 mAh ne biste trebali imati problema, pa biste nekakvom prosječnom potrošnjom trebali izdržati otprilike dva tjedna na jednom punjenju. Jedino što Nia, za razliku od osnovnog Kindlea i većine ostalih modela, koristi microUSB, a ne USB-C za punjenje, pa će sam proces punjenja možda trajati nešto duže. Kobo Nia dolazi s 8 GB prostora za pohranu, što je s prosječnom veličinom EPUB knjiga od 2.7 MB dovoljno za preko 7.000 naslova u vašoj knjižnici. Ni tu ne biste trebali imati problema s pohranom, pogotovo zato što Nia nema Bluetooth, pa nećete moći slušati audio knjige. Ono što mnogi hvale kod Kobo čitača je otvorenost sustava. I zaista stoji da Kobo treba samo ukopčati u računalo i prebaciti dokumente na njega i to je to. No isto tako valja spomenuti da ako želite bežično obaviti taj transfer, Kobo nema nešto poput Amazonovog „Send to Kindle“ sustava, već se za to treba koristiti stranica od treće strane (mi smo koristili send.djazz.se stranicu). Nadalje, Kobo ne podržava Word dokumente na svojim uređajima, već ih trebate formatirati u PDF. Što ni ne bi bio pretjerani problem da ih možete normalno koristiti jednom kad ih prebacite u PDF i ubacite u sustav. Tu ponajprije mislimo na označavanje bitnih dijelova (radi učenja), a zatim i pretraživanje rječnika i weba za značenje određene riječi ili fraze. Za razliku od Koba, svaki od četiriju Kindle uređaja na testu mogao je označavati i spremati bilješke u .doc, .docx i .pdf formatima, kao da se radi o bilo kojem EPUB dokumentu ili službenom Amazonovom formatu. Jedino što nismo mogli jest podijeliti određeni citat ili highlight na Goodreadsu ili putem e-maila. Iz tog razloga, čini nam se da je osnovni Kindle model potencijalno bolja opcija za studente koji bi svoj e-čitač koristili i za učenje, a ne samo razonodu. Što se tiče samog iskustva čitanja i mogućnosti tijekom čitanja, nema prevelikih razlika od Kindleova do Kobo sustava – kod oba možete podešavati veličinu fonta, margine, i slične opcije formatiranja; kao što možete i označavati dijelove teksta te jednostavnim dodirom prsta saznati značenje vama nepoznate riječi. S druge strane, svaki Kobo uređaj, pa tako i Nia, pod Beta mogućnostima ima opciju crtanja prstom, kao i pretraživanja weba putem njihovog web browsera – što je značajka koja se kod Kindlea donedavno nalazila samo u Scribeu, najskupljem Kindle modelu.

Kobo_Nia_microUSB_utor.jpg

 Drugi najstariji: čitač na našem testu također koristi sad već zastarjeli microUSB

Više informacija

  • Model: Kobo Nia
  • Ukupna ocjena: 3,50
  • Ergonomija: 4
  • Procesor: Freescale i.MX 6 ULL
  • Radna memorija: 512 MB
  • Memorija: 8 GB
  • Ekran: 6 inča, E Ink Carta
  • Baterija: 1.000 mAh
  • Dimenzije i masa: 112,4 x 159,3 x 9,2 mm, 172 g
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Kobo Nia

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Kobo Nia - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.